Veľké zmeny v predčasných dôchodkoch: Komu sa oplatí tento rok a kto si prilepší, keď počká?

Redakcia | rubrika: Článok | 24. 10. 2022
S príchodom novembra 2022 vstupujú do platnosti prvé zmeny, ktoré vyplývajú z veľkej dôchodkovej reformy. Novela zákona mení viaceré aspekty slovenského dôchodkového systému. Rodičovský bonus, zvyšovanie penzií alebo príspevky do II. piliera sa zavádzajú až od 1. 1. 2023. Avšak podmienky odchodu do predčasného dôchodku sa menia už 1. 11. 2022. Kto by sa mal so žiadosťou do Sociálnej poisťovne poponáhľať?
Veľké zmeny v predčasných dôchodkoch: Komu sa oplatí tento rok a kto si prilepší, keď počká?

Zdroj: Shutterstock

Odchod podľa dôchodkového veku

Doteraz bol dôchodkový systém nastavený tak, že do predčasnej penzie ste mohli odísť najskôr 2 roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Túto možnosť bude aj naďalej možné využiť po splnení podmienky 15 odpracovaných rokov. Treba však myslieť na zmeny, ktoré sa týkajú samotného dôchodkového veku.

Veková hranica na odchod do penzie sa určovala tabuľkou. V prípade mužov závisela od roku narodenia, pri ženách sa zohľadňoval aj počet vychovaných detí. Po novom sa bude dôchodkový vek odvíjať od strednej dĺžky života. Vďaka naviazaniu na tento štatistický údaj by mal dôchodkový vek ročne stúpať o 2 mesiace.

Odchod po 40 rokoch v práci

Novela zákona, ktorá bola schválená 5. októbra 2022, prináša novú možnosť odchodu do predčasného dôchodku. V tomto prípade nezáleží na veku osoby, ale na počte odpracovaných rokov. Aby ste získali nárok na predčasný odchod do penzie, musíte za sebou mať 40 rokov práce.

Do tohto čísla sa nezapočítava obdobie, keď človek študoval alebo keď bol zaregistrovaný v evidencii nezamestnaných. Z hľadiska odchodu do predčasného dôchodku by tak ideálny prípad vyzeral nasledovne:

  • Vo veku 18 rokov ste nastúpili do zamestnania.
  • Pracovný pomer nebol prerušený kvôli štúdiu alebo z iných príčin.
  • Teraz máte 58 rokov, čo je presne 40 rokov od vášho nástupu do práce.

V takejto situácii by ste mali splnenú podmienku odpracovaných 40 rokov a mohli by ste podať žiadosť o predčasný dôchodok. Možno si hovoríte, že takýto nárok vznikne iba minimálnemu počtu ľudí a zmena sa dá považovať za zbytočnú. Realita je však taká, že v rokoch 2016 – 2020 splnilo podmienku 40 odpracovaných rokov až 26 % poistencov Sociálnej poisťovne.

Penalizácia za predčasný odchod do dôchodku

Pokiaľ sa rozhodnete pre predčasný odchod do penzie, do dosiahnutia vášho dôchodkového veku bude vyplácaná suma znížená. Výška penalizácie závisí od toho, či ste o dôchodok žiadali na základe 40 odpracovaných rokov, alebo pôvodných podmienok nároku.

  • 40 odpracovaných rokov – z plnej sumy starobného dôchodku sa odpočíta 0,3 % za každých začatých 30 dní, ktoré vám chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku.
  • 15 odpracovaných rokov a 2 roky do dôchodkového veku – z plnej sumy starobného dôchodku sa odpočíta 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré vám chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku.

Ak by 58-ročný žiadateľ odchádzal do predčasného dôchodku, v princípe by to znamenalo 6 dôchodkových rokov navyše. Na výške penzie sa tento fakt prejaví 21 % penalizáciou. Odborníci s týmto riešením nesúhlasia, keďže žiadateľov so 40 odpracovanými rokmi stavia do výhodnejšej pozície. K zmenám v súvislosti s odchodom do predčasnej penzie sa vyjadril aj finančný analytik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik.

„Títo penzisti budú podľa navrhovaného vzorca zvýhodnení oproti ľuďom, ktorí požiadajú o predčasný odchod do dôchodku dva roky pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku. V tomto prípade sa presadilo populistickejšie riešenie pre jednu časť dôchodcov na úkor inej časti dôchodcov,“ povedal Búlik.

Kto by sa mal poponáhľať?

Novela zákona o slovenskom dôchodkovom systéme zmení aj pravidlo, ktoré zospodu ohraničuje sumu predčasného dôchodku. Práve v tomto spočíva sprísňovanie prideľovania predčasnej penzie.

Minimálna hranica mesačnej sumy vyplácanej v rámci predčasného dôchodku existovala aj doteraz. Konkrétne išlo o 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Toto číslo sa však od 1. novembra 2022 mení na 1,6-násobok životného minima. V praxi to znamená skok o takmer 100 € – z 281,40 € na 375,10 €.

Táto informácia je obzvlášť dôležitá pre ľudí, ktorí sa rozhodujú, či požiadať o predčasný dôchodok. Zároveň je jeho odhadovaná výška medzi týmito dvomi sumami. Ak v Sociálnej poisťovni podáte žiadosť ešte v októbri 2022, bude vám uznaná aj vtedy, pokiaľ výsledná suma predčasnej penzie padne medzi 281,40 € a 375,10 €. Avšak v prípade, že so žiadosťou počkáte na nové pravidlá a neprekročíte hranicu 375,10 €, poisťovňa žiadosť zamietne.

Kedy sa oplatí čakať?

Žiadatelia, ktorí patria do tohto takmer 100-eurového pásma, by sa teda mali poponáhľať. Na druhej strane existujú aj takí, ktorým sa viac oplatí počkať 2 mesiace a požiadať o predčasný dôchodok až v roku 2023.

Do tejto skupiny patria žiadatelia, ktorým by mala byť priznaná predčasná penzia v hodnote viac ako 375,10 €. Dôvod je ten, že v prvý deň kalendárneho roku dochádza k automatickej valorizácii dôchodkov. Ak teda podáte žiadosť 2. januára 2023 alebo neskôr, tak Sociálna poisťovňa bude počítať výšku vášho predčasného dôchodku podľa novej ADH (aktuálnej dôchodkovej hodnoty).

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+39
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok