Výška zamestnaneckej prémie pri príjmoch za rok 2012

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 6. 2. 2013
Suma, ktorú môžu získať zamestnanci z nízkopríjmových skupín formou zamestnaneckej prémie sa rok od roku znižuje. Maximálna výška zamestnaneckej prémie za rok 2012 predstavuje 46,40 eur.
Výška zamestnaneckej prémie pri príjmoch za rok 2012

Zdroj: Shutterstock

Prvýkrát bola zamestnanecká prémia zavedená v roku 2009. Odvtedy sa každým rokom znižuje suma, ktorú môžu zamestnanci s nízkymi príjmami získať, avšak jej inštitút ešte nezanikol.

Výška zamestnaneckej prémie
Maximálna výška zamestnaneckej prémie predstavuje 46,40 eur. Tú si však môže nárokovať iba ten, kto dosiahol celkové príjmy za rok 2012 vo výške od 1 963,20 eur  do 3 926,40 eur. Tieto príjmy  však musí dosiahnuť ako zamestnanec za 12 mesiacov pri mesačnej mzde aspoň vo výške minimálnej mzdy.
V prípade,  že daňovník poberal príjem menej ako 12 mesiacov,  upraví sa výška podľa počtu mesiacov, ktoré príjmy poberal.

Príklad:
Pani Nováková pracovala v roku 2012 od marca až do decembra vrátane.  Celkové ročné príjmy predstavujú 3 500,- eur.
Keby pracovala všetkých 12 mesiacov, nárokovala by si zamestnaneckú prémiu v plnej výške 46,40 eur.  Keďže pracovala len 10 mesiacov, bude jej zamestnanecká prémia krátená o dva mesiace:

(46,40:12)x10 = 38,6667 = 38,67 eur

Ak zamestnanec dosiahol príjmy za rok 2012 vyššie ako 3 926,40 eur, má nárok na nižšiu zamestnaneckú prémiu. Tá sa vypočítava podľa vzorca:

(Nezdaniteľná časť na daňovníka – základ dane) x 19 %
Základ dane získame ako príjmy zamestnanca  znížené o sumu povinného poistenia.

Príklad:
Pani Nováková pracovala v roku 2012 od marca až do decembra vrátane.  Celkové ročné príjmy predstavujú 4 050,- eur. Základ dane = 3 507,30 eur. Nezdaniteľná časť na daňovníka = 3 644,74 eur.

(3644,74 – 3507,3)x19 % = 137,44x 19%=26,1136
Suma zamestnaneckej prémie sa zaokrúhľuje nahor na sumu 26,12 eur. V prípade, že by pani Nováková dosiahla príjem za menej ako 12 mesiacov, taktiež sa zamestnanecká prémia skráti o počet dvanástin, ktoré predstavujú mesiace, v ktorých príjem nezískala.
Pokiaľ  teda bude základ príjmov daňovníka rovnaký alebo vyšší ako 3 644,74 eur, bude jeho zamestnanecká prémia nulová.
 
Kto má nárok na zamestnaneckú prémiu

  • Zamestnaneckú prémiu si môžu nárokovať len tí daňovníci, ktorí v roku 2012 mali príjmy len zo závislej činnosti (zamestnanci).
  • Príjem zo závislej činnosti poberali aspoň šesť mesiacov  najmenej vo výške minimálnej mesačnej mzdy, t.j. minimálne  327,20 eur mesačne.
  • Ak pracoval daňovník „na dohodu“, tieto mesiace sa mu nezapočítavajú do obdobia potrebného pre získanie prémie.  Musíte teda pracovať na hlavný pracovný pomer minimálne 6 mesiacov
  • Uvedený príjem  získal zamestnanec len z práce vykonávanej na území Slovenskej republiky

Kedy nárok na zamestnaneckú prémiu zaniká

  • Ak ste v roku 2012 dosiahli príjmy z prenájmu alebo príjmy z kapitálového majetku, či iné príjmy podľa § 6 až § 8, strácate nárok na zamestnaneckú prémiu. Prémiu si nemôžu nárokovať  ani osoby, ktoré dosiahnu príjem za prácu ako člen družstva, konateľa s.r.o.,  likvidátora, nárokovať si nemôžu ani tí čo čerpajú rôzne platy a funkčné príplatky ústavných činiteľov, poslancov, odmeny obvinených vo väzbe a iní. 
  • A ako zamestnanec máte možnosť používať motorové vozidlo zamestnávateľa aj na súkromné účely, vlastníte zamestnanecké opcie alebo ste obdŕžali ceny a výhry zo súťaží, ktoré vyhlásil váš zamestnávateľ, taktiež už nemáte nárok na zamestnaneckú prémiu.
  • Poberatelia starobného, predčasného starobného, výsluhového dôchodku alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu dôchodku
  • Ak zamestnávateľ čerpal príspevok na to, aby vás udržal v zamestnaní  (zákon č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti), automaticky strácate nárok na zamestnaneckú prémiu.
  • V prípade, že vám zamestnávateľ  vyplatí na konci roku  podiel na zisku, aj keď nemáte účasť na jeho základnom imaní (napríklad aj vtedy, keď nevlastníte zamestnaneckú akciu) a teda nedisponujete žiadnym obchodným podielom. Ak by tak urobil a vyplatil by vám, čo i len jedno euro, automaticky stratíte nárok na vyplatenie zamestnaneckej prémie.

Zamestnaneckú prémiu si zamestnanci môžu uplatniť v daňovom priznaní k dani z príjmov – typ A. Omnoho častejšie je však, že zamestnaneckú prémiu zamestnancom vypočíta zamestnávateľ v ročnom zúčtovaní (ak sa zamestnanec so zamestnávateľom dohodnú). Zamestnanecká prémia sa poskytne až vtedy, ak sa vypočítaná daň rovná nule a neuplatňujú sa nezdaniteľné časti základu dane.

 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

18. 5. 2024 | Redakcia

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40... celý článok

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.