Čas sa kráti. Nezabudnite na dôležitú povinnosť voči státu

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 4. 6. 2024
Daňovníci, ktorí využili možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania, majú poslednú šancu splniť svoju povinnosť do konca júna. Čo sa stane, ak to nestihnú? Ako sa ich dotkne nemožnosť opätovného predĺženia lehoty?
Čas sa kráti. Nezabudnite na dôležitú povinnosť voči státu

Zdroj: Archív Canva

Daňovníci, ktorí využili možnosť predĺženia lehoty na podanie daňového priznania (DP) k dani z príjmov o tri mesiace, musia túto povinnosť splniť do konca júna. Opätovné predĺženie lehoty už nie je možné, čo znamená, že DP musia nielen podať, ale aj zaplatiť príslušnú daň. Upozorňuje na to Finančná správa SR.

Zákonom stanovená možnosť predĺženia lehoty na podanie DP a zaplatenie dane o tri mesiace, ktorá bola dostupná pre tých, ktorí o ňu požiadali do konca marca, končí 1. júla 2024, pretože 30. jún pripadá na nedeľu. Finančná správa už prijala vyše milióna daňových priznaní za zdaňovacie obdobie roku 2023. Ďalších viac ako 290 tisíc daňovníkov, ktorí si predĺžili lehotu, musí splniť túto povinnosť do konca mesiaca, pretože ďalšia možnosť predĺženia už nie je k dispozícii. Ak má daňovník zdaniteľné príjmy zo zahraničia a do konca marca požiadal o predĺženie lehoty, mohol si ju predĺžiť o šesť mesiacov, teda do konca septembra.

Pre tých, ktorí si predĺžili lehotu na podanie DP do 30. júna 2024, platí, že ak im vznikne preplatok na dani, finančná správa im ho vráti najneskôr do 10. augusta 2024. Daňovníci, ktorí si predĺžili lehotu, môžu tiež poukázať podiel zaplatenej dane v riadnom DP podanom v predĺženej lehote. Správca dane má povinnosť presunúť peniaze vybraným prijímateľom do troch mesiacov po predĺženej lehote, pokiaľ sú splnené všetky podmienky.

Ak daňovník nemôže zaplatiť daň v zákonom stanovenej lehote, môže požiadať o odklad platenia dane alebo o splátkový kalendár. Správca dane môže žiadosti vyhovieť, ak daňovník splní jednu z nasledujúcich podmienok určených Finančným riaditeľstvom SR:

1. Zaplatenie dane by ohrozilo výživu daňovníka alebo osôb na jeho výživu odkázaných.
2. Daňovník zaznamenal pokles príjmov, čo znemožňuje očakávať zaplatenie dane v lehote splatnosti, najmä v dôsledku mimoriadnych situácií ako pandémia alebo živelná pohroma.
3. Zaplatenie dane by zvýšilo platobnú neschopnosť daňovníka pri výraznom obmedzení alebo prerušení podnikateľskej činnosti na základe vládnych rozhodnutí.
4. Iné preukázateľné dôvody vážneho charakteru, pre ktoré nie je možné daň zaplatiť.

Daňový subjekt musí v žiadosti jednoznačne uviesť jednu z týchto podmienok a predložiť doklady, ktoré jeho tvrdenia podporia. Ak daňovník svoje tvrdenia nepreukáže a ani správca dane nemá dostatok dôkazov, žiadosť nebude možné vyhovieť. Žiadosť musí obsahovať podstatné náležitosti ako identifikáciu žiadateľa, predmet žiadosti, návrh na odklad alebo splátky, výšku splátok a lehotu ich splatnosti. Splátky môžu byť navrhnuté v rovnakej, stúpajúcej alebo klesajúcej výške, podľa možností daňovníka.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

19. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

Bude mať Slovensko novú daň? Koalícia údajne pracuje s návrhom dane z finančných transakcií, ktorá by ukrojila z každej výplaty, faktúry či výberu z bankomatu malú čiastku. Ministerstvo... celý článok

Ste u poctivého obchodníka? Podľa daniarov si treba všímať jeden „red flag“

11. 7. 2024 | Redakcia

Ste u poctivého obchodníka? Podľa daniarov si treba všímať jeden „red flag“

Či už si kupujete zmrzlinu, langoš alebo studený nápoj, pýtajte si pokladničný blok. Daniari už toto leto rozdali 90 pokút za porušenie zákona. Ľudí vyzývajú, aby si aktívne pýtali... celý článok

Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

24. 6. 2024 | Redakcia

Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

Ušetrí vám peniaze za notára a čas potrebný na cestu k nemu či na matriku. Aplikácia Autogram v mobile využíva technológiu v občianskych preukazoch, ktorú Slováci dávno majú, ale málo... celý článok

Príjmy „pomimo“ do určitej sumy nemusíte zdaniť, má to však háčik

17. 6. 2024 | Barbora Magočová

Príjmy „pomimo“ do určitej sumy nemusíte zdaniť, má to však háčik

Peniaze navyše nikdy nie sú zlé. Či už venčíte psíkov, fotíte alebo strážite deti, do určitej sumy o tom štát ani nemusí vedieť. Čo však ale v prípade, že pečiete torty, predlžujete... celý článok

Za dovolenku na Slovensku si priplatíme. Tieto samosprávy zvýšili daň (PREHĽAD)

23. 5. 2024 | Barbora Magočová

Za dovolenku na Slovensku si priplatíme. Tieto samosprávy zvýšili daň (PREHĽAD)

Slovenskí hoteliéri už minulý rok vyjadrili obavy, že masívne zvyšovanie daní za ubytovanie negatívne ovplyvní letnú turistickú sezónu. Niektoré obce či mestá však navýšili sadzby aj... celý článok