7 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce a nezadĺžiť sa

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 12. 2021
Väčšina rodín si chce dvakrát do roka – v lete počas dovolenky a na Vianoce – dopriať viac ako zvyčajne. To na Slovensku dlhodobo znamenalo, že časť ľudí bola ochotná zadlžovať sa kvôli Vianociam, len aby rodine dopriala viac darčekov.
7 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce a nezadĺžiť sa

Zdroj: Shutterstock

Výdavky na Slovákov na Vianoce jednoznačne rastú. Kým v roku 2015 podľa prieskumu agentúry Focus plánovali priemerne minúť 127 eur na celé vianočné sviatky vrátane darčekov, v roku 2019 to už bolo 400 eur, z čoho polovica smerovala na darčeky.

Za touto zmenou stálo na prvom mieste zvyšovanie životnej úrovne vďaka zrýchlenému rastu príjmov. Tie medziročne (2018-2019) narástli o 7,8 %, kým v roku 2015 ľudia zarobili medziročne len o 2,9 % viac.

„Pri týchto číslach je vlastne prekvapením, že do roku 2019 postupne klesal počet ľudí, ktorí sa kvôli vianočným darčekom boli ochotní zadlžovať,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Trend sa vlani otočil

Tento trend sa však minulý rok otočil. A to napriek tomu, že väčšine obyvateľov Slovenska sa životná úroveň počas pandémie zlepšila. Analytici odhadli, že zhoršenie príjmov sa dotklo do 10 % domácností, 9 z 10 domácností si však príjem zachovalo alebo ho zvýšilo.

Svoju rolu v tomto trende mohli zohrať aj výraznejšie obavy z poklesu príjmov, ktoré sa nakoniec nepotvrdili. To ukázali aj štatistiky odložených úverov, keď väčšina z 5 % domácností, ktoré o odklad požiadali, prestávku v splácaní nakoniec vôbec nepotrebovala.

Kto sa však bez úveru nezaobíde, mal by si dať pozor na jeho cenu. Aj keď sa úver často tvári ako bezúročný, v skutočnosti za pôžičku nezriedka zaplatíte navyše poplatky, alebo je cena tovaru vyššia ako bežne. Prípadne sú osobitne prísne či nejasne nastavené podmienky a ak napríklad so splátkou meškáte čo len deň, úroky sa môžu výrazne zvýšiť alebo zaplatíte vysokú pokutu.

„To isté platí, ak zle pochopíte splatnosť v prípade, že dátum vychádza na sviatok či víkend. Penalizované je aj dlhšie splácanie úveru, ako je stanovené v jeho podmienkach,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB. Prípadne je v banke podmienkou zvýhodneného úveru osobný účet, ktorý je však plne spoplatnený.

Pozerajte sa na RPMN

Cenu úveru mnohí ľudia chybne odvodzujú od úrokovej sadzby. V skutočnosti treba pozerať na takzvané RPMN, čo je ročná priemerná miera nákladov. „Tento údaj v sebe obsahuje nielen úrok, ale aj všetky poplatky, čiže reálne vám ukáže, koľko úver stojí.“

Najlacnejším z drahých vianočných úverov je spotrebný úver. Jeho RPMN sa bežne pohybuje od 4 do 12 percent. Pri niektorých výhodnejších ponukách býva podmienkou platiť v danej banke aj za povinný bežný účet. Oproti splátkovému predaju ho môžete splácať dlhšie, a to až osem rokov.

Dlhé splácanie však celý úver predražuje. Preto je lepšie nastaviť si najkratšiu možnú splatnosť. Avšak pozor na výšku splátky – všetky splátky úverov by ideálne nemali presiahnuť tretinu rodinného príjmu.

Nákup na splátky sa zdá byť lacný, ale nie je. RPMN pri ňom často presahuje 20 či 30 percent. Podobne drahou možnosťou je úver z kreditnej karty a prečerpanie účtu. „Kreditná karta má prekryť obdobie do ďalšej výplaty v rámci bezúročného obdobia, v žiadnom prípade neodporúčam požičiavať si cez kreditku na darčeky a potom ich niekoľko mesiacov splácať,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB.

Bezúročné obdobie trvá až 45 dní, čo je dostatočne dlhá doba pre uhradenie výdavkov. Pri prečerpaní účtu je ešte dôležitejšie vrátiť dlžnú sumu v horizonte pár dní. V opačnom prípade preplatíte desiatky až stovky eur navyše.

1. Plánujte si nákupy dopredu

Pri spontánnych nákupoch, keď sa prechádzate po obchode a čakáte, čo vám padne do oka, zvyčajne miniete najviac peňazí. Preto je najlepšie pohľadať darčeky na internete a kupovať ich v priebehu celého roka. Vtedy viete využiť aj rôzne akcie a zároveň míňate financie postupne.

2. Zredukujte náklady a vytvorte si rezervu

Častou chybou Slovákov je, že nemajú rodinný rozpočet a nevedia, koľko a na čo míňajú. „Z praxe poznám prekvapené výrazy ľudí z toho, aké vysoké majú výdavky, keď ich spočíta odborník. Dobrou správou však je, že každý človek má aj také výdavky, ktoré možno eliminovať a získať peniaze navyše,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB. Ak tak urobíte napríklad pol roka pred Vianocami, získate rezervu, ktorú viete využiť na kúpu darčekov. Iným spôsobom je určiť si s predstihom čiastku na darčeky, rozpočítať ju na mesiace a z každej výplaty si ako prvé odložiť potrebnú sumu nabok. Tým pádom sa vyhnete zadlžovaniu.

3. Kupujte darčeky, na ktoré reálne máte

Je ťažké odoprieť vlastným deťom vysnívané darčeky. Ale nákupom darčekov na drahý úver im nijako nepomôžete, práve naopak. Celá rodina trpí a musí sa ďalšie mesiace uskromňovať. Kto minie 400 eur (čiže napríklad polovicu mzdy) na Vianoce, budú mu citeľne chýbať. Ak si túto sumu požičiate, musíte sa niekoľko mesiacov uskromňovať. To nie je správna cesta.

4. Ak sa neviete vyhnúť úveru, vyberajte podľa RPMN

Spotrebné úvery majú RPMN od 4 do 12 percent v závislosti od banky, ponuky a bonity. Nie je podstatné, aké úroky vidíte v reklame, treba si dôkladne preveriť podmienky. Kľúčové je namiesto úroku porovnávať ročnú percentuálnu mieru nákladov RPMN, ktorá obsahuje úrok aj všetky súvisiace náklady, napríklad poplatok za získanie úveru, poistenie, ako aj bežný účet (ak je povinný).

5. Vyberte si krátku splatnosť

Spotrebný úver sa dá splácať jeden až osem rokov. Čím kratšiu splatnosť si vyberiete, tým menej vianočné darčeky preplatíte. Ak si už musíte zobrať úver, vyberte si najkratšiu, čiže ročnú splatnosť.

6. Myslite na zabezpečenie

Ľudia berú úver ako niečo bežné, netreba však zabúdať, že je to záväzok splácať požičané peniaze každý mesiac. Bez ohľadu na to, či máte alebo nemáte prácu, či ste chorí alebo máte nečakane extrémne vysoké výdavky. Preto by každý pracujúci človek, minimálne však hlavný živiteľ rodiny, mal mať životné poistenie s finančnou ochranou pred 4 kľúčovými rizikami (kritické choroby, trvalé následky úrazu, invalidita, smrť).

7. Darčeky, ktoré pomáhajú finančnému plánovaniu

Medzi rozumné darčeky patria spoločenské hry, ktoré rozvíjajú finančnú gramotnosť, keďže správne zaobchádzanie s peniazmi potrebuje do života úplne každý. Ešte lepším variantom sú kurzy, v ktorých sa o finančné vzdelávanie stará skúsený lektor. Pretože ten dokáže okrem teórie odovzdať ľuďom aj skúsenosti z praxe, ktoré sú najcennejšie. Myslite aj na takéto darčeky, pri ktorých sa naučíte mnoho užitočného spolu so svojimi deťmi.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

14. 3. 2024 | Barbora Magočová

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

Potrebujete, aby vám dieťatko prijali do škôlky, lebo musíte pracovať? Väčšina slovenských miest a obcí však nedokáže vyhovieť všetkých žiadostiam o umiestnenie detí do materských škôl.... celý článok

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

11. 3. 2024 | Daniel Výcha

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

Ak plánujete tento rok cestovať do krajín, kde je cestovný pas potrebný, a zatiaľ ho nemáte platný, neodkladajte jeho vybavovanie. Od apríla sa totiž cena za bežné vystavenie do 30... celý článok

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

8. 3. 2024 | Barbora Magočová

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

Máte nezhody s dodávateľmi či odberateľmi, ale podľa uzatvorenej zmluvy je právo na ich strane? Vzťahy medzi podnikateľmi sa však neriadia len zákonmi, ale aj zásadami poctivého obchodného... celý článok