Koľko nakoniec budú stáť elektrina, voda a plyn po novom?

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 1. 2023 | 1 komentár
Rast cien energií a vody je v poslednej dobe často spomínanou témou. Zdražovanie zasahuje všetkých – od veľkých firiem až po domácnosti. Príčiny, ako vojna na Ukrajine a celková ekonomická kríza spojená s vysokou infláciou, spôsobili ťažko predvídateľný vývoj cien. S príchodom roka 2023 sa však zdá, že situácia sa upokojuje aj vďaka vládnemu zastropovaniu cien či miernej zime. Aké ceny nás teda čakajú v najbližšom období?
Koľko nakoniec budú stáť elektrina, voda a plyn po novom?

Zdroj: Shutterstock

Elektrina

Nárast trhových cien elektriny spôsobil zvýšenie sieťových poplatkov v rozmedzí od 42 % pre odberateľov pripojených na veľmi vysokom napätí až po 64 % pre odberateľov pripojených na nízkom napätí. Toto zdražovanie sa však neprejaví na účtoch za elektrinu v bežných slovenských domácnostiach. Vďačíme za to jednak priamym dotáciám od štátu pre dodávateľov energií, ale aj zastropovaniu ceny elektriny.

Slovenským domácnostiam hrozilo zvýšenie ceny elektrickej energie o viac ako 300 %. Zdražovanie v tejto miere by malo na slovenskú ekonomiku veľmi nepriaznivý efekt. Aby sme sa mu vyhli, zasiahol štát.

V štátnom rozpočte sa na dotácie vyčlenilo viac ako 5 miliárd eur, ktoré majú obyvateľom pomôcť vysporiadať sa s drahšími energiami. Taktiež bol uzatvorený kontrakt so Slovenskými elektrárňami, vďaka ktorému bude silová elektrina pre domácnosti dodávaná za zastropenú cenu vo výške cez 61 € za MWh.

Výsledný efekt na faktúry domácností za elektrinu v roka 2023 zhrnul hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz: „V prípade domácností a vybraných zraniteľných odberateľov na základe mimoriadnych opatrení vlády SR sa časť koncovej ceny za dodávku elektriny zvýši približne o 5 % a sieťové poplatky ostávajú na rovnakej úrovni ako v roku 2022. Prijaté mimoriadne opatrenia vlády majú totiž prednosť pred cenovými rozhodnutiami úradu.“

Voda

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) urobil na konci roka 2022 niekoľko zásahov a rozhodnutí aj v oblasti vodárenských spoločností. Zmeny sa týkali väčšiny z nich, preto ovplyvnia asi 90 % slovenských domácností.

Andrej Juris, šéf ÚRSO, v súvislosti so zvyšovaním cien vodného a stočného odhadol zdraženie zhruba o 2,50 € mesačne pre priemernú domácnosť. Pri týchto výpočtoch sa brala do úvahy ročná spotreba 100-tisíc litrov, teda 100 metrov kubických vody, ktorá by mala zodpovedať približne spotrebe troch dospelých ľudí. „Cena v priemere vzrástla pri vodnom a stočnom okolo 12 percent,“ dodal Juris.

Hlavným dôvodom na zvyšovanie vodného a stočného je závislosť tohto sektoru na elektrickej energii. Hodnota samotnej vody sa nijako významne nezmenila. Avšak vodári spotrebujú veľké množstvo energie na jej čerpanie a čistenie. Na cene vody sa taktiež prejavilo zdražovanie chemikálií potrebných na úpravu pitnej vody.

Vodné a stočné sa môže v jednotlivých častiach Slovenska líšiť. V našej krajine aktuálne funguje 14 veľkých a regionálnych vodárenských spoločností, ako napríklad Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Tie poskytujú vodu približne 90 % obyvateľstva. Zároveň však máme viac ako 600 menších vodárenských spoločností spravovaných obcami alebo mestami.

Jednotlivé spoločnosti sa môžu líšiť v použitých technológiách na distribúciu vody, jej spracovanie a z toho vyplývajúcich nákladov. Preto má každá z nich aj svoju špecifickú cenu. „Na rozdiel od pohonných hmôt, kde sa cena sa môže meniť zo dňa na deň a z týždňa na týždeň, v prípade vody si teraz môžu domácnosti vydýchnuť,“ povedal na tému rastu cien vody energetický analytik Radovan Potočár.

Plyn

Ceny plynu sa v porovnaní s predošlým rokom zvýšia zhruba o 15 %. ÚRSO na základe definitívnych cien energií vypočítal, koľko si bežná domácnosť v roku 2023 priplatí za plyn. Rozdiel môže byť až okolo 200 € za rok. Výsledok však závisí najmä od toho, akými spôsobmi konkrétna domácnosť plánuje plyn využívať. Podľa štatistík spotreby z predchádzajúcich rokov by sa ceny mohli meniť nasledovne:

  • domácnosti, ktoré plyn využívajú na varenie – typická ročná spotreba 57 metrov kubických, príplatok 1,15 € mesačne (takmer 14 € ročne),
  • domácnosti, ktoré plyn využívajú na varenie a ohrev vody – typická ročná spotreba 1 308 metrov kubických, príplatok 7,80 € mesačne (takmer 94 € ročne),
  • domácnosti, ktoré plyn využívajú na varenie, ohrev vody a kúrenie – typická ročná spotreba 2 710 metrov kubických, príplatok 15,92 € mesačne (viac ako 190 € ročne).

Tieto čísla už berú do úvahy všetky opatrenia a dotácie, ktoré vláda zaviedla s cieľom ochrániť slovenské domácnosti pred prudkým zdražovaním energií. Ak by vláda nezasiahla, typy domácností z príkladov vyššie by si priplatili zhruba o 5,98 a 202 € každý mesiac, a to v závislosti od spôsobu využitia plynu. To je práve ten 225 % nárast ceny plynu, ktorý sa spomínal pred štátnymi úpravami cien.

Nakoniec sa teda zdražovanie zastavilo na hodnote „iba“ 15 %. Ako povedal šéf Slovenského plynárenského priemyslu Miroslav Kulla, ľudia nemusia nikam chodiť a volať. Ceny sa budú meniť automaticky po vydaní nových cenníkov.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok