Praktický sprievodca daňovou kontrolou III.

ASB Group | rubrika: Článok | 13. 6. 2019
„Daňová kontrola nemusí byť pre podnikateľa strašiakom ani nočnou morou. V nasledujúcom seriáli poskytujeme rady a tipy, ako ju krok za krokom absolvovať bez stresu a nadmernej záťaže,“ hovorí Zuzana Kolárová, výkonná riaditeľka ASB Slovakia.
Praktický sprievodca daňovou kontrolou III.

Zdroj: Shutterstock

Materiál je pripravený poradcami zo spoločnosti ASB Group.

V akom jazyku sa predkladajú písomnosti pri výkone daňovej kontroly?

Pri správe daní, a teda aj pri výkone daňovej kontroly, sa používa štátny slovenský jazyk. Písomnosti, zmluvy a účtovné doklady vyhotovené v inom ako slovenskom jazyku musia byť na výzvu správcu dane preložené spolu s úradne overeným prekladom do štátneho jazyka. Z praxe však máme pri výkone daňovej kontroly pozitívne skúsenosti – daňoví kontrolóri akceptujú doklady v cudzích jazykoch, ktoré sú vo všeobecnosti považované za „zrozumiteľné“ – čeština, angličtina, nemčina.

V prípade iných jazykov je možné pri dodržaní zásady hospodárnosti správy daní dohodnúť sa s kontrolórmi na úradnom preklade len vybraných častí napr. zmlúv, ktoré sú nevyhnutné na výkon kontroly.

 

Ako správca dane hodnotí dokumenty a predložené dôkazy?

V súlade s Daňovým poriadkom správca dane hodnotí dôkazy podľa svojej úvahy, a to každý dôkaz jednotlivo a všetky dôkazy v ich vzájomnej súvislosti, pričom prihliada na všetko, čo pri správe daní vyšlo najavo. Ak má správca dane pochybnosti o správnosti, pravdivosti alebo úplnosti dokladov predložených kontrolovaným subjektom, má povinnosť vyzvať subjekt na preukázanie, vyjadrenie, doplnenie alebo opravu. Správca dane má povinnosť chrániť záujmy štátu, ale zároveň aj prihliadať na chránené záujmy daňového subjektu.

Musí teda vziať do úvahy všetky dôkazy v prospech aj v neprospech daňového subjektu a rozhodovať objektívne. Vyhodnotenie predložených dôkazov a tvrdení kontrolovaného a prijaté závery musia byť súčasťou Protokolu o vykonaní daňovej kontroly. Správca dane musí logicky a racionálne vysvetliť, ako postupoval, prečo niektoré dôkazy prijal, iné odmietol a prečo niektorým dôkazom pri hodnotení prikladá vyššiu váhu ako iným.

Okrem predložených písomných dôkazov a listín môže správca dane pri výkone daňovej kontroly predvolať svedka, prípadne znalca.

Môže správca dane pri kontrole predvolať svedka?

Správca dane môže uložiť svedkovi povinnosť, aby sa dostavil osobne a vypovedal o skutočnostiach, ktoré sú mu známe. Svedok musí vypovedať pravdivo a nič nezamlčať; má právo odoprieť výpoveď, ak by si ňou spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkej osobe. Kontrolovaný daňový subjekt alebo jeho zástupca má právo byť prítomný pri vypočutí svedka a klásť mu otázky.

Aký je postup, ak sa svedok na vypočutie nedostaví?

Ak je svedok predvolaný správcom dane, má povinnosť osobne sa dostaviť na miesto podľa predvolania. Neúčasť je možné ospravedlniť len z obzvlášť závažných dôvodov; ak sa napriek tomu predvolaná osoba nedostaví, je možné ju na vypočutie predviesť Policajným zborom, Colným úradom alebo Kriminálnym úradom finančnej správy.

Ako sa vykoná daňová kontrola, ak kontrolovaný subjekt nespolupracuje?

Ak je daňový subjekt nekontaktný, nespolupracuje alebo neumožní vykonať daňovú kontrolu, správca dane zistí základ dane a daň podľa pomôcok. Pomôckami sú informácie, ktoré si daňoví kontrolóri zaobstarajú bez súčinnosti daňového subjektu alebo ich už majú k dispozícii napr. listiny, daňové priznania, výpisy z verených zoznamov, daňové spisy iných daňových subjektov, znalecké posudky, svedecké výpovede, správy a vyjadrenia iných správcov dane, štátnych orgánov atď.

Výkon daňovej kontroly podľa pomôcok správca dane kontrolovanému subjektu oznamuje. Obdobne ako pri výkone „štandardnej“ daňovej kontroly správca dane prihliada aj na výhody a skutočnosti v prospech kontrolovaného subjektu.


Tretia časť seriálu je o samotnom priebehu kontroly a jej procesných postupov tj. jazyk všetkých písomností, spôsob hodnotenia dokumentov a možnosť predvolania svedka pri výkone daňovej kontroly. Uzatvára postup kontroly v prípade nespolupracujúceho subjektu. Celú sériu ukončíme vypracovaním protokolu a vyrubovacím konaním, ktoré môže po ukončení daňovej kontroly nasledovať.

ASB Group je externým poskytovateľom služieb v oblasti účtovníctva, daní, miezd, transakčného poradenstva a korporátnych služieb. Komunikácia so správcom dane a zastupovanie našich klientov v daňových, colných konaniach a pri daňových kontrolách, je jedným z hlavných pilierov našich daňových služieb.


Prečítajte si prvú a druhú časť seriálu:

Anketa

Dostali ste už niekedy pokutu od daňového úradu?

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok