Zmeny v daňovom bonuse 2014: uplatniť si ho teraz môže viac rodičov!

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 7. 4. 2014
Od februára 2014 platia zmeny, ktoré sa dotknú obzvlášť rodičov vysokoškolákov, prípadne končiacich stredoškolákov.
Zmeny v daňovom bonuse 2014: uplatniť si ho teraz môže viac rodičov!

Zdroj: Shutterstock

Ak máte doma šikovného stredoškoláka, ktorý si ihneď po skončení strednej školy nájde zamestnanie a začne pracovať, doposiaľ ste si mohli uplatniť daňový bonus len do doby než začal pracovať. Od februára si už budete môcť uplatniť daňový bonus až do konca školského roku – čo je v prípade stredoškolákov do konca augusta.

Daňový bonus si budú môcť uplatniť aj rodičia ak ich stredoškolák bude počas prázdnin evidovaný na úrade práce.

Nadštandardná dĺžka štúdia

Doposiaľ bolo možné uplatniť si nárok na daňový bonus na vysokoškoláka, ktorý navštevoval štúdium v jeho štandardnej dĺžke:

  • vysokoškolské štúdium 1. stupňa – tzv. bakalárske štúdium – 3 roky
  • vysokoškolské štúdium 2. stupňa – tzv. magisterské štúdium – 2 roky

Ak si vaše dieťa predĺžilo bakalárske  alebo magisterské štúdium o ďalší rok, nemohli ste si uplatniť daňový bonus. To sa však od prvého februára zmenilo.
Pokiaľ sa vaše dieťa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom, môžete si naň uplatniť daňový bonus najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku.  Štúdium sa však musí uskutočňovať dennou formou. Štát už nezaujíma, či vaše dieťa študuje bakalárske štúdium päť rokov alebo tri, avšak nesmie presiahnuť spomínaný vek.

Mesačne si tak môžete polepšiť už o 21,41 eur.

Pokiaľ sa vás táto zmena týka, postačí zájsť za zamestnávateľom s potvrdením o návšteve školy za rok 2014, pričom sa uvedená zmena poznačí vo vyhlásení k zdaneniu príjmov.  Tak môže zamestnávateľ už tento mesiac uplatniť daňový bonus vo vašej výplate.

Ak ste zistili až teraz, že si na dieťa môžete nárokovať daňový bonus aj za február, nemajte strach, že ste prišli o 21,41 eur. Zamestnávateľ vám ich zohľadní v ročnom zúčtovaní na konci roku, prípadne si ich môžete sami uplatniť v daňovom priznaní k dani z príjmov za rok 2014 (na jar 2015).

Čítajte viac o daňovom bonuse: Daňový bonus 2014

Kto si môže uplatniť daňový bonus: základné podmienky

Daňový bonus si môžete uplatniť

  • ak ste v danom mesiaci dosiahli príjem vo výške minimálne polovice minimálnej mzdy
  • už v mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo, alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov
  • po skončení povinnej školskej dochádzky je možné uplatniť daňový bonus len na dieťa, ktoré sa pripravuje na  budúce povolanie štúdiom uskutočňovanom v dennej forme najviac do dovŕšenia 25 rokov veku (len na dieťa, ktoré ďalej študuje).
  • v danom mesiaci len jeden s rodičov. V prípade, že sa nevedia dohodnúť, postupuje sa v poradí: matka, otec, ďalší zákonný zástupca.
  • na všetky deti len jeden rodič. Nie je možné rozdeliť si deti, napr. jedno dieťa si uplatní matka a na druhé dieťa si bonus uplatní otec. To nie je možné. Je však možné rozdeliť si kalendárne mesiace. Polovicu roku si môže uplatniť matka  a druhú otec.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok