Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 24. 11. 2023
Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov vyššie o 0,3 % a nájomného o 0,7 %. Ako je na tom Slovensko a aké sú vyhliadky do budúcnosti?
Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Zdroj: Shutterstock

V porovnaní s rokom 2022 sme zaznamenali pokles

Napriek tomu, že pri porovnávaní prvého a druhého štvrťroka 2023 môžeme sledovať mierny nárast, v porovnaní s minulým rokom sú ceny nižšie. Potvrdzujú to aj štatistiky Eurostatu, ktoré ukazujú, že ceny domov boli v druhom štvrťroku 2022 o 1,1 % vyššie. Presný opak sa udial pri nájmoch, ktoré boli v druhom štvrťroku minulého roka nižšie až o 3 %.

Prudký nárast cien bytov

V rokoch 2010 a 2011 boli ceny nájomného a bývania takmer rovnaké. Zlom nastal po druhom štvrťroku 2011, keď sa ceny začali vyvíjať odlišne. Ceny bytov spočiatku výrazne klesli. V rokoch 2012 až 2017 boli v porovnaní s cenami nájomného výrazne nižšie. Následne začali stúpať nekontrolovateľne, pričom mierny, ale nie príliš výrazný pokles sme mohli zaznamenať v druhej polovici roka 2022.

Podľa Eurostatu boli ceny nájomného pomerne stabilné. Občas sa vyskytol menší výkyv, ale inak sa vyvíjali postupne a plynule.

Krajiny s najvýraznejším rastom cien

Medzi rokmi 2010 a druhým štvrťrokom 2023 sa ceny bytov zvýšili o 46 % a ceny nájomného o 21 %. Zvýšenie pritom zaznamenalo 20 z 27 krajín Európskej únie.

Najvýraznejší rast cien bytov nastal v:

  • Estónsku (+211 %),
  • Maďarsku (+180 %),
  • Litve (+152 %),
  • Lotyšsku (+144 %),
  • Česku (+122 %),
  • Luxembursku (+120 %),
  • Rakúsku (+120 %).

V rámci nájomného bol najväčší rast v týchto krajinách:

  • Estónsko (+208 %),
  • Litva (+168 %).

Niektoré krajiny zaznamenali aj pokles

Niekoľko krajín EÚ zaznamenalo aj pokles. V cenách bytov to bolo Grécko (-14 %), Taliansko (-8 %) a Cyprus (-3 %). Pokles cien nájomného zaznamenala len jedna krajina – Grécko, kde došlo k zníženiu o 21 %.

Ako je na tom Slovensko?

Slovensko sa v štatistikách umiestňuje približne v strede rebríčka, pričom najvyšší rast bol zaznamenaný najmä v cenách bývania, ktoré vzrástli približne o 80 %. Rast cien nájomného bol oveľa nižší, dosahujúc menej ako 20 %.

Hoci všeobecné štatistiky z Eurostatu nie sú veľmi pozitívne, najnovšie informácie z realitného trhu by mohli potešiť každého, kto uvažuje o kúpe nehnuteľnosti. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) totižto dochádza k výpredaju, ktorý môžeme sledovať už od prvého kvartálu tohto roka. V tom čase bola priemerná cena za meter štvorcový 2 556 eur, zatiaľ čo na konci štvrtého kvartálu 2022 sa pohybovala na hodnote 2 661 eur.

Pokles cien pokračoval aj v druhom kvartáli, kedy cena klesla na 2 498 eur za meter štvorcový. Aj keď sa môže zdať, že poklesy nie sú príliš výrazné, ide o priemerné ceny, ktoré berú do úvahy celé Slovensko. V praxi to znamená, že ich môžu navyšovať niektoré drahé oblasti, kde ceny neklesajú ani v časoch najväčších výpredajov. Skvelým príkladom je okres Bratislava I.

Najväčšie medziročné zlacnenie medzi tretím kvartálom roka 2023 a rokom 2022 zaznamenala Banská Bystrica, kde klesla priemerná predajná cena 2-izbových bytov o 43 000 eur. Výrazné zlacnenie postihlo aj Košice III, kde došlo k poklesu o 25 000 eur, a Bratislavu II, kde 2-izbové byty zlacneli tiež o 25 000 eur.

Výpredaj následne zasiahol aj trojizbové byty. Ich ceny spadli ešte výraznejšie. Najväčší prepad bol v okrese Bratislava III, a to o 51 000 eur. Hneď po ňom nasledovali Košice IV so zlacnením o 40 000 eur a Bratislava II, kde došlo k zníženiu cien o 33 000 eur.

Presný opak, čiže zdraženie, postihlo len okres Bratislava I, kde sa ceny zvýšili o 55 000 eur.

Pád cien spôsobilo viacero faktorov

Zvyšovanie cien nehnuteľností na Slovensku spôsobila kombinácia viacerých faktorov, pričom najvýraznejším bol rozhodne rast inflácie. Ceny nehnuteľností sa nezadržateľne zvyšovali, čo podporoval aj vysoký dopyt a nízke úrokové sadzby hypoték.

Približne v roku 2021 sa z ponúk slovenských bánk vytratili úvery s úrokom pod 1 %, čo spustilo zdražovanie nielen nových, ale aj starších hypoték. To malo veľký vplyv na ochladenie realitného trhu. Ľudia prejavovali menší záujem o nehnuteľnosti, aj napriek tomu, že mnohí potrebovali nové bývanie.

Trh s nehnuteľnosťami sa na chvíľu zastavil. Ceny sa nepohybovali ani smerom hore, ani dole. Keď sa po určitom čase opäť rozhýbal, sumy začali výrazne klesať. Niekde len o zopár tisíc eur, inde až o desiatky.

Aktuálne sa nachádzame v období, keď ceny nehnuteľností každým dňom klesajú. Ako sa však celá situácia vyvinie, nevedia predpovedať ani odborníci. Mnohí však očakávajú, že pokles bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bývanie, ceny, Nehnuteľnosť

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok

Obťažuje vás sused? Kam sa obrátiť pri riešení susedských sporov?

23. 5. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Obťažuje vás sused? Kam sa obrátiť pri riešení susedských sporov?

Tešili ste sa na teplejšie dni, ktoré si budete v pokoji vychutnávať na záhrade či na balkóne? Lenže čo z toho, keď vám váš sused vysnívanú pohodu pravidelne narúša? Čítajte, kedy sa... celý článok