Dôchodcovia, pozor: Júlový termín výplaty dôchodku sa mení

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 7. 2024
Kvôli sviatku sv. Cyrila a Metoda sa v júli budú dôchodky poštou vyplácať skôr. Poberatelia, ktorí dostávajú peniaze na účet, ich dostanú v štandardnom termíne.
Dôchodcovia, pozor: Júlový termín výplaty dôchodku sa mení

Zdroj: Shutterstock

Sociálna poisťovňa informuje o zmene termínu výplaty dôchodkov v súvislosti so štátnym sviatkom sv. Cyrila a sv. Metoda, ktorý pripadá na piatok 5. júla. Tí dôchodcovia, ktorí bežne dostávajú svoje dôchodky v hotovosti prostredníctvom pošty 6. deň v mesiaci, dostanú svoje penzie o dva dni skôr, teda už 4. júla 2024.

Pre dôchodcov, ktorí dostávajú dôchodok na bankový účet a majú termín výplaty 6. deň v mesiaci, sa termín nemení a dôchodok bude pripísaný na ich účty k riadnemu termínu.

Kalendár

Dnes je Deň Spojených národov

Medzinárodný deň OSN sa každoročne oslavuje 24. októbra a je dôležitou príležitosťou na oslavu a uznanie práce a cieľov Organizácie Spojených národov (OSN). Tento deň vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

 Dôchodková dávka je vyplácaná mesačne dopredu v pravidelnom termíne, ktorý určí Sociálna poisťovňa. Dôchodok je vyplácaný na účet, ktorý bol uvedený pri žiadosti o dôchodok. V prípade potreby môže byť dôchodková dávka vyplácaná aj na účet manžela či manželky, ak dôchodca o to požiada a má dispozičné právo k účtu, pričom manžel/manželka musí s tým súhlasiť.

Okrem bankového prevodu môže dôchodca poberať dôchodok aj v hotovosti. Ak je dôchodca umiestnený v zariadení sociálnych služieb, dôchodok je zvyčajne poukazovaný prostredníctvom hromadného poukazu do tohto zariadenia, pokiaľ dôchodca nepožiada o iný spôsob výplaty.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Výplata dôchodkov z II. piliera v roku 2024: Kto môže požiadať o programový výber?

24. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Výplata dôchodkov z II. piliera v roku 2024: Kto môže požiadať o programový výber?

Referenčná suma pre programový výber dôchodku z II. piliera na rok 2024 je vo výške 651,70 eur. Táto suma má kľúčový význam pre sporiteľov, ktorí si chcú vybrať svoje úspory z druhého... celý článok

Vypočítajte si 13. dôchodok na rok 2025 už teraz: Nová KALKULAČKA

22. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Vypočítajte si 13. dôchodok na rok 2025 už teraz: Nová KALKULAČKA

Štát už približne vie, aký bude trinásty dôchodok v roku 2025. Počíta sa totiž z priemerného dôchodku. Na našej kalkulačke si už teraz môžete vypočítať, koľko peňazí dostanete v decembri... celý článok

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

17. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

Nová kalkulačka vám vypočíta, o koľko sa zvýši váš dôchodok v roku 2025. Valorizácia dôchodkov v roku 2025 prinesie zvýšenie o 2,1 %, čo je menej než minuloročné dvojnásobné úpravy.... celý článok

Budúce generácie čakajú veľmi nízke dôchodky. Systém sa rúca už teraz

15. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Budúce generácie čakajú veľmi nízke dôchodky. Systém sa rúca už teraz

Dožijú sa vôbec tridsiatnici dôchodku? Prvý pilier dôchodkového systému na Slovensku čelí vážnym výzvam, ktoré ohrozujú budúcnosť dôchodkov pre nasledujúce generácie.

Predčasné dôchodky sa čoskoro zvýšia desaťtisícom poberateľov

14. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Predčasné dôchodky sa čoskoro zvýšia desaťtisícom poberateľov

V novembri sa predčasní dôchodcovia môžu tešiť na vyššie predčasné dôchodky a v decembri na trinásty dôchodok vo výške viac ako 600 eur. Prepočítanie dôchodkov sa týka skupiny, ktorá... celý článok