Hypotekárny trh v Európe zažíva reštart. Čo to znamená pre Slovákov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 13. 6. 2016
Historicky najnižšie úroky na hypotékach a rast zamestnanostirozdúchali chladnúcu pahrebu na realitnom trhu. To sa odrazilo aj na cene nehnuteľností. Slovensko sa rýchlym tempom vyštveralo do prvej desiatky cenových lídrov Európskej únie a zhodnotenie bytových stavieb sa očakáva aj v budúcnosti.
Hypotekárny trh v Európe zažíva reštart. Čo to znamená pre Slovákov?

Zdroj: Shutterstock

Vytriezvenie po kríze

Ceny bytov v čase krízy spadli závratným skokom o niekoľko desiatok percent. Prišlo vytriezvenie a v roku 2008 sa hovorilo o prasknutí realitnej bubliny. Dnes tu máme nový mohutný nárast cien nehnuteľností, hoci strop spred ôsmich rokov stále nedosahujú. Ako hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová, ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku vlani podľa Eurostatu vzrástli o 5,4 %. Aj podľa metodiky Národnej banky Slovenska ceny nehnuteľností u v roku 2015 medziročne rástli, ale miernejším tempom, o 0,9 %. Jeden meter štvorcový bývania sa u nás podľa Národnej banky Slovenska vlani predával v priemere za 1 227 EUR. Treba dodať, že napriek súčasnému cenovému rastu sú slovenské nehnuteľnosti stále takmer o pätinu lacnejšie ako pred vypuknutím krízy. Preto je aj v tomto roku priestor na ďalší rast, ktorý sa realitnému trhu naďalej predpovedá. To dokladuje aj začiatok roka 2016, kedy v prvom kvartáli tohto roku vzrástla cena nehnuteľnosti oproti predchádzajúcemu štvrťroku na úroveň 1 238 eur na meter štvorcový. V medzikvartálnom porovnaní to predstavuje rast o 0,5 % a medziročne ide až o 1-percentný nárast.

Ceny stúpajú, dostupnosť klesá

Ceny bytov vykazujú rýchlejší rast ako príjmy obyvateľstva, z čoho môže vyplývať menšia dostupnosť bývania. Tú však dnes zachraňujú mizivé úrokové sadzby na hypotékach a pri dne by sa mali udržať minimálne do roku 2018, kedy môžu začať pozvoľne rásť. Dovtedy je však stále priestor pre zhodnocovanie investícii aj v realitách, najmä v bytoch.

Marek Gábriš, analytik ČSOB potvrdil, že byty sa zhodnocujú mierou 6 a viac percent, pričom táto dynamika môže zastaviť niekoľkoročný trend dostupnosti bývania na Slovensku. Ceny bytov rastú dokonca tak výrazne, že zabezpečujú rast celého hypotekárneho trhu aj na úkor domov, ktorých ceny dlhodobo klesajú. Za meter štvorcový domu dnes zaplatíte menej, ako tomu bolo pred dvoma rokmi. Rozdiel medzi metrom štvorcovým domu a bytu je dnes takmer 30% v prospech bytových jednotiek. 

Súvisí to s trendom migrácie obyvateľstva do miest, kde si ľudia ľahšie nájdu zamestnanie. Príkladom je príchod automobily Jaguar na Slovensko. Po ohlásení investície vzrástli ceny nehnuteľností v okolí Nitry priemerne o 20 percent. Podľa niektorých realitných kancelárií sa dokonca vyskytli prípady,  keď malé garsónky vystrelili cenu oproti minulosti o 58 percent.  

Rast realít postihol celú Európu

Podľa slov Jany Glasovej narástli ceny nehnuteľností v eurozóne vlani celkovo o 1,8 %. Ak sa pozrieme na celú Európsku úniu, tu bol rast ešte dynamickejší a predstavoval rovné 3 percentá. Na Slovensku bolo zdražovanie rýchlejšie ako európsky priemer a dokonca sme sa zaradili do prvej desiatky krajín EÚ s najrýchlejším cenovým rastom nehnuteľností.  Neboli sme však lídrami. Najvýraznejšie, až o 13,1 % zdraželi nehnuteľnosti vo Švédsku. Dvojciferný rast cien bol vlani evidovaný aj v susednom Maďarsku a v Írsku. V rámci krajín EÚ medziročne klesli ceny nehnuteľností najvýraznejšie v Lotyšsku, a to o – 3,4 %. Z cenového poklesu sa mohli tešiť aj kupujúci bytov a domov v Chorvátsku, Taliansku a vo Francúzsku.

Situácia v susednom Maďarsku však mnohým rodinám skrížila plány. Práve pohraničné oblasti sa totiž donedávna stávali zaujímavým bývaním pre Slovákov, no nárast cien nehnuteľností medziročne až o 11,7 % atraktivitu značne okresal. Maďarsko pritom dosiahlo druhý najrýchlejší rast spomedzi krajín únie. Drahšie ako pred rokom ale boli aj nehnuteľnosti v Rakúsku a Českej republike.

Vyššie ceny – nižšie úroky

Zlepšujúca situácia na pracovnom poli a znižovanie nezamestnanosti bude aj v roku 2016 ovplyvňovať trh s nehnuteľnosťami. Pripočítať treba rovnako aj vyššiu mieru migrácie obyvateľov, ktorá bude vytvárať dopyt po novostavbách aj starších bytoch. V úzadí preto opäť ostanú rodinné domy. Z hľadiska zhodnotenia investície tak kúpa bytu predstavuje výhodnejšiu alternatívu, ako stávka na dom. Keďže na ďalšie dva roky sa odhadujú podobné sadzby na hypotékach, ako sú dnes, vytvára to predpoklady aj pre ďalší rast cien nehnuteľností.  Jana Glasová však uviedla, že žiadne prudké zdražovanie sa neočakáva, rast by mal byť mierny a postupný. Netreba totiž zabúdať na to, že nezamestnanosť je u nás stále pomerne vysoká a platy rastú pomaly, čo stále brzdí rast cien bytov a domov.

Zvýšené nároky na zaobstaranie nehnuteľnosti však kompenzujú nižšie úrokové sadzby na hypotékach, ktoré klesli aj o viac ako 2 %. To môže predstavovať pri kúpe stotisícovej nehnuteľnosti úsporu aj 2000 eur ročne. To do istej miery kompenzuje nárast cien nehnuteľnosti, no treba počítať hlavne s hypotékou na dlhšie obdobie fixácie. Pri kratších dobách fixácie cenová kompenzácia už nemusí byť výhodná. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok