Úver splácať úverom a začať podnikať

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 15. 4. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Úver splácať úverom a začať podnikať

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania  

Preplatok dane pri deväťmesačnej nemocenskej

Otázka:

Dobrý deň. Chcem sa spýtať ako je to s vrátením daní, keď som v minulom roku odmarodovala 9 mesiacov, a odrobila som iba tri u svojho zamestnávateľa. Bolo mi povedané, že dane mi vrátia iba z troch mesiacov, čo som pracovala. Čo tých zvyšných deveť mesiacov? Ako to vlastne je? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď:

Dobrý deň.
1. Zdanenú mzdu ste mala iba za 3 odpracované mesiace. Prijem za obdobie keď ste bola PN nie je zdaniteľným prijmom.
2. Ak za tie 3 mesiace ste mala zrazenú daň, vznikol by Vám pri uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane preplatok dane za podmienky, že ste buď požiadala zamestnávateľa, aby Vám vykonal ročné zúčtovanie dane, alebo ste sama urobila a podala daňové priznanie za rok 2009.

 

Úver splácať úverom a začať podnikať

Otázka:

Zdravím. Chcem sa opýtať. Potrebujeme požičať alebo vybaviť EU dotáciu na rozšírenie podnikania manželka už podniká štyri roky. Háčik je v tom , že sme v registri banky aj nebanky nakoľko sme mali pred časom finančné problémy a nedokázali sme splácať úvery a ostala tam dlžoba cca 10.000 eur. Chceme otvoriť novú výrobnú prevádzku v Bratislave, ktorá bude mať budúcnosť a dosť dobre by mala prosperovať(sondoval som trh sú už aj potencionálny zákazníci). No jedným slovom išlo by to,len problém je v tom, že potrebujeme financie na z realizovanie tohto zámeru.Prosím poraďte nám ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu a či je vôbec možnosť sa z toho dostať. Manželka do teraz podnikala na strednom slovensku a veľmi to tam nešlo. Tam sme sa aj dostali do spomínaných finančný problémov a z toho dôvodu sme sa nedávno presťahovali do Bratislavy (podniká v službách). Vzali sme si byt do prenájmu a podnikanie sa jej tu dobre rozbehlo nakoľko je tu väčšia klientela a je tu viac peňazí . Ale čo ďalej? Zarobené peniaze stačia akurát na zaplatenie bytu a bežných výdavkov. Boli sme aj v banke, ale tam nemáme šancu nakoľko je tam dlžoba. Tak že nikto vám nepožičia, lebo máte dlžobu a dlžobu neviete vyrovnať, lebo vám nikto nepožičia. Začarovaný kruh.Prosím poraďte,Ďakujeme. 

Odpoveď:

Dobrý deň, ako uvádzate získať pôžičku alebo úver, keď ešte nemáte splatené iné, je skutočne zložitejšie a náročnejšie. Obzvlášť, keď ste evidovaný v registri úverov ako neplatič. V takto prípade banky nerady požičiavajú a ak vôbec požičajú, tak len s „rizikovou“ prirážkou . Tým sa Vám úver predraží ešte viac. Práve tak by ste sa mohli dostať do dlžobnej špirály, čo by bolo pre Vás ešte horšie.
Ak je však Váš zámer skutočne realizovatelný a prinesie zisk, potom by ste sa skôr mali obrátiť na nejakého známeho a „pribrať“ ho do podnikania. Pričom by tento investor niesol počiatočné náklady..

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Bratislava, Daň, Nehnuteľnosť, Úver

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok