Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 27. 2. 2024
Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a akými ďalšími spôsobmi si môžu zamestnanci zvýšiť svoj príjem?
Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Zdroj: Shutterstock

Zvýšenie nezdaniteľného minima

Výplata, ktorú zamestnanci dostanú vo februári, bude vyššia, a to bez zvýšenia hrubej mzdy zo strany firmy. Dôvodom je zvýšenie nezdaniteľného minima od začiatku roka 2024, čo viedlo k zníženiu daňového základu. Inak povedané, zamestnanci zaplatia štátu menej na daniach, čím si prilepšia o desiatky eur.

Výška nezdaniteľnej časti sa z pôvodnej sumy 4 922,82 eur, platnej v roku 2023, zvýšila na sumu 5 646,48 eur. Zamestnanci tak budú mať na daniach odpustené namiesto 410,24 eur až 470,54 eur.

Zamestnanci si môžu prilepšiť aj bonusom na dieťa

Výplatu, ktorú zamestnanci dostanú vo februári, si môžu zvýšiť aj vďaka daňovému bonusu na dieťa, ktorý sa uplatňuje každý mesiac. Výška tohto bonusu je:

  • 140 eur na dieťa vo veku do 18 rokov,
  • 50 eur na dieťa vo veku od 18 rokov.

Ďalej platí, že maximálna výška daňového bonusu je:

  • 20 % čiastkového základu dane pri 1 dieťati,
  • 27 % čiastkového základu dane pri 2 deťoch,
  • 34 % čiastkového základu dane pri 3 deťoch,
  • 41 % čiastkového základu dane pri 4 deťoch,
  • 48 % čiastkového základu dane pri 5 deťoch,
  • 55 % čiastkového základu dane pri 6 a viac deťoch.

To znamená, že uvedené sumy (140 eur, resp. 50 eur) predstavujú maximálny limit, ktorý môže zamestnanec dostať. Skutočná výška bonusu závisí od hrubej mzdy zamestnanca. Aby zamestnanec získal maximálny daňový bonus, musí mať hrubú mzdu aspoň:

  • 1 dieťa (max. 140 eur) – minimálne 809 eur,
  • 2 deti (max. 280 eur) – minimálne 1 198 eur,
  • 3 deti (max 420 eur) – minimálne 1 427 eur,
  • 4 deti (max 560 eur) – minimálne 1 578 eur,
  • 5 detí (max 700 eur) – minimálne 1 684 eur,
  • 6 a viac detí (max 840 eur) – aspoň 1 764 eur.

Výpočet výplaty v roku 2024

Výpočet výplaty v roku 2024 zostáva rovnaký ako v predchádzajúcich rokoch. Jedinou zmenou je výška nezdaniteľného minima. Celý proces výpočtu mzdy začína určením hrubej mzdy zamestnanca, od ktorej sa odpočítavajú zdravotné a sociálne odvody. 

Sociálne odvody predstavujú 9,4 % a na zdravotné poistenie firma odvádza za zamestnanca 4 % z hrubej mzdy. V prípade zamestnancov so zdravotným poistením to je 2 %.

Po odpočítaní sociálnych a zdravotných odvodov z hrubej mzdy sa pristupuje k zdaneniu. Pred tým je však potrebné odpočítať nezdaniteľné minimum, ktorého mesačná výška je 470,54 eur.

Je dôležité poznamenať, že nezdaniteľné minimum si môže v plnej výške odpočítať iba ten, kto za rok zarobí 24 952,06 eur alebo menej. U tých, ktorí zarobia viac, sa nezdaniteľné minimum postupne znižuje až na nulu.

Zo mzdy, upravenej o nezdaniteľnú časť a odvody, sa potom odvádza daň vo výške 19 %, resp. 25 %, ktorá sa platí formou preddavkov.

Pre lepšie pochopenie vplyvu týchto zmien na mzdu zamestnanca poskytujeme príklad:

„Zamestnanec, ktorý v roku 2023 zarobil 1 000 eur, mal celkové odvody vo výške 134 eur a jeho nezdaniteľná časť predstavovala 410,24 eur. Jeho výsledná čistá mzda bola 779,41 eur.

Naopak, zamestnanec, ktorý zarobí 1 000 eur v roku 2024, bude mať tiež celkové odvody vo výške 134 eur, ale jeho nezdaniteľná časť základu dane bude 470,54 eur. Jeho výsledná čistá mzda tak bude 790,86 eur.”

Kto si nemôže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane?

Existujú skupiny ľudí, ktoré si nezdaniteľnú časť základu dane nemôžu uplatniť. O nich a o ďalších podmienkach informuje Finančná správa SR na svojej webovej stránke:

„Základ dane daňovníka sa neznižuje o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, ak je daňovník na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku, vyrovnávacieho príplatku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, výsluhového dôchodku alebo obdobného dôchodku zo zahraničia, alebo ak mu bol dôchodok priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku predchádzajúcich zdaňovacích období a ak suma tohto dôchodku v úhrne je vyššia ako suma nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Ak suma dôchodku v úhrne nepresahuje sumu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, základ dane sa zníži len o rozdiel medzi sumou nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a vyplatenou sumou dôchodku.“

Anketa

Oceňujete zvýšenie nezdaniteľného minima?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok