Daňová kontrola 2023 a 2024: Čo všetko sa kontroluje a ako ju úspešne zvládnuť?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 22. 11. 2023
Ohlásenie daňovej kontroly býva zvyčajne veľmi stresujúce – a to aj pre tých, ktorí si na plnení svojich povinností voči správcovi dane dávajú záležať. Chyba sa totiž môže pritrafiť vždy. Ktoré obdobia vás už ale z hľadiska daňovej kontroly nemusia trápiť? A s čím treba v priebehu kontroly rátať, ak svoju situáciu nechcete ešte zhoršiť?
Daňová kontrola 2023 a 2024: Čo všetko sa kontroluje a ako ju úspešne zvládnuť?

Zdroj: Shutterstock

Ako kontrola začne a čoho sa môže týkať? 

Správca dane vám zvyčajne kontrolu ohlási doručením oznámenia o daňovej kontrole. Samotná kontrola v takom prípade začne dňom určeným v oznámení. Ak nedokážete stanovený termín začiatku kontroly dodržať, môžete o tom správcu vyrozumieť do 8 dní od doručenia oznámenia a dohodnúť si nový termín jej začatia. Kontrola však musí v každom prípade začať do 40 dní od doručenia oznámenia o daňovej kontrole. 

Aj bez oznámenia možno kontrolu začať napríklad vtedy, keď jej vykonanie žiadajú orgány činné v trestnom konaní alebo ak existuje podozrenie, že by s účtovnými či inými dokladmi mohlo byť nevhodným spôsobom manipulované. V týchto prípadoch zistíte začiatok kontroly zo zápisnice o začatí daňovej kontroly

Okamih začiatku kontroly je dôležitý (aj) preto, že sa od neho odvíja lehota jej maximálneho trvania. Správca dane má na jej vykonanie najviac 1 rok od jej začatia. K výnimočnému prekročeniu obmedzenia jej trvania môže dôjsť len pri jej prerušení (v dôsledku iného konania, v ktorom sa rieši otázka dôležitá aj pre správne posúdenie daňových povinností) alebo v prípade týkajúcom sa tzv. závislých osôb, u ktorých ju možno predĺžiť najviac o 12 mesiacov. 

Z oznámenia či zápisnice o začatí kontroly zistíte aj miesto jej výkonu a kontrolované zdaňovacie alebo účtovné obdobie. Správca však môže kontrolu v jej priebehu rozšíriť, ak zistí skutočnosti nasvedčujúce tejto potrebe. Rozšírenie kontroly o iné zdaňovacie či účtovné obdobie, inú daň alebo o skúmanie dodržiavania osobitných povinností vám však musí bez zbytočného odkladu oznámiť písomne

Kontrolu voči vám môže vykonať aj správca dane, ktorý voči vám nie je príslušný; uvedené neplatí, ak ide o dane spravované obcou. 

Koľko rokov dozadu možno skontrolovať? 

Všeobecne platí, že správca dane nemôže vyrubiť daň ani rozdiel dane, príp. uplatniť nárok na sumu podľa osobitných predpisov po uplynutí piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať daňové priznanie alebo v ktorom ste mali povinnosť zaplatiť daň bez nutnosti podania daňového priznania, resp. v ktorom vám vznikol nárok na uplatnenie sumy podľa osobitných predpisov.

V niektorých prípadoch sa ale uvedená lehota na vyrubenie dane môže predĺžiť ( bližšie viď napr.: Aké staré daňové dlhy možno ešte vymáhať?  ). Ak teda správca dane už daň za určité obdobie nestihne vyrubiť, nemá v zásade ani zmysel ho kontrolovať. 

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Čo všetko musíte kontrolórom sprístupniť či doložiť? 

Vašou prvoradou povinnosťou je umožniť vykonanie daňovej kontroly. Správca dane ju realizuje prostredníctvom povereného zamestnanca, od ktorého môžete vyžadovať nielen písomné poverenie na výkon kontroly, ale aj jeho služobný preukaz (toto právo nemáte, ak kontrolu vykonáva zamestnanec obce v súvislosti s ňou spravovanými daňami).

Kontrolórom musíte zabezpečiť vhodné miesto a podmienky pre výkon kontroly a umožňovať im vstup do vášho sídla či miesta podnikania, prípadne iných prevádzkových priestorov. Zákon vám výslovne ukladá aj povinnosť sprístupniť softvér a informačno-komunikačné prostriedky, ktoré používate na prevádzkovanie svojho podnikania a tiež výstupné dáta z týchto softvérov. 

Správcovi musíte v priebehu kontroly predkladať požadované účtovné záznamy či iné doklady, ktoré preukazujú vami realizované hospodárske operácie a účtovné prípady, a to vo forme, ktorú požaduje (pokiaľ ich v tejto forme vediete). Ďalej máte povinnosť podávať k dokladom ústne alebo písomné vysvetlenia a tiež predkladať dôkazy preukazujúce vaše tvrdenia.

Správcovi treba umožniť aj rokovanie s vaším zamestnancom, ktorého sa ale môžete zúčastniť. Kontrolór má tiež právo žiadať zapožičanie dokladov a iných vecí mimo vášho sídla (v obvyklej úradnej dobe ale môžete do týchto dokladov u správcu dane nahliadnuť) a tiež poskytnutie výpisov či kópií. 

Ak správca v súvislosti s daňovou kontrolou vykoná miestne zisťovanie aj u iného daňového subjektu, môžete nahliadnuť do zápisnice z tohto zisťovania. V prípade ústneho pojednávania vám musí byť umožnené kladenie otázok svedkom a znalcom a v priebehu celej kontroly sa samozrejme môžete vyjadrovať k zisteným skutočnostiam. 

Aktívna spolupráca so správcom dane v priebehu kontroly sa každopádne oplatí, a to hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade platí, že ste to práve vy, kto preukazuje splnenie daňových povinností.

Druhým dôvodom je skutočnosť, že správca dane vás môže za nedostatočnú súčinnosť potrestať peňažnou pokutou v rozmedzí od 30 do 3 000 Eur. Ak je správcom dane obec, ukladá sa pokuta najviac do výšky vyrubenej dane alebo poplatku, nie menej ako 5 Eur, najviac však do 1 500 Eur. 

Ako sa daňová kontrola končí? 

Daňová kontrola môže byť ukončená dňom:

1) doručenia protokolu;

2) doručenia oznámenia o určovaní dane podľa tzv. pomôcok (ide napr. o listiny, daňové priznania, výpisy z verejných zoznamov, daňové spisy iných daňových subjektov, znalecké posudky, a pod.);

3) zániku nároku na vrátenie nadmerného odpočtu (ak nie je umožnený výkon daňovej kontroly). 

Z protokolu z daňovej kontroly zistíte jej výsledok a vyhodnotenie dôkazov. Ak sa zistí, že ste v rámci svojich daňových povinnosti uhradili alebo vykázali nesprávnu sumu, zašle vám správca dane s protokolom aj výzvu, aby ste sa k zisteniam vyjadrili. Na vyjadrenie vám zároveň poskytne lehotu, ktorá nesmie byť kratšia ako 30 pracovných dní od doručenia. Prípadné pripomienky či dôkazy, ktoré správcovi zašlete, s vami tento ešte prerokuje.

Samotný protokol z daňovej kontroly nepredstavuje autoritatívne rozhodnutie, ktoré by vám priamo zakladalo povinnosti. Ide „len“ o podklad, na základe ktorého správca dane rozhodne vo vyrubovacom konaní. Proti uvedenému rozhodnutiu sa následne môžete brániť riadnym opravným prostriedkom podľa pripojeného poučenia a následne tiež žalobou v správnom súdnictve. 

Dodajme, že opätovná kontrola tej istej dane za už kontrolované obdobie je možná, len ak sú splnené zákonom limitované podmienky. Pripúšťa sa, keď žiadate o vrátenie dane dodatočným daňovým priznaním alebo o vrátenie sumy podľa osobitných predpisov, ak na ňu dalo podnet ministerstvo či finančné riaditeľstvo alebo keď o ňu požiadali orgány činné v trestnom konaní či orgány Policajného zboru.

Anketa

Mali ste už daňovú kontorlu?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dane, kontrola, softvér

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok