Platenie linkom pomocou četu? Novinka dorazí na Slovensko už na jeseň

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 8. 2020
Na Slovensko prichádza nová služba, ktorá pre bežných používateľov, ale aj firmy prinesie vyšší komfort pri platení. PayMe je ďalšia služba, ktorá platby medzi ľuďmi zjednoduší.
Platenie linkom pomocou četu? Novinka dorazí na Slovensko už na jeseň

Zdroj: Shutterstock

Platby medzi fyzickými osobami, ale aj firmami prostredníctvom mobilných aplikácií budú na Slovensku čoskoro ešte jednoduchšie.

Slovenské banky plánujú koncom tohto roka pridať do internetbankingov špeciálny komunikačný štandard PayMe, vytvorený na pôde Slovenskej bankovej asociácie. O novinke PayMe informoval Denník E.

PayMe - ako to bude fungovať?

Každý používateľ internetbankingu bude po novom môcť veľmi jednoducho vytvoriť unikátny internetový odkaz, v ktorom ostatným povie, koľko peňazí a na aký účet mu majú poslať.

Každý, kto tento odkaz obdrží a má internetbanking alebo mobilbanking bude môcť veľmi jednoducho tento link prečítať a peniaze poslať. 

V praxi to bude vyzerať tak, že ak sa kamaráti rozhodnú „poskladať“ napríklad oslávencovi narodenín a venovať mu určitú sumu, cez PayMe to bude jednoduchšie ako predtým. Jeden z nich vojde do mobilnej aplikácie svojej banky a vytvorí v nej odkaz - ten oznámi ostatným, aby na spomínaný účet poslali určitú finančnú čiastku.

K takejto „skladačke“ nebude potrebovať čísla bankových účtov ani nebude nikde potrebovať ani mená svojich kamarátov. V zásade nebude musieť robiť vlastne nič, čo by zaberalo čas alebo vyžadovalo extra sústredenie.

 

K transakcii nebude treba ani číslo účtu

Unikátny link bude obsahovať potrebnú informáciu - takže v aplikácii tento budúci prijímateľ peňazí len uvedie, že mu ľudia majú napríklad poslať 20 eur, a aplikácia mu vygeneruje odkaz, ktorý pošle kamarátom e-mailom, SMS alebo v čete cez Messenger, WhatsApp, Viber, iMessage alebo inú komunikačnú platformu.

Kamaráti si následne vo svojom smartfóne kliknú na odkaz, automaticky sa otvorí ich banková aplikácia a spýta sa ich, či chcú prijímateľovi zaplatiť 20 eur. Ak áno, platba prebehne ako každá iná operácia v mobilbanking. V niečom to môže pripomínať VIAMO, ale predsalen to bude fungovať trochu inak.

K plateniu cez PayMe teda nebude potrebné sťahovať žiadnú novú aplikáciu alebo spúšťať funkcionalitu. Klient ju získa automaticky cez mobilnú appku. 

Slovenská banková asociácia (SBA) vytvorila technický štandard na jednoduchú výmenu údajov o platbe v elektronickom prostredí. Bude prevádzkovateľom služby PayMe, ktorá umožní vymieňať si informácie o platbe pomocou poslaného linku. 

Koľko bude trvať prevod cez PayMe?

Keďže na Slovensku zatiaľ nefungujú okamžité (instantné) platby, peniaze dostane zákazník okamžite iba vtedy, ak bude mať rovnakú banku ako odosielateľ peňazí. 

Platby cez platobný link dostanú nový rozmer v roku 2022, keď by sa aj na Slovensku mali zaviesť okamžité platby. Môžu sa stať novým spôsobom platenia aj u obchodníkov. Najmä na webe, no i na miestach, kde sa vzhľadom na chýbajúci platobný terminál teraz platí hotovosťou. To by uľahčilo mnohé a zatraktívnilo niektoré prevádzky, ktoré platobný terminál nemajú - napríklad kaderníctva a pod.

Kedy spustia PayMe na Slovensku?

Novinka má začať fungovať postupne od konca septembra. Odvtedy totiž banky budú môcť novú funkciu nasadzovať do svojich aplikácií. Podľa informácií Denník N ju pred Vianocami zrejme budú mať už všetky relevantné slovenské banky. 

Majitelia účtov, ktorých mobilbanking ešte nebude vedieť prečítať link s platobným príkazom, budú mať stále možnosť zmeniť si ho na QR kód a zaplatiť s jeho pomocou (to už aktuálne zvládnu všetky bankové aplikácie na Slovensku).

Pre Denník E potvrdili spustenie služby Tatra banka, Slovenská sporiteľňa a ČSOB. Ostatné bankové domy o tom zatiaľ uvažujú.

Anketa

Už sa Vám stalo, že ste poslali peniaze na zlý účet?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok