Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 4. 2024
Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí, ktorí nechcú za dovolenku dať úplne celú výplatu.
Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024
Ilustračná snímka.
Zdroj: Pixabay/Terri Cnudde

Vybrali sme najlacnejšie dovolenky na rok 2024. Dovolenka je totiž položka, za ktorú môžeme dať aj tisíce eur, no prečo by sme to robili, keď sa dá ísť rovnakým lietadlom a bývať v rovnakom letovisku za pár stoviek? Dovolenka je dôležitým finančným rozhodnutím a naozaj je zbytočné na ňu plytvať veľké peniaze a už vôbec sa neoplatí kvôli nej zadlžovať.

Väčšina Slovákov si letnú dovolenku plánuje už v zime, ale nájde sa veľa takých, čo čakajú, aká ponuka na nich vyskočí. Väčšina zájazdov na leto 2024 je už aj tak vypredaná a na scénu prichádzajú cestovatelia, ktorí si vedia dovolenku zorganizovať aj bez cestovky. Takéto dovolenky sú často najlacnejšie a netreba im obetovať ani veľa komfortu. Stačí vedieť, ako sa kupujú letenky a ubytovanie a mať aspoň základnú schopnosť dohovoriť sa po anglicky. 

Peniaze.sk vybrali 5 destinácií, ktorých návšteva nestojí veľa a ponúkajú naozaj veľa muziky za málo peňazí.

Ksamil, Albánsko

Destinácia, ktorá si vyslúžila prezývku „európske Maldivy“, je naozaj prekrásna a zároveň mimoriadne lacná.

Letenka na Korfu z Bratislavy sa dá kúpiť od 40 eur. Trajektom sa asi za pol hodinky odveziete do Sarandy a autobusom MHD, prípadne taxíkom alebo požičaným autom sa odveziete do Ksamilu. Odporúčame ubytovať sa priamo tam, keďže mesto Saranda je v prudkom kopci a naozaj nie je stvorená na pešiu chôdzu. Ubytovanie v Ksamile na týždeň pre dvoch ľudí sa dá zohnať už od 120 eur (bez raňajok), čo nie je ani 10 eur na deň. Ceny v obchodoch a reštauráciách sú nižšie, alebo podobné tým našim. Nezabudnite si dať v reštaurácii miestne mušle, slávky. V tejto oblasti sa chovajú a plný tanier dostanete asi za 5 eur.

Nevýhodou Ksamilu je, že je malý. Na vrchole sezóny je pláž naozaj preplnená a ak si nevybojujete ležadlo, ani sa na ňu nedostanete. Mimo školských prázdnin je to však raj na Zemi s bielymi plážami a tyrkysovou vodou.

Grécko

Grécke ostrovy sú drahé iba na prvý pohľad. Spiatočné letenky z Bratislavy na Korfu, Santorini, Zakynthos či Krétu sa dajú zohnať do 100 eur. Cena ubytovania záleží na destinácii, no aj na takom Santorini sa dá nájsť ubytovanie s výhľadom na more, súkromnou vírivkou na terase a raňajkami za 25 eur na osobu na noc. Na ostrovoch je výhodné požičať si auto, keďže taxíky sú tu dosť drahé a na hromadnú dopravu sa veľmi spoliehať nedá. 

Ceny v obchodoch a reštauráciách sú veľmi podobné tým u nás, akurát s tým rozdielom, že v Grécku vám ponúknu čerstvé ryby priamo z mora a lahodnú zeleninu. Grécko má navyše každý typ pláže, na aký si človek spomenie. Štrkové, biele, čierne, s útesmi na skákanie aj pozvoľným vstupom do mora, ideálnym pre deti.

 

Sardínia, Taliansko

Na Sardíniu sa lieta z Viedne aj z Bratislavy. Akciová letenka stojí asi 40 eur, výnimočne sa dá zohnať aj lacnejšie. Odporúčame požičať si auto a prejsť si pláže „európskeho Karibiku“ pekne jednu po druhej. Miestne pláže patria k absolútne najkrajším na svete. Ubytovanie sa tu dá zohnať od 40 eur za izbu pre dvoch na noc. Viac sa však oplatí, keď cestuje skupina. Za 40 eur na noc si viete prenajať aj celý dom s niekoľkými izbami.

Ceny jedál v reštauráciách a supermarketoch sú veľmi podobné tým u nás. Sardínia navyše nie je taký turistický hotspot, ako iné talianske destinácie, takže aj uprostred sezóny sa tu dajú nájsť tiché pláže. Pozor však na chránené oblasti a pláže, vstup do nich sa môže nechtiac veľmi predražiť o sumu pokuty. Taktiež odporúčame vyhnúť sa časom okolo talianskych celoštátnych dovoleniek počas letných prázdnin.

Fudžajra, UAE

Spojené Arabské Emiráty Dubaj a Abú Zabí pozná už naozaj každý a hádam nie je Slovák, ktorý by tam ešte nebol. Ale to sú len dva zo siedmich emirátov, ktoré ležia na jednom pobreží. V súčasnosti sa dajú nájsť lacné letenky z Viedne aj z Bratislavy do týchto dvoch emirátov, no zostať sa v nich až tak neoplatí, keďže UAE skrývajú lacný klenot.

Je to Emirát Fudžajra a z ostatných emirátov sa sem dá dostať autom, taxíkom, či hromadnou dopravou. Oplatí sa sem cestovať mimo hlavnej sezóny, keďže v lete je tu naozaj horúco. Slováci si však môžu predĺžiť leto tým, že sem vycestujú na jar či na jeseň, či rovno cez Vianoce. Fudžajra sa nachádza kúsok od Ománu a ponúka pohodlné pláže a lacné ubytovanie už od 14 eur na osobu na noc.

Thajsko

Ak si odmyslíme počiatočnú investíciu v podobe letenky, Thajsko je zrejme najlacnejšou možnosťou dovolenky pri mori. Pokojne sa tu dá dovolenkovať mesiac za sumu, akú by sme nechali za týždeň v Chorvátsku. Letenka do Thajska stojí približne 500 eur, no dá sa naraziť aj na skutočne výhodné akcie.

Ceny v samotnom Thajsku sú pre našinca smiešne. Ubytovanie pre menej náročných sa dá zohnať pod 10 eur na noc pre dvoch, naozaj peknú hotelovú izbu zoženiete už za 50 eur na noc pre dvoch. Ceny jedla a výletov sú skutočne nízke, najete sa za pár eur. Thajsko je kuchyňa sveta a miestny street food je doslova legendárny. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová | 1 komentár

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

28. 12. 2021 | Redakcia

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

Novela zákona o účtovníctve z novembra 2021 so sebou prináša digitalizáciu účtovníctva. S účinnosťou od 1. januára 2022 sa mení aj niekoľko ďalších oblastí, ktorých sa táto novela dotýka.... celý článok

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

24. 12. 2021 | Redakcia

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

Prípravu na tohtoročné Vianoce opäť poznačila koronakríza a hoci advent by mal byť časom spomalenia a rozjímania, v praxi to v týchto dňoch vyzerá inak – obavy o zdravie, v práci každoročný... celý článok

7 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce a nezadĺžiť sa

20. 12. 2021 | Redakcia

7 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce a nezadĺžiť sa

Väčšina rodín si chce dvakrát do roka – v lete počas dovolenky a na Vianoce – dopriať viac ako zvyčajne. To na Slovensku dlhodobo znamenalo, že časť ľudí bola ochotná zadlžovať sa kvôli... celý článok

Prečo je dôležité, aby mala firma zriadenú elektronickú schránku? (otázky a odpovede)

15. 12. 2021 | Redakcia

Prečo je dôležité, aby mala firma zriadenú elektronickú schránku? (otázky a odpovede)

V zmysle zákona o e-Governmente majú podnikatelia štátom zriadenú elektronickú schránku dostupnú na portáli www.slovensko.sk. Prečo je dôležité mať do nej prístup a čo hrozí, ak ju... celý článok