Vyplatí sa podať daňové priznanie z odstupného?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 20. 1. 2010
Prinášame vám zaujímavé otázky a odpovede z daňovej poradne. Ak nemáte jasno vo svojich daniach, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Vyplatí sa podať daňové priznanie z odstupného?

Zdroj: Shutterstock

Vyplatí sa podať daňové daň z motorového vozidla?

Otázka:

Dobrý deň, od júla 2008 som na materskej dovolenke a od januára 2009 poberám rodičovský príspevok + prídavok na dieťa. Spolu je to 185 eur. V septembri 2009 som dostala výpoveď z dôvodu rušenia prevádzky a dostala som dvojmesačné odstupné (z minimálnej mzdy, t.j. 470 eur). Mám povinnosť podať daňové priznanie za rok 2009? Nemám žiadny iný príjem a som slobodná mamička.

Odpoveď:

Dobrý deň. K výplate odstupného Vám bývalý zamestnávateľ dal nejaký doklad - ako bolo zdanené (ak neuplatnil nezdaniteľnú časť). Podľa sumy, ktorú ste obdržala to mohlo byť cca 100 Eur. Ak je to tak - podať daňové priznanie by sa Vám vyplatilo, nakoľko pri uplatnení nezdaniteľnej časti by Vám daňový úrad zrazenú daň vrátil.

Ako podať ročné zúčtovanie dane?

Otázka:

Dobrý deň, chcem sa opýtať,  ktorý spôsob podania ročného zúčtovania dane za rok 2009 by bol pre mňa výhodnejší. Celý rok 2009 som bola nezamestnaná a 6 mesiacov som poberala dávku v nezamestnanosti (vyplatená čiastka 3 150 €). V mesiaci Február 2009 mi však zamestnávateľ ešte poukázal finančnú čiastku (471 € v čistom) ako doplatok za rok 2008, a keďže mi to poukázal až vo Februári 2009 - toto musím už rátať do príjmu roku 2009. Bolo by pri pre mňa výhodnejšie, aby som si daňové priznanie podala sama alebo prostredníctvom manžela, ktorý je zamestnaný? Ďakujem.

 

Odpoveď:

Dobrý deň. Je potrebné zistiť, či sa nejednalo o výplatu mzdy za rok 2008, ktorá už bola zahrnutá v ročnom zúčtovaní za rok 2008. Nakoľko dávky v nezamestnanosti nepodliehajú dani a nemala ste žiaden iný príjem v roku 2009, za rok 2009 by ste daňové priznanie nerobili.

Počíta sa príspevok na podnikanie do daňového priznania?

Otázka:

Dobrý deň. Ak som minulý rok získala príspevok na podnikanie od úradu práce, počíta sa mi ako prijem do daňového priznania? Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň. Uplatňovanie dotácie do základu dane rieši § 17 ods. 3, písm. h zákona 595/2003 Z.z. o dani z prijmov. Dôležitý je účel na čo ste dostala príspevok od úradu práce. Máte to uvedené v dohode s úradom. Dohoda tiež stanovuje termín do ktorého je treba dotáciu použiť na účely podľa zmluvy. Potom je treba rozlišovať : a/ dotácia sa zahrnie do základu dane v tom zdaňovacom období keda sa do základu dane zahrnul výdavok hradený z tejto dotácie, b/ ak ide o výdavok na nákup odpisovaného majetku, prijatá dotácia sa zahrnie do základu dane postupne vo výške odpisov majetku nakúkeného z dotácie..

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok