Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 23. 4. 2024
Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol. Pri ktorých kategóriách tovarov by ste mali byť obzvlášť opatrní?
Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Zdroj: Shutterstock

Stúpajúci počet hlásení v systéme RAPEX ovplyvňuje viacero skutočností 

Systém určený na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných výrobkoch medzi jednotlivými európskymi štátmi (RAPEX) v minulom roku zaznamenal značné množstvo hlásení. Zatiaľ čo v roku 2022 išlo o 2 117 výstrah, v roku 2023 sa ich počet navýšil až na 3 412. Za posledných 20 rokov ide o najvyšší počet notifikácií rizikových tovarov; druhý najvyšší počet bol zaznamenaný v roku 2014, kedy bolo validovaných 2 447 výstrah. V roku 2023 bolo najviac nebezpečných výrobkov hlásených z Talianska (825), na Slovensku išlo celkom o 33 oznámení. 

Jednou z príčin zvýšeného množstva hlásení môžu byť novoprijaté zákazy určitých surovín, ktoré sa pri výrobe mnohých tovarov hojne používali. Aj v minulom roku kontrolné orgány ešte stále nachádzali v ponuke obchodov kozmetické výrobky obsahujúce p-BHMCA (butylphenyl methylpropional; možno ho nájsť aj pod obchodným názvom lilial). Ide o látku, ktorej použitie v kozmetike na území EÚ nie je povolené už od 1. 3. 2022. Slúžil ako parfemácia, následne sa však zistilo, že môže mať negatívny vplyv na plodnosť. 

Narastajúci počet notifikovaných výrobkov ohrozujúcich zdravie a život konzumentov pre obchodníkov a výrobcov určite nie je dobrou vizitkou. Dôvod stúpajúcich čísel hlásení ale nemusí spočívať vo väčšej miere zanedbávania povinnosti ponúkať len bezpečné tovary. Celkový počet nájdených pochybení ovplyvňujú aj intenzívnejšie alebo cielenejšie kontroly zo strany orgánov dohľadu. Na druhej strane si však treba uvedomiť, že kontroly nie sú schopné vypátrať prevažnú väčšinu nedostatkov. Upustenie od nákupu veci, ktorú nevyhnutne nepotrebujete, teda môže prospieť nielen vašim financiám, ale zrejme aj vášmu zdraviu. 

Aké tovary sú najrizikovejšie? 

V roku 2023 bolo vo všetkých sledovaných európskych krajinách najviac nebezpečných produktov nájdených v segmente kozmetiky (32 %). Nasledovali hračky (13 %), motorové vozidlá (12 %), elektronika (10 %), odevy a módne doplnky (8 %) a súhrnná kategória ďalších tovarov (24 %). 

V súlade s uvedeným spotrebiteľov najčastejšie ohrozovali:

- riziko poškodenia zdravia v dôsledku pôsobenia chemických látok (51 %),

zranenia (21 %),

udusenie (8 %),

enviromentálne riziká (8 %),

- zásah elektrickým prúdom (6 %),

- iné druhy nebezpečenstiev (21 %).

Asi málokoho prekvapí, že z hľadiska krajiny pôvodu boli medzi rizikovými výrobkami najväčšmi zastúpené tovary z Číny. Pokiaľ by sa nebral do úvahy segment kozmetiky, tvorili by výstrahy ohľadom čínskych produktov  v systéme RAPEX až nadpolovičný podiel. Spolu s kozmetickými výrobkami predstavovali tovary z Číny „len“ 37 % hlásení. 

Nebezpečné tovary sa v jednotlivých štátoch Európy líšia 

Na Slovensku sa v roku 2023 stali najpočetnejšou kategóriou rizikových výrobkov rôzne stroje. Týkalo sa ich až 27 % notifikácií v systéme RAPEX. 

Druhým najproblematickejším artiklom boli rôzne svetelné reťazce (24 %). Slovenská obchodná inšpekcia v posledných rokoch zintenzívnila kontroly zamerané na overovanie ich technických vlastností. Svetelné reťazce máme tradične spojené s predvianočným obdobím; aktuálne sú ale čoraz populárnejšie ako dekorácia aj v lete, kedy sa používajú pre spríjemnenie atmosféry na terase, balkóne alebo v záhradných altánkoch. 

SOI pravidelne zverejňuje aj odporúčania ohľadom vecí, na ktoré by sa mali spotrebitelia pri nákupe svetelných reťazcov zamerať. V nadväznosti na celoslovenskú kontrolnú akciu z prelomu rokov 2022/2023 sa v súvislosti s nebezpečenstvom úrazu elektrickým prúdom a vznikom požiaru spomínajú najmä:

- nedostatočná mechanická pevnosť svetelného reťazca – možný prístup k živým častiam,

- nedostatočný prierez vodiča (vonkajší priemer vodičov s izoláciou by mal byť min. 1,5 mm)

- slabá odolnosť voči vode (pri exteriérovom použití sa vyžaduje min. stupeň ochrany IP 44)

- nedodržaná dĺžka kábla medzi vidlicou a prvou objímkou (mala by byť min. 1,5 m). 

Tretím najčastejšie notifikovaným tovarom sa na Slovensku stali elektrické spotrebiče a zariadenia

Sortiment závadných výrobkov kopírovali aj 3 najfrekventovanejšie riziká, ktorými boli zásah elektrickým prúdom (42 %), zranenia (42 %) a nebezpečenstvo vzniku požiaru (12 %). 

V susedných krajinách boli najproblematickejším tovarom zväčša hračky (na popredných priečkach sa umiestnili v Česku, v Maďarsku, v Poľsku aj v Rakúsku) a kozmetika (v Rakúsku, v Česku a v Maďarsku). V Rakúsku boli ako rizikové hlásené tiež oblečenie a módne doplnky, v susednom Česku (podobne ako u nás) skončili na popredných priečkach aj svetelné reťazce, v Maďarsku boli hlásené ako nebezpečné aj stroje a v Poľsku doplnili trojicu najčastejších závadných tovarov motorové vozidlá a elektrické spotrebiče a zariadenia. 

Pozor aj na potraviny 

V systéme RAPEX sa zaznamenávajú hlásenia o tovaroch, ktoré nie sú určené na konzumáciu. Notifikácie ohľadom potravín a krmív pokrýva systém RASFF. V rámci prehľadu hlásení do uvedeného systému za rok 2023 sa uvádza nasledujúcich 10 najčastejšie sa opakujúcich problémov:

- pozostatky pesticídov v ovocí a zelenine dovážanej z Turecka,

- salmonella v hydine a výrobkoch z nej z Poľska,

- uvoľňovanie sa nežiadúcich látok z materiálov, ktoré sa dostávajú do kontaktu s jedlom, vyrábaných v Číne,

- aflatoxíny v orechoch, produktoch z nich a v semenách z USA,

- pozostatky pesticídov v ovocí a zelenine dovážanej z Egypta,

- pozostatky pesticídov v koreninách a bylinkách dovážaných z Indie,

- pozostatky pesticídov v obilninách a pekárenských výrobkoch dovážaných z Indie,

- salmonella v orechoch, produktoch z nich a v semenách z Nigérie,

- vibrio spp. (mikroorganizmus spôsobujúci rôzne choroby) v kôrovcoch a výrobkoch z nich z Ekvádoru,

- pozostatky pesticídov v obilninách a pekárenských výrobkoch dovážaných z Pakistanu. 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

peniaze, tovar, zákazníci

Toto ste už čítali?

Problémová Biedronka. Slováci sa na ňu tešia, doma dostáva astronomické pokuty

3. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Problémová Biedronka. Slováci sa na ňu tešia, doma dostáva astronomické pokuty

Už dávno je známe, že reťazec Biedronka prichádza na Slovensko. Ľudia z pohraničných oblastí s Poľskom tento reťazec často navštevujú. Otázna je však kvalita a pôvod potravín, ktoré... celý článok

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok