Rodičovský bonus sa ide opravovať: Tisíce dôchodcov si prilepšia

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 26. 1. 2023 | 4 komentáre
Väčšina penzistov si v roku 2023 prilepší vďaka novému príspevku. Ak má dôchodca jedno pracujúce dieťa, prípadne viac, k penzii sa mu pripočíta určitá časť ich odvodov. Pôvodný návrh rodičovského bonusu sa však bude meniť, aby sa minimalizovala diskriminácia určitej skupiny dôchodcov. Ako bude fungovať rodičovský dôchodok po plánovaných zmenách?
Rodičovský bonus sa ide opravovať: Tisíce dôchodcov si prilepšia

Zdroj: Shutterstock

Menej diskriminácie pri vyplácaní bonusu

Návrh na zavedenie rodičovského dôchodku bol od začiatku kritizovaný kvôli podmienkam vzniku nároku. Hlavným problémom bolo to, že bonus mal byť určený iba pre rodičov detí, ktoré odvádzali poistné na dôchodkové poistenie Sociálnej poisťovni. V pôvodnom znení boli z nároku na rodičovský dôchodok vynechaní rodičia detí prispievajúcich do výsluhového poistenia. Ide o povolania, ako:

  • vojaci,
  • policajti,
  • príslušníci Policajného zboru,
  • príslušníci Hasičského a záchranného zboru,
  • pracovníci Slovenskej informačnej služby,
  • pracovníci Národného bezpečnostného úradu,
  • pracovníci Zboru väzenskej a justičnej stráže,
  • ozbrojení príslušníci Finančnej správy.

Ľudia pracujúci v týchto povolaniach prispievajú do výsluhového zabezpečenia a po odchode do penzie poberajú výsluhový dôchodok. Ten je vyplácaný Ministerstvom vnútra SR, nie Sociálnou poisťovňou, ako to je v prípade bežného starobného dôchodku. Keďže v prvotnom návrhu rodičovského bonusu sa počítalo s percentom z výšky odvodov do Sociálnej poisťovne, určitá časť dôchodcov bola vynechaná.

Poslanci Miloš Svrček a Jozef Lukáč zo Sme rodina sa preto rozhodli upraviť systém udeľovania rodičovského dôchodku. Do nového návrhu už zaradili aj poistencov, ktorí pravidelne prispievajú do systému výsluhového zabezpečenia. Ak tieto zmeny budú schválené, do skupiny dôchodcov s nárokom na rodičovský bonus by malo pribudnúť približne 50 000 penzistov.

Vyplatenie bonusu

Rodičovský dôchodok sa síce počíta z mesačných odvodov, no penzistom bude vyplatený jednorazovo na konci roka. V prípade, že sa podarí presadiť novelu zákona o sociálnom poistení, tak v roku 2023 by ho mali dostať aj dôchodcovia, ktorým nárok vznikne až dodatočne.

Ministerstvo sa na tému schvaľovania návrhu vyjadrilo nasledovne: „Návrh novely zákona o sociálnom poistení je aktuálne súčasťou legislatívneho procesu. O poslaneckom návrhu by mal rokovať parlament už počas najbližšej schôdze, ktorá sa začína 31. januára 2023.“ Treba však myslieť na to, že koalícia aktuálne v parlamente nemá väčšinu, preto presadenie novely nie je isté.

Výška rodičovského dôchodku

Pokiaľ rátame iba rodičov detí platiacich odvody do Sociálnej poisťovne (teda stav pred novelou), celkový súčet vyplatených rodičovských bonusov v roku 2023 dosiahne zhruba 270 miliónov €. Zmena zákona, ktorá rozšíri skupinu dôchodcov s nárokom na bonus, by mala toto číslo navýšiť o ďalších 13 miliónov €. Odvody pracujúcich detí sa nebudú zvyšovať a ich budúce dôchodky sa nebudú znižovať. Peniaze zaplatí štát na úkor vyššieho štátneho dlhu.

Ak si chce penzista vypočítať presnú výšku vlastného bonusu, musí od svojich detí zistiť ich hrubé mesačné mzdy z roku 2021. Výška rodičovského dôchodku sa počíta podľa údajov spred dvoch rokov. Pre rok 2023 teda stačí zobrať jednotlivé hrubé mzdy detí z roku 2021, vypočítať z nich 1,5 %, výsledky sčítať a prenásobiť 12.

Pamätajte však na to, že mesačná výška bonusu je ohraničená na 1,5 % z 1,2-násobku priemernej mesačnej mzdy. Keďže v roku 2023 sú kľúčové údaje z roku 2021, do úvahy sa berie priemerná mzda vo výške 1 211 €. Horný limit mesačného bonusu na jedno dieťa je teda nastavený na 21,83 €. Presné sumy rodičovských bonusov podľa počtu detí a ich hrubých mesačných miezd nájdete v nasledujúcich tabuľkách.

Mzda dieťaťa v hrubom

Mesačný rodičovský bonus

Ročný rodičovský bonus

800

12

144

1 211

18,17

218

1 453

21,83

262

Mzda 2 detí v hrubom

Mesačný rodičovský bonus

Ročný rodičovský bonus

2 x 800

24

288

2 x 1 211

36,33

436

2 x 1 453

43,67

524

Mzda 3 detí v hrubom

Mesačný rodičovský bonus

Ročný rodičovský bonus

3 x 800

36

432

3 x 1 211

54,5

654

3 x 1 453

65,5

786

Pred novelou má na rodičovský bonus nárok 80 % slovenských penzistov poberajúcich starobný dôchodok. Tí sú podľa počtu pracujúcich detí rozdelení nasledovne:

  • 136-tisíc s jedným dieťaťom,
  • 426-tisíc s dvomi deťmi,
  • 181-tisíc s tromi deťmi,
  • 46-tisíc so štyrmi deťmi,
  • 27-tisíc s piatimi alebo viac deťmi.

Z týchto údajov vychádza, že najviac dôchodcov si ku koncu roku 2023 prilepší o sumu v rozsahu 288 – 524 €.

Diskriminácia sa spomína aj naďalej

Vláda na vlnu kritiky súvisiacej s diskrimináciou niektorých skupín dôchodcov zareagovala novelou. Ak návrh schvália, nárok na rodičovský bonus získa ďalších 50-tisíc penzistov. V systéme rodičovských dôchodkov však stále zostávajú diery. Ide napríklad o dôchodcov, ktorých deti sú zamestnané v zahraničí alebo sa nemôžu zamestnať zo zdravotných dôvodov.

Odborník na dôchodky a investície Ján Šebo kritizuje aj to, že štát sa mieša do vzťahov medzi rodičmi a deťmi. „Štát chce hovoriť, kto má komu pomáhať a ako veľmi. Návrh ide príliš ďaleko do súkromných vzťahov, kde štát podľa môjho názoru ekonóma už nemá čo robiť,“ povedal Šebo.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+45
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 4 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok