Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

Redakcia | rubrika: Článok | 24. 12. 2021
Prípravu na tohtoročné Vianoce opäť poznačila koronakríza a hoci advent by mal byť časom spomalenia a rozjímania, v praxi to v týchto dňoch vyzerá inak – obavy o zdravie, v práci každoročný finiš, doma príprava na sviatky a snaha stihnúť nákup darčekov buď obchodov alebo online. Práve v tomto období na nás číhajú mnohé nástrahy typické pre toto obdobie. Tu sú hlavné "sviatočné nebezpečenstvá" podľa škodovej štatistiky.
Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

Zdroj: Shutterstock

Kým v minulosti hasičov zamestnávali najmä požiare vianočných stromčekov na konci decembra, v posledných rokoch týchto škôd ubúda. Trendom je však zapaľovať sviečky počas celého adventu, najmä na adventných vencoch. Škody sa tak rozložili na celý december.

Elektrická svetelná výzdoba:

Najmä vo štvrtiach rodinných domov môžeme často počas adventu obdivovať žiarivú výzdobu. Reťaze s elektrickými svetielkami okolo domu alebo na stromoch v záhrade nepochybne navodia tú správnu vianočnú atmosféru. Pri inštalácii elektrických sviečok však treba postupovať opatrne a dodržiavať všetky zásady bezpečnej práce s elektrickými zariadeniami, inak hrozí úraz elektrickým prúdom. Ľudia chcú navyše často pri kúpe svetelnej výzdoby ušetriť, čo sa však nemusí vyplatiť. Pochybný tovar býva lacný, nemá povinné testy a je nespoľahlivý. Poisťovne každoročne likvidujú niekoľko požiarov spôsobených práve touto príčinou.

Úrazy pri upratovaní:

Väčšina slovenských domácností absolvuje pred Vianocami doslova upratovací maratón a mnohí si chcú domov navyše slávnostne vyzdobiť. Úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventovanejšie vo voľnom čase, pričom dominuje práve  obdobie decembra. Najrizikovejšie z nich sú pády z rebríkov pri vyzdobovaní domu či schovávaní vianočných darčekov.   

Stres a nehody chodcov počas nákupov:

Aj keď máme aktuálne lockdown, niektoré obchody zostávajú otvorené a aj tento advent je už tradičné obdobie, kedy sa každý ponáhľa a menej sa sústredí na bežné úkony. Chodci vstupujú na cestu bez rozhliadnutia, nervózni vodiči v kolónach môžu prehliadnuť ľudí na prechode alebo tých, ktorí sa náhlia medzi vozidlami. V decembri tak každoročne pribúda osôb zrazených autom v mestách, pričom čiastočne hrá v týchto prípadoch úlohu aj alkohol.

Kybernetické útoky cez falošné e-shopy:

Podľa prieskumov ľudia až polovicu vianočných darčekov nakupujú online cez e-shopy. Percento nakupujúcich cez internet sa určite zvýšilo pred tohtoročnými Vianocami, kedy sú obchody kvôli epidemiologickej situácii opäť zatvorené. Zvlášť v predvianočnom strese však treba byť pri online nákupoch opatrný. Napríklad poisťovňa Uniqa každoročne eviduje medzi sviatkami zvýšený počet hlásených udalostí z kyberpoistenia, ktoré sa týkajú falošných e-shopov, ale aj neskorého doručenia či nedodania objednaného tovaru.

Internetový obchod nedodal objednaný tovar do sľubovaného termínu, objednaný tovar vôbec neprišiel alebo prišiel tovar, ktorý si klient neobjednal. Zvlášť počas pandémie sú podvodníci na internete agresívnejší a týka sa to aj predaja na internete. Často ide o online obchody, ktoré sa tvária, že predávajú značkový tovar, zobrazujú sa aj na sociálnych sieťach a ľudia ich zdieľajú. To, že išlo o podvod, zistia ľudia až vtedy, ak tovar zaplatia, ten nepríde a e-shop zmizne.

Podľa odborníkov na internetovú bezpečnosť môžu podvodníci takto od Vás nielen jednorazovo vylákať peniaze, ale aj zbierať Vaše osobné údaje – teda meno, priezvisko, e-mail a samozrejme aj údaje o platobnej karte, ktorú môžu následne ďalej zneužiť.

Sviatoční vodiči a parkovacie škody:

Okolo Vianoc a Nového roka sa vydávajú na cesty sviatoční vodiči, ktorí cestujú za rodinou. Podmienky na cestách pritom nie sú práve optimálne – stmieva sa skoro, časté sú hmly alebo námraza. Sviatoční vodiči nereagujú tak rýchlo ako tí skusenejší. V období sviatkov preto eviduje Uniqa až o štvrtinu viac stretov vozidiel a parkovacích škôd. Z tohto pohľadu vyzerá najpokojnejší Štedrý deň, keby evidujeme najmenej škôd z havarijného poistenia či PZP.

Alkohol:

Silvestrovské stretávania je často spojené s konzumáciou alkoholu. Počas sviatkov stúpa počet škôd, u ktorých musí poisťovňa tento faktor zohľadniť. Všeobecne platí, že ide o hrubé porušenie povinností z poistenia a klient musí pri škode počítať s postihom. Poisťovňa vždy posudzuje, aký vplyv mal alkohol na vznik a rozsah vzniknutej škody a podľa toho poistné plnenie kráti. V prípade závažného previnenia pod vplyvom alkoholu môže výplatu z poistenia zamietnuť.

Novoročná pyrotechnika:

Silvestrovská zábava spojená s vlastným ohňostrojom môže skončiť nešťastím. Každoročne sa dostanú na trh nespoľahlivé petardy pochybného pôvodu. Tak vznikajú často veľmi vážne úrazy. Nezabúdajte preto vonku zvyšky „munície“ po oslave upratať, aby sa nedostala do nepovolaných rúk. A tiež dbajte o to, aby ste svojim ohňostrojom nepoškodili cudzí majetok v susedných záhradách alebo zaparkované vozidlá.

Zlodejom pomáhajú informácie zo sociálnych sietí:

Ak sa chystáte na Vianoce mimo bydliska, nebuďte príliš otvorení na sociálnych sieťach, nefoťte sa s novými darčekmi a neinformujte o svojom odjazde. Nezabudnite, že na sociálnych sieťach surfujú aj zlodeji, ktorým môžete zjednodušiť ich plány. V poisťovni sa množia prípady nahlásených krádeží, keď sa pri šetrení udalosti ukáže, že „užitočné“ informácie umiestnila obeť na sociálnu sieť sama.

Zanedbaná údržba vykurovacích telies:

Mnoho požiarov vzniká aj pri častejšom používaní krbov a krbových kachlí počas sviatkov. Podľa hasičov má až štvrtinu z nich na svedomí nedostatočná údržba a chýbajúce revízie komínov, kvôli ktorým požiare vznikajú. Krb ani kachle nenechávajte bez dozoru, časté sú aj požiare vzniknuté priamo u nich.

Vodovodné škody na chalupách:

Aj keď tieto škody nesúvisia priamo s Vianocami, sú typické pre zimné obdobie a môžu pokaziť sviatky. Vodovodné škody vznikajú prasknutým potrubím, najčastejšie v dôsledku náhleho poklesu teploty. Sú to jedny z najčastejších škôd v poistení domu a domácnosti. Odporúčame, aby ste najmä pri zazimovaní chaty alebo chalupy nezabudli vypustiť vodovodné systémy. Odborníci tiež radia, aby majitelia vykurovali dočasne neobývaný objekt aspoň tak, aby voda nezamrzla.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

14. 3. 2024 | Barbora Magočová

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

Potrebujete, aby vám dieťatko prijali do škôlky, lebo musíte pracovať? Väčšina slovenských miest a obcí však nedokáže vyhovieť všetkých žiadostiam o umiestnenie detí do materských škôl.... celý článok

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

11. 3. 2024 | Daniel Výcha

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

Ak plánujete tento rok cestovať do krajín, kde je cestovný pas potrebný, a zatiaľ ho nemáte platný, neodkladajte jeho vybavovanie. Od apríla sa totiž cena za bežné vystavenie do 30... celý článok

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

8. 3. 2024 | Barbora Magočová

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

Máte nezhody s dodávateľmi či odberateľmi, ale podľa uzatvorenej zmluvy je právo na ich strane? Vzťahy medzi podnikateľmi sa však neriadia len zákonmi, ale aj zásadami poctivého obchodného... celý článok