Od novembra platí nárok na otcovské: Kto má naň nárok a ako o dávku požiadať?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 8. 11. 2022
Medzi dávkami, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, sa od 1. novembra 2022 objavilo otcovské. Cieľom tejto dávky je podporiť otcov v tom, aby mohli tráviť čas so svojím novonarodeným dieťaťom. Aké podmienky musíte splniť, aby vám vznikol nárok na otcovské a ako si ho následne uplatniť?
Od novembra platí nárok na otcovské: Kto má naň nárok a ako o dávku požiadať?

Zdroj: Shutterstock

Kto má nárok na otcovské?

Sociálna poisťovňa definuje otcovské ako typ materského, nie ako samostatnú dávku. Podmienky nároku sa preto v niektorých bodoch výrazne prelínajú. Nárok na otcovské sa posudzuje ku dňu, od ktorého žiadate o priznanie otcovského. Aby vám Sociálna poisťovňa schválila žiadosť, musíte spĺňať tieto body:

  • poskytujete starostlivosť dieťaťu, na ktoré si chcete otcovské uplatniť,
  • ste nemocensky poistený alebo vám plynie ochranná lehota po skončení poistenia,
  • za posledné dva roky pred dňom, od ktorého žiadate o priznanie otcovského, máte najmenej 270 dní nemocenského poistenia.

Špecifickou podmienkou pre SZČO a dobrovoľne nemocensky poistené osoby je, že poistné je zaplatené včas a v správnej výške. Avšak aj zamestnanci majú svoju špeciálnu podmienku, ktorú musia splniť – otcovia počas poberania otcovského nesmú mať príjem zo zamestnania, z ktorého je platené poistné na nemocenské poistenie.

Hlavnou výhodou otcovského je, že sa nijako neviaže na dávky poberané matkou. Ak chcel otec požiadať o materské pred novembrom 2022, matka nemohla poberať materské ani rodičovské. Avšak pri otcovskom túto podmienku nie je nutné splniť a vďaka tomu si môžu obaja rodičia dopriať aspoň 2 týždne súčasnej starostlivosti o ich novonarodené dieťa.

Kedy si môžete uplatniť nárok?

Poberanie otcovského môže trvať maximálne 14 kalendárnych dní. Za bežných okolností sa obdobie trvania nároku na otcovské začína dňom pôrodu. Pokiaľ je ale potrebná hospitalizácia dieťaťa, prípadne matky spoločne s dieťaťom, začiatok tohto obdobia sa posúva o dĺžku hospitalizácie. Nárok na otcovské je možné využiť počas 6 týždňov, ktoré nasledujú po pôrode, prípadne ukončení hospitalizácie.

Otcovské a materské pre otca

Pridanie otcovského medzi dávky vyplácané Sociálnou poisťovňou neberie otcom nárok na materské. Čerpanie materského bude podobne ako doteraz možné po splnení zákonných podmienok do veku 3 rokov dieťaťa. Rozdiel je iba v tom, že obdobie poberania otcovského, teda 14 kalendárnych dní, sa odpočíta z maximálnej možnej dĺžky poberania materského.

Trvanie čerpania materského pre otcov je za bežných okolností nastavené na 28 týždňov. Po narodení dieťaťa majú otcovia tri možnosti:

  • čerpať otcovské 14 kalendárnych dní a keď matke skončí nárok na materské, využiť svojich zvyšných 26 týždňov materského,
  • počkať, kým matka skončí s poberaním materského a následne využiť svojich 28 týždňov nároku na materské,
  • nevyužiť ani otcovské, ani materské.

Taktiež je dobré pripomenúť, že základných 28 týždňov materského, z ktorých 2 môžete čerpať ako otcovské, sa vždy viaže k jednému dieťaťu. Pri narodení ďalšieho dieťaťa budete mať opäť k dispozícii 28 týždňov materského bez ohľadu na to, ako ste dávky čerpali pri predošlom dieťati.

Výška otcovského

Suma, ktorú dostane otec počas poberania otcovského, sa počíta rovnako ako materské. V praxi to znamená, že sa vypočíta výška dávky na jeden deň a toto číslo sa vynásobí 14, keďže toľko dní trvá čerpanie otcovského. Kľúčovou hodnotou je denný vymeriavací základ, prípadne pravdepodobný denný vymeriavací základ. Z neho sa zoberie 75 % a táto hodnota sa násobí počtom dní, kedy má otec nárok na vyplácanie dávky.

Ak zoberieme do úvahy priemernú mzdu mužov v roku 2021, ktorá dosiahla 1 751 € mesačne, priemerný denný vymeriavací základ vychádza na 43,1754 €. Po prenásobení číslom 14 a zaokrúhlení dostávame výsledok 604,50 €. Toľko vyplatí na otcovskom Sociálna poisťovňa v roku 2022 otcom, ktorí mali v roku 2021 priemernú mesačnú mzdu 1 751 €.

Ako požiadať o otcovské?

Otec si môže svoj nárok na otcovské uplatniť podaním žiadosti v pobočke Sociálnej poisťovne. K tlačivu, ktoré je potrebné vyplniť, sa dostanete:

  • osobne v niektorej z pobočiek Sociálnej poisťovne,
  • na webe sociálnej poisťovne, konkrétne v časti o otcovskom,
  • kliknutím na tento odkaz.

Ako napovedá samotná štruktúra formuláru, žiadosť musí pred podaním potvrdiť váš zamestnávateľ. Keď vyplníte všetky potrebné udaje a získate pečiatku a podpis zamestnávateľa, môžete žiadosť podať v pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva vaše nemocenské poistenie. Pre zamestnanca to znamená pobočku podľa sídla zamestnávateľa. Zamestnanec v ochrannej lehote sa bude riadiť sídlom posledného zamestnávateľa.

Keď žiadosť podáte, Sociálna poisťovňa má 60 dní na schválenie alebo zamietnutie vášho nároku na otcovské. Pokiaľ splníte všetky potrebné podmienky, dávka vám bude vyplatená do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste čerpali svoj nárok na otcovské. Z toho vyplýva, že peniaze sú poistencom vyplácané mesačne pozadu.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok