Poistenie proti povodniam: Prečo sa oplatí a kedy vás nemusia poistiť

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 5. 2018
Koľko stojí poistenie pred povodniam? Môže poisťovňa odmietnuť poistiť váš dom? V ktorých oblastiach je obtiažne získať takéto poistenie?
Poistenie proti povodniam: Prečo sa oplatí a kedy vás nemusia poistiť

Zdroj: Shutterstock

Pred prírodou sme si všetci rovní. A nikto nemôže povedať, že jeho nehnuteľnosť stojí na bezpečnom území. Ak nebývate blízko povodia riek, ešte vždy môžu prekvapiť nárazové zrážky, požiar, úder blesku, výbuch vo vašom okolí či víchrica.

Netreba zabúdať ani na „smolné“ situácie. Ak vedie popri vašom dome cesta, vždy hrozí náraz dopravného prostriedku, ktorý vám môže zdemolovať bránu, zničiť pozemok aj samotnú nehnuteľnosť. Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti často pomáha pokryť mnoho poistných udalosti. Ako je to v prípade povodní?

Proti povodniam nepoistí každá poisťovňa

Nie všetky poisťovne sú ochotné poistiť obydlie, ktoré sa nachádza v povodňovej oblasti. Tí, ktorí už mali s veľkou vodou dočinenia, majú v niektorých poisťovniach smolu.

Poisťovne majú totiž na základe štatistických údajov vytipované miesta, kde dochádza pravidelne každoročne k záplavám, respektíve povodniam a práve tieto miesta sú práve z hľadiska povodní nepoistiteľné.

Poistenie nehnuteľnosti alebo domácnosti? Viete, aký je v tom rozdiel? Pozrite si tento praktický článok.

Povodňové mapy často rozhodujú

Niektoré poisťovne berú ohľad tzv. povodňové mapy, pre iné poisťovne hrá rolu či už daná lokalita či dom zažili povodne, a niektoré poisťovne poisťujú bez ohľadu na uvedené skutočnosti. Líšiť sa môžu podmienky pre fyzické osoby, ale aj právnicke osoby, ktoré majú svoje závody či podniky v rizikových oblastiach. Vždy je potrebné konzultovať konkrétny prípad s poisťovňou.

Tip redakcie: zväčša sa oplatí poistiť nehnuteľnosť či domácnosť v takej poisťovni, kde už máte zmluvu na iný produkt – môžete získať rôzne zľavy či výhody.

Ak už sa nachádzate v rizikovej oblasti, môže to poisťovňa vyhodnotiť ako väčšie riziko a samozrejme tým pádom sa navyšuje aj cena poistky.

Povodeň či záplava? Pozor na zmluvné podmienky

Povodeň je zaplavenie územných celkov vodou, ktorá sa vyliala z brehov alebo hrádzí vodných tokov alebo vodných nádrží, alebo ktorá tieto brehy alebo hrádze pretrhla, alebo zaplavenie územia vodou bolo spôsobené zmenšením prietoku koryta vodného toku. Za povodeň sa nepovažuje také zaplavenie územia, ktoré bolo spôsobené regulovaným vypúšťaním vôd z vodných tokov.

Záplavou sa rozumie vytvorenie súvislej vodnej plochy, ktorá po určitú dobu v mieste poistenia stojí alebo prúdi a spôsobí na poistenom majetku škodu. 
Treba si prečítať v poistných podmienkach či predmetné poistenie kryje obe riziká alebo len jedno z nich.

Povodne vystavujú poisťovniam miliónové účty

V niektorých prípadoch to ale nemusí byť lacné. Najmä keď niektoré poistné domy pri stanovovaní výšky poistného berú do úvahy aj to, ako ďaleko sa dom nachádza od vodného toku. Čím bližšie k vode, tým drahšie poistné, takéto pravidlo platí v niektorých poisťovniach.

Slováci sa často rozhodnú na poistke šetriť. Nie je ojedinelé, že pri dojednaní si klienti zvolia nízke poistné krytie bez uvedených rizík - vzhľadom na podcenenie tohto rizika z dôvodu, že v minulosti neboli povodňou alebo záplavou ohrození.

Koľko stojí poistenie proti povodniam

Výška priamo závisí od toho, v akej lokalite bývate, aká je hodnota nehnuteľnosti/domácnosti, či sa nachádzate v rizikovej oblasti, či už váš dom/byt/domácnosť zažil v minulosti povodeň či záplavy a napokon aj to, akú veľkú budete mať spoluúčasť pri poistnej udalosti. Poistenie proti povodni je často súčasťou balíka, ktorý poisťuje váš dom alebo byt. Aj keď takýto mix len ťažko možno spriemerovať, približná suma za poistenie proti povodniam na jeden rok je zhruba 100 eur.

Ako nahlásiť škodu pri povodniach

1. Poisťovňu informujte telefonicky, e-mailom či faxom.

2. Počkajte na príchod pracovníka poisťovne. Nič zo zničených vecí neodhadzujte. Niektorým poisťovniam stačí aj fotodokumentácia bez obhliadky.

3. Pokiaľ majetku hrozí ďalšie poškodenie a musíte s poškodenými vecami manipulovať, zdokumentujte to fotoaparátom alebo kamerou. Zničené veci však nevyhadzujte až do príchodu poisťováka.

4. Pracovník urobí prehliadku a spíše zoznam škôd. Dá vám vyplniť tlačivo o ohlásení poistnej udalosti.

Prehľad rizikových oblastí v hlavných vodných tokoch

  • Dunajec a Poprad: 31 oblastí/ 73,4 km vodných tokov
  • Morava: 51 oblastí/ 125,29 km vodných tokov
  • Dunaj: existencia významného povodňového rizika nebola určená, pretože spoľahlivú ochranu vytvára VD Gabčíkovo, protipovodňová ochrana Bratislavy a VD Nagymaros
  • Váh: 192 oblastí/ 460,05 km vodných tokov
  • Hron: 54 oblastí/ 169,65 km vodných tokov
  • Ipeľ: 9 oblastí/ 23,75 km vodných tokov
  • Bodrog: 129 oblastí/ 237,4 km vodných tokov
  • Slaná: 31 oblastí/ 57,705 km vodných tokov
  • Hornád: 57 oblastí/ 122 km vodných tokovBodva: 5 oblastí/ 17,2 km vodných tokov

Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok