Krachy najznámejších firiem na Slovensku: Čo sa s nimi stalo?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 22. 5. 2023
Posledné roky boli plné zmien, a to najmä na trhu. Kým niektorým druhom biznisu zmeny prospeli, mnohé zasiahli negatívne. Tak, ako mnohé firmy na trh vstupovali, zažili sme aj odchody z trhu a krachy. Vybrali sme tie, ktoré nás ovplyvnili najviac.
Krachy najznámejších firiem na Slovensku: Čo sa s nimi stalo?

Zdroj: Shutterstock

Kryptoburza FTX

Kryptoburza FTX, ktorú v roku 2019 založil absolvent MIT Sam Bankman-Fried, bola v júli 2021 tretím najväčším hráčom v oblasti kryptomien. Špecializovala sa na deriváty a pákové produkty a ponúkala trhy pre viac ako 300 kryptomenových párov. Avšak v novembri 2022 začala burza a spoločnosti v jej orbite prudko padať. FTX podala žiadosť o ochranu pred bankrotom a Bankman-Fried rezignoval.

Sam Bankman-Fried čelí trestným obvineniam z podvodu, konšpirácie, porušenia zákonov o financovaní kampane a prania špinavých peňazí. Jeho skúšobná lehota je stanovená na 2. október a ak bude odsúdený, hrozí mu až 115 rokov väzenia. Okrem toho sa riešia aj súdne procesy a vyšetrovania týkajúce sa použitia zákazníckych peňazí FTX na podporu Alameda Research.

Kolaps FTX viedol k výraznému poklesu hodnoty kryptomien a ovplyvnil aj iné subjekty na trhu, vrátane Genesis Global Capital, Gemini crypto exchange a BlockFi a mnohých Slovákov. Tento prípad ukázal význam zdravých obchodných postupov a transparentnosti vo volatilnom a menej regulovanom odvetví, akým je kryptomenový trh.

Banka BNP Paribas

Francúzska banka BNP Paribas je jednou z najväčších bánk na svete s významnou prítomnosťou na medzinárodných trhoch. Na Slovensku pôsobila prostredníctvom svojej značky Cetelem, ktorá sa zameriavala najmä na poskytovanie pôžičiek. V apríli 2023 oznámila definitívne ukončenie svojej činnosti na slovenskom trhu.

Túto informáciu potvrdila vedúca oddelenia marketingu pobočky Cetelem, Andrea Trebuľová, ktorá uviedla, že rozhodnutie je výsledkom reorganizácie a prehodnotenia aktivít v jednotlivých krajinách. Trebuľová tiež uistila, že všetky záväzky voči klientom, partnerom, regulátorovi a zamestnancom budú splnené. Odchod banky zo Slovenska bude postupný, pričom najprv bude zastavené poskytovanie nových úverov. Existujúce úvery budú naďalej spravované.

Banka sa rozhodla prehodnotiť svoje globálne operácie a ukončiť svoju činnosť v krajinách, kde nedosahuje dostatočnú veľkosť trhu na to, aby sa udržala konkurencieschopnosť s potrebnými investíciami. Toto rozhodnutie zahŕňa aj ukončenie činnosti na slovenskom trhu.

Sberbank

Najväčšia ruská banka oznámila svoje rozhodnutie ukončiť svoju činnosť na európskom trhu začiatkom roku 2022. Toto rozhodnutie má byť reakciou na sankcie, ktoré Západ uvalil po ruskej invázii na Ukrajinu. Dcérske spoločnosti Sberbanky v európskych krajinách sa stretávajú s „nadmerným odlivom hotovosti" a ich zamestnanci a pobočky sú terčom vyhrážok.

Jednotná rada pre riešenie krízových situácií (SRB), ktorá je jedným z pilierov Európskej bankovej únie, avizovala, že európska divízia Sberbanky čelí bankrotu. V Sberbank Europe, s centrálou v Rakúsku, sa začne „štandardné insolvenčné konanie". Dcérske spoločnosti Sberbanky v Chorvátsku a Slovinsku už boli predané miestnym bankám.

Vklady v Sberbank Europe v Rakúsku budú chránené do výšky 100 000 eur v súlade s európskou legislatívou, zatiaľ čo v Chorvátsku a Slovinsku budú chránené „bez obmedzení".

Pred týmto oznámením sa objavili správy, že Sberbank Europe má problémy s likviditou v dôsledku sankcií. Európska centrálna banka prijala opatrenia voči nej a jej chorvátskym a slovinským dcérskym spoločnostiam, keď zistila, že pravdepodobne nebudú v blízkej budúcnosti schopné splácať svoje záväzky.

Tally Weijl

Cenovo dostupná módna značka Tally Weijl na Slovensku sa vo februári zaradila medzi firmy s finančnými ťažkosťami. Podľa Hospodárskych novín už súd oficiálne vyhlásil konkurz na jej majetok.

Krach švajčiarskej firmy bol spôsobený nevhodnými krokmi počas pandémie, ktoré ju pripravili o schopnosť splácať svoje záväzky. Žiadosť o otvorenie insolvenčného konania táto značka podala koncom januára.

V roku 2018 ešte dosiahla tržby vo výške 4,7 milióna eur a túto sumu si dokázala udržať niekoľko rokov. S nástupom pandémie sa však tieto čísla dramaticky zmenili, keď tržby klesli na 1,6 milióna eur v roku 2021. Tally Weijl sa dohodla s finančnými inštitúciami na predĺžení úveru a získala aj pôžičku z vládneho programu na podporu v čase pandémie.

Orsay

Do problémov sa dostala aj nemecká odevná značka Orsay, ktorá už v polovici roku 2022 ukončila prevádzku vlastného internetového obchodu. Nemecký maloobchodný reťazec dámskej módy sa rozhodol po takmer štvrťstoročí ukončiť svoje aktivity na slovenskom a českom trhu. Orsay má v týchto krajinách spolu 90 predajní a generuje celkové tržby vo výške 40 miliónov eur.

Podľa informácií časopisu Forbes momentálne reťazec rokuje o predaji svojich obchodov. Ak by však rokovania neboli úspešné, spoločnosť by mohla vstúpiť do konkurzu a predajne by sa zavreli. Materská spoločnosť v Nemecku už v minulom roku priznala finančné problémy a jednotlivé pobočky sa postupne dostávajú do platobnej neschopnosti. Rakúska časť priznala, že veriteľom dlží 15 miliónov eur.

Orsay, ktorý je vlastnený francúzskou rodinou Mulliezovcov, bol zasiahnutý dopadmi pandémie COVID-19, podobne ako mnoho iných maloobchodných značiek v regióne. Značka už presunula svoj slovenský internetový obchod na značku About You a osud fyzických predajní by mal byť jasný do konca júna.

Anketa

Pocítili ste krach známych značiek aj vy?

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok