„Zabudnutý benefit“ čaká zmena: Až 275 eur na dovolenku pre tisíce Slovákov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 4. 2024
Rekreačné poukazy, ktoré si uplatňujú zamestnanci, majú byť dostupnejšie pre širšie skupiny ľudí. Parlament má na stole zákon, ktorý by upravil použitie takzvaných rekreačných poukazov. Dnes za ne môžu ísť na dovolenku len zamestnanci s manželmi, manželkami a deťmi.
„Zabudnutý benefit“ čaká zmena: Až 275 eur na dovolenku pre tisíce Slovákov
Dovolenkovať na Slovensku s príspevkom budú môcť aj širšie rodiny. Ilustračná snímka.
Zdroj: Pixabay/Adonis Villanueva

Rekreačné poukazy čakajú zmeny

Andrej Danko plánuje rozšíriť rozsah osôb oprávnených využívať rekreačné poukazy, vrátane rodičov zamestnancov. Ako uvádza denník Pravda, táto iniciatíva má zvýšiť podporu cestovného ruchu a poskytnúť ďalší impulz pre domáci turizmus. Podľa návrhu, ktorý čoskoro prerokuje parlament, by mali byť rekreačné poukazy prenositeľné na rodičov zamestnancov. 

Národná rada má v programe aktuálnej schôdze návrh zákona, ktorý by umožnil využívať rekreačný poukaz aj rodičom zamestnancov, ktorí si poukaz uplatňujú. Súčasný stav je taký, že dotáciu na dovolenku na Slovensku môže dostať len zamestnanec/zamestnankyňa a využiť ho môže spolu s ním jeho manželka, resp. jej manžel a deti. Predložená novela by rozšírila okruh takýchto ľudí o tisíce.

Kto má nárok na rekreačný poukaz

Rekreačné poukazy, ktoré zamestnávateľ poskytuje zamestnancom pracujúcim v príslušnej firme aspoň jeden rok, sú určené na podporu výdavkov spojených s dovolenkami v domácich turistických zariadeniach. Zavedené boli v roku 2019, no počas pandémie sa na ne takmer zabudlo a doteraz najviac sa čerpali v roku 2022. Príspevok pokrýva 55 percent oprávnených nákladov, avšak najviac 275 eur, čo vyžaduje, aby zamestnanec minul aspoň 500 eur na rekreáciu. Firmy môžu túto sumu využiť ako daňový výdavok, čo im umožňuje znížiť základ dane, čím štát ročne stráca približne 30 miliónov eur.

Od zavedenia rekreačných poukazov v roku 2019, keď bolo vyplatených približne 40 miliónov eur, suma príspevkov narástla a v roku 2022 dosiahla viac ako 52 miliónov eur, využitých približne 261-tisíc zamestnancami. Priemerný príspevok na zamestnanca tak predstavoval približne 202 eur. Novela zákona, ktorá rozširuje okruh osôb oprávnených využívať poukazy na rodičov zamestnancov, má potenciál zvýšiť oslobodené príjmy o ďalšie tri milióny eur. 

„Zabudnutý“ benefit Slovákov

V roku 2022 zamestnaní Slováci „predovolenkovali“ viac ako 52 miliónov eur. Je to o dosť viac ako predchádzajúce roky, no turizmus bol vtedy poznačený pandémiou. Očakáva sa, že rok 2023 už bude na uplatnené poukazy oveľa bohatší.

 Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky realizovaného agentúrou Maxin´s Group chce tento rok rekreačný poukaz od zamestnávateľa na rekreáciu využiť 35 % zamestnaných Slovákov, pričom ďalších 26 % túto možnosť ešte zvažuje. Píše o tom portál Teraz.sk. Zatiaľ čo tretina (32 %) opýtaných nemá možnosť využiť poukazy, pretože ich zamestnávateľ ich neposkytuje, 7 % nemá o tento benefit záujem.

Prieskum zároveň naznačil silný záujem o možnosť prenosu poukazov na rodičov, kde by až dve tretiny respondentov takto darovali svoj poukaz. Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1050 respondentov, ktorí odpovedali v období od 4. do 9. apríla. Táto zmena by mohla významne ovplyvniť spôsob využívania rekreačných poukazov a rozšíriť ich prínos pre domáci cestovný ruch.

Často kladené otázky

  • Na rekreačný príspevok má nárok zamestnanec, ktorý je v trvalom pracovnom pomere v danej spoločnosti aspoň 24 mesiacov a zároveň má firma viac ako 50 zamestnancov. Maximálna výška príspevku je 275 eur ročne.

  • Rekreačný poukaz sa môže uplatňovať dvomi spôsobmi. Prvý je elektronický, teda zamestnanec dostane príspevok na benefitovej karte, ktorou môže v rekreačnom zariadení platiť ako klasickou platobnou kartou. Druhý spôsob je poskytnutie dokladu o zaplatenom pobyte zamestnávateľovi, ktorý potom zamestnancovi sumu vyplatí.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

príspevky, rekreačný poukaz

Toto ste už čítali?

Štát poskytuje málo známy príspevok. Najmä rodičom pomôže v ťažkých časoch

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát poskytuje málo známy príspevok. Najmä rodičom pomôže v ťažkých časoch

Takzvané ošetrovné si môžu nechať vyplatiť napríklad rodičia chorých detí, ale aj ľudia, ktorí sa dlhodobo starajú napríklad o starých rodičov. Po novom sa dá vybaviť aj elektronicky. celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok