Darovanie krvi - aké výhody vďaka nemu možno získať v roku 2024?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 26. 2. 2024
Darovanie krvi vám nemusí priniesť len dobrý pocit, že ste niekomu zachránili zdravie či dokonca život. Dobrovoľným darcom sú priznané mnohé benefity, zľavy a zvýhodnenia, ktoré často ušetria nezanedbateľné výdaje. Na ktoré výhody postačí jeden odber a ktoré sa spájajú s viacnásobným darovaním?
Darovanie krvi - aké výhody vďaka nemu možno získať v roku 2024?

Zdroj: Shutterstock

Kedy možno darovať krv? 

Podľa slovenských zákonov môžete krv poskytnúť len bezodplatne – príslušné zdravotnícke zariadenia sa vám teda môže za odber revanšovať len:

- jednorazovým drobným občerstvením,

príspevkom na občerstvenie najviac vo výške 75 % stravného (formou stravného lístka) prípadne 

- náhradou preukázaných nákladov na cestovné. 

Napriek tomu sa však darcovstvo krvi odmeňuje rôznymi benefitmi, ktoré možno získať napríklad od zdravotných poisťovní; darcom sa priznávajú aj zľavy na cestovnom a v niektorých prípadoch aj oslobodenia od určitých miestnych daní. 

Zvýhodnenia bývajú spravidla naviazané na určitý počet odberov ocenený príslušným druhom Janského plakety alebo Medaily Kňazovického

Druh ocenenia

Počet odberov

Bronzová Janského plaketa

10 odberov

Strieborná Janského plaketa

20 odberov

Zlatá Janského plaketa

ženy 30 odberov / muži 40 odberov

Diamantová Janského plaketa

ženy 60 odberov / muži 80 odberov

Medaila Kňazovického

ženy 80 odberov / muži 100 odberov

Pre darovanie krvi musíte spĺňať viaceré podmienky. Medzi základné patrí:

- vek medzi 18 až 60 rokov,

- hmotnosť aspoň 50 kg,

- neprítomnosť chronického či infekčného ochorenia (napríklad HIV, syfilis, infekčná žltačka). 

Z časového hľadiska platí, že muži môžu darovať krv 4x ročne (každé 3 mesiace), a ženy len 3x ročne(každé 4 mesiace). Odber krvi musí byť po určitú dobu odložený aj v prípade ciest mimo Európu. Darovanie je zväčša prípustné až po uplynutí 1 mesiaca po návrate z uvedených destinácií; u niektorých krajín ale obmedzenie môže trvať aj pol roka (aktuálne sa medzi nimi uvádzajú napr. Keňa či Južná Afrika). 

Za darovanie krvi musíte dostať v práci voľno 

Ak sa rozhodnete darovať krv, máte právo na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy v sume vášho priemerného zárobku (k priemernému zárobku bližšie: Výpočet priemerného zárobku v roku 2023 a 13 prípadov, kedy sa ho oplatí poznať). 

Pracovné voľno sa poskytuje na nevyhnutne potrebný čas. Tento zákon konkretizuje ako čas cesty na odber a späť a čas na zotavenie po odbere, ak tieto skutočnosti zasahujú do vašej pracovnej doby. Podľa vášho zdravotného stavu môže lekár určiť, že sa potrebný čas na vaše zotavenie predlžuje, najviac však na dobu zasahujúcu do pracovného času v rámci 96 hodín od nástupu cesty na odber. Ak by k odberu nakoniec vôbec nedošlo, máte nárok na poskytnutie pracovného voľna s náhradou mzdy v sume vášho priemerného zárobku len za preukázaný nevyhnutne potrebný čas neprítomnosti v práci. 

Dodajme, že vyššie uvedené podmienky sa nevzťahujú len na odber krvi vcelku, ale aj na aferézu (odobratie len jednej zložky krvi pomocou špeciálneho prístroja) či darovanie ďalších biologických materiálov. 

Výhody, ktoré darcom krvi poskytujú poisťovne 

Poisťovňa Dôvera uvádza, že svojim poistencom, ktorí bezplatne darujú krv, poskytne: 

vitamínový doplnok, ktorý pomáha k rýchlejšej regenerácii organizmu po darovaní krvi, a to po každom odbere. Vitamínový doplnok získate bez ohľadu na to, či darujete plnú krv alebo iba krvnú plazmu/krvné doštičky.

držiteľom plakiet za mnohonásobné darovanie krvi umožňuje Dôvera využitie zliav na kúpeľné a relaxačné pobyty v Piešťanoch a Smrdákoch; zľavy sa nevzťahujú na pobyty, ktoré poisťovňa už čiastočne hradí. Držitelia bronzovej plakety môžu získať zľavu vo výške 10 %, držitelia striebornej plakety zľavu 15 %, zlatá plaketa je odmenená zľavou 20 % a diamantová až zľavou vo výške 25 %. 

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VŠZP) poskytuje darcom napríklad:

multivitamínový doplnok za 1 odber; držitelia plakiet dostanú balíček vitamínov na podporu zdravia,

zľavy vo vybraných očných optikách, v predajni športového oblečenia, na ubytovanie v turistickom zariadení v Tatrách či na masáže,

- zľavy na kúpeľné pobyty či procedúry (aktuálne sa napríklad ponúka 20 % zľava na liečebné pobyty v Novom Smokovci pre držiteľov Jánskeho plakety, zľavy na pobyty v kúpeľoch v Piešťanoch a Smrdákoch, v Číži či v Brusne a tiež napríklad zľava na liečebné procedúry v kúpeľoch v Trenčianskych Tepliciach pre držiteľov Janského diamantovej plakety alebo Medialy Kňazovického). 

Union avizuje, že pravidelným darcom poskytne raz za 3 mesiace balíček vitamínových doplnkov na podporu zdravia; za kartičku držiteľa plakety nie staršiu ako 2 roky môžete dostať špeciálny vitamínový balíček. 

Pravidelný darca získa aj zľavu na cestovné v hromadnej doprave 

Darcov krvi určite poteší aj zvýhodnené cestovné v hromadných dopravných prostriedkoch. V Bratislave sa poskytuje tzv. bonusová zľava, ak ste držiteľom Zlatej Janského plakety s trvalým pobytom v Bratislave alebo Diamantovej Janského plakety s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji. 

Dopravný podnik mesta Košice, a.s. poskytuje bezplatnú prepravu nositeľom Diamantovej Janského plakety a Medaily MUDr. Kňazovického s trvalým bydliskom v Košiciach a v Košiciach – okolie; zľavnenú prepravu môžete získať, ak ste nositeľom Zlatej Janského plakety s trvalým bydliskom Košiciach. 

Prešovský dopravný podnik poskytuje zľavnené cestovné občanom SR a cudzincom s udeleným „Povolením k pobytu“ s trvalým pobytom v Prešove alebo v Ľuboticiach, ak sú držiteľmi Zlatej alebo Diamantovej Janského plakety alebo Medaily MUDr. Kňazovického a v predchádzajúcich troch kalendárnych rokoch minimálne raz dobrovoľne darovali krv. 

O zľavnené cestovné v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy môžu žiadať držitelia Zlatej a Diamantovej Janského plakety a Kňazovického medaily aj v Žiline a v Banskej Bystrici. Zľavy poskytujú aj iné slovenské mestá; oplatí sa preto skontrolovať tarify a prepravné podmienky dopravných podnikov. 

Zvýhodnenia existujú aj v oblasti zdravotnej starostlivosti či miestnych poplatkov 

Napriek tomu, že na Slovensku fungujeme v režime povinného zdravotného poistenia, musíme si niektoré služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti hradiť. Ide napríklad o stravovanie alebo pobyt na lôžku. Od niektorých z týchto úhrad ale môžete byť oslobodení, ak ste nositeľom najmenej striebornej Janského plakety. Nositelia najmenej zlatej Janského plakety sú oslobodení od úhrady spoluúčasti za 1 km jazdy ambulanciou dopravnej zdravotnej služby. 

Ak máte Janského plaketu, určite skontrolujte aj Všeobecne záväzné nariadenie vašej obce či mesta, ktoré upravuje miestne poplatky. Pravidelní darcovia krvi s určitým druhom plakety bývajú veľmi často oslobodení napríklad od dane za psa. Samosprávy zvyknú tiež darcom poskytovať zvýhodnené podmienky pre vstup na rôzne kultúrne podujatia organizované v ich réžii, či permanentky alebo zľavnený vstup na športoviská (napr. plavárne, kúpaliská). 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Príspevky pre ŤZP v roku 2023: Čo sa mení od augusta?

14. 8. 2023 | Marek Mittaš

Príspevky pre ŤZP v roku 2023: Čo sa mení od augusta?

Vysoké náklady na špeciálne pomôcky a služby predstavujú len jeden z problémov, s ktorými sa ťažko zdravotne postihnuté (ŤZP) osoby denne stretávajú. Ako kompenzáciu im štát poskytuje... celý článok

Staráte sa o seniora či o chorého? Služby na Slovensku, ktoré vám to výrazne uľahčia

26. 7. 2023 | Barbora Magočová

Staráte sa o seniora či o chorého? Služby na Slovensku, ktoré vám to výrazne uľahčia

Zdravotné znevýhodnenie či zhoršená kondícia človeka výrazne ovplyvňuje aj život jeho blízkych. Riešením môže byť využitie sociálnych služieb. Niektoré umožnia skĺbiť pracovné aktivity... celý článok

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

28. 12. 2021 | Redakcia

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

Novela zákona o účtovníctve z novembra 2021 so sebou prináša digitalizáciu účtovníctva. S účinnosťou od 1. januára 2022 sa mení aj niekoľko ďalších oblastí, ktorých sa táto novela dotýka.... celý článok

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

24. 12. 2021 | Redakcia

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

Prípravu na tohtoročné Vianoce opäť poznačila koronakríza a hoci advent by mal byť časom spomalenia a rozjímania, v praxi to v týchto dňoch vyzerá inak – obavy o zdravie, v práci každoročný... celý článok