Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 5. 3. 2024
Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej výške, čo sa nakoniec nestalo. Namiesto toho dostali od štátu jednorazový príspevok vo výške 300 eur. Tentokrát trináste dôchodky rozvírili diskusiu po tom, ako ich analyzovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Podľa nej totiž zvýšia celoročné príjmy štyrom rodinám z desiatich.
Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Zdroj: Shutterstock

Trinásty dôchodok v plnej výške

Rok 2024 by mal byť rokom, keď vláda vyplatí trinásty dôchodok v plnej hodnote, teda v sume priemerného dôchodku. To sa malo stať už v minulom roku, no nakoniec sa tak nestalo. Podľa ministra práce a sociálnych vecí Erika Tomáša to nebolo technicky možné, pretože nová vláda nemala dostatok času na prípravu celého procesu.

Namiesto plnohodnotného trinásteho dôchodku tak dôchodcovia dostali dodatočný príspevok. Pôvodne mal mať hodnotu 150 eur, nakoniec však bola jeho hodnota zdvojnásobená na 300 eur.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo nájsť dodatočné zdroje, aby sme k súčasnému tzv. 13. dôchodku pridali všetkým seniorom ďalších 300 eur. V praxi to znamená, že v tomto roku sa výška mimoriadnej dávky bude pohybovať v sume od 350 eur do 600 eur. Ešte v tomto roku tak vyplatíme všetkým poberateľom dôchodkov celkovo o 440 miliónov eur naviac. V tejto výške je to teda naposledy, pretože už v ďalšom roku pred Vianocami vyplatíme plnohodnotný 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku za predchádzajúci rok, teda až 606 eur,“ vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Výpočet trinásteho dôchodku

Do roku 2024 štát vyplácal trináste dôchodky vo výške od 50 do 300 eur, pričom výška závisela od výšky poberaného dôchodku. Platilo pravidlo, že čím vyšší dôchodok poberateľ mal, tým nižší príspevok dostal.

Štvrtá vláda Roberta Fica však tento mechanizmus zrušila a zaviedla nový, podľa ktorého každý poberateľ dostane trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Je však dôležité poznamenať, že pre každý typ dôchodku, či už je to starobný, vdovský, invalidný alebo iný, štát určí vlastný priemerný dôchodok.

Výška 13. dôchodkov

Typ dôchodku

Výška 13. dôchodku

Starobný

606,3 eur

Invalidný (nad 70 %)

493,8 eur

Invalidný (do 70 %)

300 eur

Vdovský

339 eur

Vdovecký

300 eur

Sirotský

300 eur

Trinásty dôchodok by mal pomôcť 43 % rodín

„Navrhované opatrenie by malo v roku 2024 zvýšiť disponibilné príjmy 43 % rodín žijúcich na Slovensku, v ktorých spoločne žije približne 1,9 milióna osôb. Ide o tie rodiny, v ktorých aspoň jeden člen domácnosti poberá akýkoľvek dôchodok. Vplyv opatrenia na príjmovú distribúciu rodín v populácii preto závisí najmä od počtu rodín s dôchodcami v jednotlivých príjmových kategóriách,“ upozorňuje RRZ.

V praxi to znamená, že domácnostiam so staršími osobami trináste dôchodky pomôžu, zatiaľ čo mladé rodiny s malými deťmi budú na tom presne opačne.

Trináste dôchodky nepomôžu ani najchudobnejším, ani najbohatším

Najväčší problém spojený s trinástymi dôchodkami, podľa RRZ, spočíva v tom, že nepomáhajú najchudobnejším rodinám. V kategórii tých, ktoré majú príjem do 397 eur mesačne, sa celoročné príjmy zvýšia len u 27 % domácností, pričom priemerne o 23 eur.

Rovnako malý posun môžeme pozorovať aj v prípade domácností s príjmom od 1 602 eur. Tu pocíti nárast iba 15 % všetkých rodín. Ich príjmy priemerne stúpnu o 73 eur.

Najvyšší nárast môžu očakávať domácnosti, ktoré sú presne uprostred príjmového spektra a zarábajú od 863 do 973 eur mesačne. V takom prípade by malo dôjsť k nárastu príjmov v priemere o 320 eur ročne. O niečo nižšou sumou, 316 eur ročne, by si mali prilepšiť aj rodiny s príjmom od 764 do 863 eur mesačne.

„Najnižšia príjmová skupina rodín zaznamená priemerný nárast disponibilného príjmu o 23 eur, čo je najmenej, a to je dôsledkom najmä nízkeho podielu rodín so starobnými dôchodcami v tejto príjmovej kategórii (5 %), zatiaľ čo pre poberateľov iných typov dôchodkov (22 %) je zvýšenie trinásteho dôchodku zvyčajne výrazne nižšie,“ uvádza RRZ.

Trináste dôchodky nie sú ideálne na riešenie rizika chudoby

RRZ zároveň uvádza, že trináste dôchodky nie sú úplne ideálne na boj proti chudobe. V rodinách, kde sú poberatelia starobných dôchodkov, by zavedením tohto opatrenia miera rizika chudoby klesla len o 0,3 percentuálneho bodu.

V prípade rodín s osobami poberajúcimi iné ako starobné dôchodky by miera rizika chudoby štatisticky dokonca narástla, a to o 0,63 percentuálneho bodu.

Koľko nás stoja trináste dôchodky?

Nové trináste dôchodky nebudú zadarmo. V porovnaní s predchádzajúcim spôsobom výpočtu by navrhovaná zmena prispela k deficitu verejných financií o 0,38 percenta HDP, čo predstavuje 481 miliónov eur. Do roku 2027 by sa táto hodnota zmenila na 0,47 percenta HDP, čo je 698 miliónov eur.

„Prijatie tohto opatrenia by v dôsledku prehĺbenia deficitu verejných financií znamenalo vyššiu potrebu emisií nového dlhu, čo by prispelo k vyšším úrokovým nákladom o 3 až 66 miliónov eur od roku 2024 do roku 2027. To by zároveň viedlo k zvýšeniu dlhu verejnej správy o 1,55 percenta HDP do roku 2027,“ dodáva RRZ.

Anketa

Ste spokojný s trinástym dôchodkom?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok