Používate na dovolenke platobnú kartu? Na týchto 5 vecí si dajte určite pozor

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 10. 8. 2022
Platba kartou v zahraničí je praktická, výhodná a bezpečná. Záleží však na tom, akú kartu vlastne používate, na aký typ nákupov a ako zabezpečíte jej ochranu. A to nielen pre prípad krádeže, ale napríklad aj pred tým, aby vám z karty neodišlo viac peňazí, ako malo. Napríklad výberom nesprávnej konverzie. Na to všetko sa pozrieme v dnešnom článku.
Používate na dovolenke platobnú kartu? Na týchto 5 vecí si dajte určite pozor

Zdroj: Shutterstock

 1. Platba kartou sa vám oplatí

Obľuba platenia platobnou kartou na dovolenke v zahraničí narastá. Je to z mnohých dôvodov, ale najvýraznejšie benefity sú dva. Nie je potrebné brať so sebou veľkú hotovosť, peniaze sú samozrejme na karte aj viac chránené a odpadá nutnosť výmeny meny. Podľa prieskumu UniCredit Bank z roku 2021 platí v zahraničí platobnými kartami nadpolovičná väčšina respondentov (60 %), každý tretí dokonca vôbec nepoužije hotovosť.

„Na Slovensku je však stále pomerne silná skupina cestovateľov (40 %), ktorá preferuje  predovšetkým hotovostný platobný styk, a to napriek faktu, že sú platby kartou v zahraničí vo väčšine prípadov bez poplatkov a ponúkajú mnoho výhod,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Na druhej strane je vidieť už aj posun smerom viac k plateniu digitálnymi peniazmi. Aj preto, že platba ponúka stále viac možností a kartu môžete mať napríklad nahratú aj v mobile alebo hodinkách.

Z prieskumu Poštovej banky vyplynulo, že počas  dovolenkovej sezóny zaplatili klienti Poštovej banky kartou najviac za potraviny, reštaurácie či fastfoody a tankovanie. „Samozrejme, platbu kartou dovolenkári využívali často aj na odevy a iný spotrebný tovar, keďže mnoho ľudí je zvyknutých vyhľadávať v dovolenkových destináciách obchody, aké na Slovensku nenájdu, prípadne využiť letné výpredaje v týchto krajinách,“ dodáva Lenka Kalafut Lendacká z Poštovej banky. Platiť kartou sa teda rozhodne oplatí, avšak treba byť obozretný.

2. Plaťte s kreditnou aj debetnou kartou. Využívajte ich však rozdielne

Pri cestovaní v Európe či v Schengenskom priestore vystačíte aj s občianskym preukazom a medzinárodne akceptovanú platobnú kartu vám prijmú takpovediac všade. Málo cestovateľov sa v otázke peňazí na cestovanie však pripravuje. Obvykle si so sebou berú len klasickú ,teda debetnú platobnú kartu, ktorá je k bežnému účtu. Ideálne je však pred cestou vybaviť si kreditnú i debetnú kartu.

Rozdiel je v hlavne v systéme použitia. Bežnú debetnú kartu používate na platby tovarov a služieb. Je vhodná aj na výbery hotovosti z bankomatov. Kreditku využijete predovšetkým tam, kde obchodník vyžaduje garanciu alebo zálohu, ako napríklad v hoteloch alebo v požičovniach áut, či na nákup leteniek.

Výhody kreditných kariet sa prejavili predovšetkým v čase šírenia covidu-19 a s ním spojenými nariadeniami a obmedzeniami. Náhle rušenie letov a rezervácií ubytovania neboli výnimkou – často bez nároku na vrátenie peňazí.

„V prípade, že klient použil na zaplatenie takýchto nákladov kreditnú kartu, mohol si uľahčiť časť procesu žiadosti o náhradu. V prípade nedodania služby totiž možno transakciu reklamovať v banke,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková.

Ak idete vybrať z bankomatu hotovosť, na túto transakciu si vyberajte vždy debatnú a nie kreditnú kartu. Kreditka má totiž za výber hotovosti z bankomatu násobne vyššie poplatky.

3. Rýchle blokovanie aj vrátenie peňazí

Karty možno totiž veľmi jednoducho a okamžite zablokovať priamo z mobilnej aplikácie. Výhodou je okrem iného aj moderný a pohodlný spôsob platenia, ktorý karty ponúkajú. Na menších výletoch možno výdavky zaplatiť prostredníctvom mobilnej peňaženky v smartfóne alebo smart hodinkách. Všetky dôležité doklady tak možno nechať bezpečne uložené napríklad v hotelovom trezore.

Ak ste sa rozhodli vyberať financie z bankomatu, vkladajte ju do bankomatu bez cudzej pomoci. Ak si nie ste istí miestom výberu, neriskujte a vyberte si inú, bezpečnejšiu lokalitu. Odporúčame používať predovšetkým bankomaty umiestnené vnútri bankových inštitúcií alebo v ich tesnej blízkosti.

To je dôležité aj z praktického hľadiska.  Ak vám bankomat nevydá pri výbere peniaze, spojte sa okamžite s najbližšou pobočkou konkrétnej banky, prípadne oslovte miestnu políciu. 

4. Pozor na konverziu a prevody pri výbere

Bankomaty väčšinou vydávajú hotovosť v lokálnej mene. Niekedy sa však môžete stretnúť aj s pojmom  Dynamic Currency Conversion. „Služba DCC ponúka možnosť vybrať si, v ktorej mene bude transakcia zúčtovaná. Teda či v miestnej, alebo v eurách. 

 Výhodnosť tejto služby je individuálna, závisí to od kurzu, ktorý ponúkne obchodník či prevádzkovateľ bankomatu. Ak si klient zvolí miestnu menu, napríklad egyptské libry, transakcia sa účtuje kurzom kartovej spoločnosti. Ten si môže overovať online na stránkach vydavateľov kariet, no spravidla býva menej výhodný ako kurz vašej banky.  

Podobne ako pri výbere je to aj pri platbe kartou v obchodoch, či na letiskách. Platba kartou bez konverzie je  možnosť, ktorú by ste si mali zvoliť, ak chcete ušetriť. Pri zúčtovaní sa používa devízový kurz, čo znamená, že ak zaplatíte v miestnej mene, vaša banka prevod zúčtuje svojim kurzom, ktorý je spravidla výhodnejší.

Hoci v tomto prípade na termináli hneď neuvidíte, koľko eur ste utratili, pozrieť si to môžete v internet bankingu aj priamo v mobile. A budete prekvapený výhodnosťou kurzu.

5. Zistite si poplatky vopred

V zahraničí je výhodnejšie platiť kartou, ako aj vyberať hotovosť. Hlavne kvôli poplatkom. Na druhej strane, ak si nezistíte poplatky dopredu môžete byť nepríjemne prekvapený a to aj v rámci Európskej únie nemajú banky pri výbere hotovosti rovnaké podmienky ako doma. Hoci platby kartou sú obvykle zdarma, je lepšie si to overiť.

 Zároveň je lepšie platiť kartoua vyberať jednorazovo, nie po častiach. Nakoľko pri výbere hotovosti si banka účtuje spravidla fixný poplatok, prípadne percentuálnu časť z vyberanej sumy. Neplatí to však vždy, niektoré banky majú možnosť výberu zdarma aj v zahraničí. 

Vopred si zistite, aké poplatky účtuje vaša banka pri výberoch bankomatov zo zahraničia. Veľká časť z nich tieto úkony spoplatňuje, prípadne ich ponúka zadarmo len obmedzené množstvo. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?