Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2022, do súťaže sa môže zapojiť aj verejnosť

PR článok | rubrika: PR článok | 9. 3. 2023
Portál Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vyhlásil v Českej republike výsledky už 12. ročníka súťaže Finparáda.cz - Finančný produkt roka 2022 a túto súťaž vyhlasuje prvýkrát aj na slovenskom trhu.
Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2022, do súťaže sa môže zapojiť aj verejnosť

Zdroj: Finparada

Komerčná spolupráca

Výsledky súťaže ,, Finparáda - Finančný produkt roka“ sú vyhlasované každoročne vo februári v nasledujúcom roku po hodnotenom roku.

,,Naša súťaž vychádza z online rebríčkov najlepších finančných produktov, ktoré sú k dispozícii na portáli Finparáda.sk po celý rok a sú pravidelne aktualizované. Rebríčky majú svoju jednoduchú a zrozumiteľnú metodiku, pričom podkladom pre hodnotenie sú stotisíce dátových položiek, ktoré v priebehu roka pravidelne spracovávame. Výsledné hodnotenie je odborné a nezávislé,“ hovorí Michal Mošnička, riaditeľ spoločnosti Scott& Rose, ktorá je prevádzkovateľom finančných portálov portálu Finparáda. 

Víťazi jednotlivých kategórií súťaže Finančný produkt roka 2022 

Bankové osobné účty

  1. Fio banka - Fio osobný účet
  2. Tatra banka - Účet pre modrú planétu
  3. UniCredit Bank - Účet START 

Metodika hodnotenia:

Rebríček porovnáva bežné účty a balíčky produktov a služieb bánk vrátane pobočiek zahraničných bánk v Českej republike. Hodnotené sú nasledujúce kritériá: cena/náklady za vedenie bežného účtu - váha 35 %, možnosti a nové technológie v rámci priameho bankovníctva - váha 30 %, komplexnosť ponuky účtu/banky - váha 15 %, dostupnosť (pobočky/bankomaty/vkladomaty) - váha 15 % a zrozumiteľnosť cenníka/internetových stránok – 5 %.

Prvé miesto patrí nízkonákladovému bežnému osobnému účtu od Fio banky, ktorá má mesačné vedenie účtu, ako aj celkové ročné náklady zadarmo, a to pri modelovom správaní. Banka síce nedisponuje vlastnou bankomatovou sieťou, ale ponúka výbery vo všetkých domácich i zahraničných bankomatoch zdarma, pričom platobná karta musí byť od spoločnosti Visa. S kartou MasterCard sú mesačne zdarma iba dva výbery, ďalšie sú spoplatnené jedným eurom. Banka ponúka štandardnú mobilnú aplikáciu s možnosťou platieb v obchodoch prostredníctvom Google Pay alebo Apple Pay. Nevýhodou platobného styku je absencia okamžitých platieb. Ale ak hľadáte skutočne nízkonákladový účet, tak ste u Fio banky na správnej adrese.

Na druhom mieste sa umiestnil Účet pre modrú planétu od Tatrabanky, ktorý síce nevychádza podľa modelového klienta ako najlacnejší, ale ak si napríklad založíte účet online, máte vedenie účtu na 12 mesiacov zadarmo. Poplatky za vedenie potom klient môže znížiť pri splnení ďalších podmienok. Tatra Banka ale klientom ponúka TOP mobilné bankovníctvo s najväčším počtom funkcionalít na trhu. Veľkou výhodou účtu je ponuka okamžitých platieb. Ak teda klient vyžaduje technologický účet a k tomu ešte zázemie pobočkovej siete s dostatočným počtom bankomatov, je práve pre neho Tatra Banka správnou voľbou.

Na tretie miesto sa prebojoval Účet START od UniCredit Bank, ktorý opäť klientom ponúka nízke náklady na vedenie účtu. Klienti si ale musia dať pozor na výbery z cudzích bankomatov, ktoré sú zadarmo len pre výbery väčšie ako 80 EUR, inak výber stojí 2 EURÁ. A ak hľadáte napríklad technologickú špičku v mobilnom bankovníctve, u tejto banky ju nenájdete. Mobilná aplikácia však klientovi ponúka rýchlu klientsku dostupnosť, tzn. väčšinu dôležitých a opakovane používaných funkcionalít klient získa za minimum klikov alebo času. Napríklad zablokovanie platobnej karty klient uskutoční iba na dva prekliky, priemer u ostatných aplikácií sú tri prekliky, ale napríklad u mBank sa k tejto funkcionalite dopracujete až na päť klikov.

Sporiace účty

  1. Privat banka - Privatbanka Bonus Konto
  2. 365 bank - Sporenie
  3. Prima banka - Sporenie k osobnému účtu 

Termínované vklady

  1. Privat banka - Privatbanka Fix konto
  2. Prima banka - Termínovaný vklad
  3. Fio banka SK - Termínovaný vklad 

Metodika hodnotenia:

Rebríček sporiacich účtov a termínovaných vkladov porovnáva produkty bánk a pobočiek zahraničných bánk v Slovenskej republike. Hodnotená je celková výnosnosť vrátane bonusov za aktívne využívanie súvisiacich produktov pre rôzne výšky vkladu a fixácie s váhou 100 %. 

Úrokové sadzby boli sledované počas celého roka 2022 v mesačnej frekvencii pri rôznych objemoch aj dĺžkach vkladov. U termínovaných vkladov špecialisti priradili najväčšiu váhu vkladom na tri a šesť mesiacov a jeden rok. Prima banka u sporiacich aj termínovaných vkladoch ponúka dve varianty- vkladové produkty založené s bežnými účtami, ktoré majú zaujímavú sadzbu a samostatné vkladové produkty s nižšou sadzbou, čo špecialisti v hodnotení ocenili. 

Spotrebiteľské úvery

  1. 365. banka - Pôžička 
  2. ČSOB - Spotrebný úver
  3. mBank – mPôžička plus 

Metodika hodnotenia:

Rebríček porovnáva neúčelové spotrebiteľské úvery bánk v Slovenskej republike. Hodnotené sú nasledujúce kritériá: 70 % úroková sadzba a RPMN, 10 % mimoriadne náklady spojené s úverom, 10 % ponuka poistenia a 10% dostupnosť (pobočky/online kanály). 

365. banka Pôžička- úver s najvýhodnejšou RPMN, s úrokovou sadzbou od 5,5 % p.a. (v októbri došlo k zvýšeniu úrokovej sadzby na 6 % p.a.). Poplatok za poskytnutie úveru – 2 % zo sumy poskytnutého úveru, momentálne akcia 50 % zľava z poplatku, vedenie bežného účtu v banke – Účet zadarmo. Úver sa dá vybaviť len na pobočke, avšak pobočková sieť je dostatočne zastúpená. Banka ponúka k úveru aj poistenie schopnosti splácať úver od poisťovne Union a klient si môže vybrať z troch balíkov: Základný balík (smrť, invalidita a práceneschopnosť trvajúca aspoň 60 dní), Komplexný balík (smrť, invalidita, práceneschopnosť, strata zamestnania a nezamestnanosť trvajúca aspoň 60 dní) a balík Senior (len úmrtie pre seniorov). Klient má možnosť splácať úver inkasom z účtu alebo prevodom z inej banky k 10., 15., 20. alebo 25. dňu v mesiaci.

ČSOB Spotrebný úver s úrokovou sadzbou od 5,5 % p.a. Poplatok za poskytnutie úveru – 35 EUR pri akejkoľvek sume úveru. Vedenie bežného účtu v banke – Smart účet zadarmo, účet Pohoda za 6 EUR alebo po splnení podmienok na 3 EUR alebo 0 EUR. Banka ponúka 1% zľavu z úrokovej sadzby za aktívne využívanie účtu, ak klient zabezpečí každý mesiac príjem na účet 400 EUR, 3 zrealizované pravidelné platby formou trvalého príkazu alebo inkasa a uskutoční 5 platieb debetnou alebo kreditnou kartou. Ďalšiu zľavu vo výške 2 % môže klient získať pri refinancovaní úverov. 

mBank – mPôžička plus  v priebehu roka banka ponúkala pôžičku s úrokovou sadzbou od 5,99 % p.a. bez poistenia, akciová ponuka od 3,99 % p.a. s poistením s dvojnásobným plnením od poisťovne BNP Paribas Cardif. Poplatok za poskytnutie úveru – 0,- EUR. Vedenie bežného účtu v banke – bezplatné mKonto. Klienti si úver vybavia online, telefonicky, alebo osobne na niektorom obchodnom mieste banky, bohužiaľ je ich na Slovensku len 9. Ku koncu 9/2022 nastalo zvýšenie sadzby na 6,99 % a z tohto dôvodu mBanka spadla na 3. miesto

Hypotéky

  1. Prima banka - Hypotéka
  2. Tatra banka - Hypotekárny úver
  3. ČSOB - ČSOB hypotekárny úver 

Metodika hodnotenia:

Rebríček porovnáva štandardné hypotéky bánk v Slovenskej republike. Hodnotené sú nasledujúce kritériá: 70 % úroková sadzba a RPMN, 10 % mimoriadne náklady spojené s úverom, 10 % ponuka poistenia a 10 % dostupnosť (pobočky/online kanály). 

Prima banka, ktorá ponúka úvery na bývanie za najnižšie sadzby v najpreferovanejších fixáciách (3 - 5Y), pre ktoré sa rozhodlo celkovo vyše 60 % klientov v tomto roku. Pre 3-ročnú fixáciu ponúkala sadzbu 2,20 % a pre 5-ročnú 2,70 %. K najvýhodnejšiemu RPMN prispieva aj 100 % zľava z poplatku za poskytnutie úveru (inak 1 % z objemu úveru), ktorú však banka podmieňuje vedením osobného účtu v banke. Navyše nepožaduje dokladovanie príjmu a pri prenose úveru nový znalecký posudok.

Aj keď banka v októbri aj koncom roka zvyšovala sadzby rovnako ako ostatné banky na trhu, prvenstvo Prima banke za rok 2022 zostalo.

Druhé miesto v priebehu roka patrilo ČSOB, avšak zvýšenie sadzieb v septembri ju dostalo do horšej pozície oproti Tatrabanke, ktorá sadzby naposledy zvyšovala pred letom. Tatra banka ponúka výhodnejšie sadzby na kratších fixáciách do 5 rokov (2,59 % - 2,89 %), avšak vyšší poplatok za spracovanie úveru (0,8 % z objemu úveru, min. 250 EUR), ČSOB naopak dominuje v 10-ročných fixáciách a navyše ponúka ako jediná banka na Slovensku aj 20-ročné fixácie. Poplatok za spracovanie úveru je fixný (150 EUR) bez ohľadu na výšku úveru, čo zlepšuje RPMN. Pri priemernej výške úveru (100 tis. EUR) a zohľadnení úrokových sadzieb a poplatku (bez poistenia) vychádza výhodnejšie RPMN v prospech Tatra banky. Zvýšenie sadzieb ku koncu roka už poradie v rebríčku nezmenilo.   

Poistenie schopnosti splácať úver 

  1. Prima Banka - Poistenie schopnosti splácať - BNP Paribas Cardif
  2. Slovenská sporiteľňa - Poistenie schopnosti splácať - BNP Paribas Cardif, Kooperativa poisťovňa
  3. Všeobecná úverová banka - Poistenie schopnosti splácať - BNP Paribas Cardif 

Metodika hodnotenia:

Rebríček porovnáva produkty poistenia schopnosti splácať spotrebiteľský úver ponúkané poisťovňami v Slovenskej republike. Hodnotené sú nasledujúce kritériá: rozsah poistenia 50 %, výluky z poistenia 30 % a cena poistenia 20 %. 

V tejto kategórii zvíťazilo poistenie schopnosti splácať úver od poisťovne BNP Paribas Cardif pre spotrebné aj hypotekárne úvery.

Poistenie kryje základné riziká ako smrť, trvalú invaliditu, pracovnú neschopnosť a stratu zamestnania. Navyše je ponuka výhodná aj pre SZČO, nakoľko v rámci rizika straty zamestnania je kryté aj zrušenie živnosti.

Klient určite ocení, že poisťovňa BNP Paribas Cardif plní spätne od prvého dňa vzniku pracovnej neschopnosti a straty zamestnania už po uplynutí lehoty 30 dní.

Ďalším výhodným parametrom poistenia je pomerné plnenie, čo v praxi znamená, že klientovi poisťovňa vyplatí aj za posledný mesiac pomernú výšku mesačnej splátky podľa počtu dní, ktoré bol práceneschopný alebo nezamestnaný.

Ďalšie TOP poistenie je od SLSP a Všeobecnej úverovej banky, ktoré ale neponúkajú pomerné plnenie.

Rizikové životné poistenie

  1. Uniqa - Active Life a Uniqat Risk
  2. Generali - La Vita 
  3. NN Životná poisťovňa - NN Partner 

Metodika hodnotenia:

Rebríček porovnáva produkty rizikového životného poistenia ponúkané poisťovňami v Slovenskej republike. Hodnotené sú nasledujúce kritériá: rozsah poistenia 70 %, transparentnosť produktu 15 % a inovácia produktu 15 %. 

Prvé miesto patrí Uniqa - Active Life a Uniqat Risk

Ponúka v rámci poistenia vyše 40 pripoistení, poistených môže byť až 8 osôb na jednej zmluve. Ďalej ponúka odmenu za zdravý životný štýl, až 20 % poistné krytie navyše na vybrané poistenia invalidity a 50 % poistné krytie navyše pri poistení kritických ochorení, nadštandardné asistenčné služby v oblasti zdravia a životného štýlu (diagnose.me), bezplatnú poradňu ku koronavírusu (pre poistenie Uniqat Risk) a nie je určená minimálna výška poistného. V prípade Active Life sa v poistných podmienkach neuvádza výluka alebo znížené poistné plnenie v prípade alkoholu a omamných látok pre poistenie smrti.

Poisťovňa ponúka aj komplexný balíček 1. rizika – tzv. „poistenie úveru“, kde má klient možnosť výberu z 8 balíčkov v kombinácii smrť, invalidita, kritické choroby a 15 % zľava pre dvojicu osôb.

Pre klientov sú k dispozícii početné inovácie ako e-podateľňa, moja UNIQA, automatické vyhodnocovanie zdravotného stavu v aplikácii UNIQA Studio do 15 minút, METEO UNIQA.

Na druhom mieste sa umiestnilo poistenie La Vita od Generali

Ponúka vyše 30 pripoistení k hlavnému poisteniu pre 6 osôb na jednej zmluve, výhodou je hlavne ponuka osobitných poistení na vybrané profesie (zdravotnícke ochorenia, ochorenia zo stresu, ochorenia z počítača, spôsobené administratívou, poistenie exotických chorôb, nadštandardných asistenčných služieb, druhého medicínskeho názoru a asistencie), možnosť akceptácie uplynutej čakacej doby pri prenose poistenia z inej poisťovne, krytie adrenalínových aktivít raz ročne cez SMS a vysoká progresia.

Klienti majú možnosť získať až 25 % zľavu na viaceré rizikové poistenia, bonusová zľava do 30 % na trvalé následky úrazu, chirurgický zákrok a závažné ochorenia, polovica plnení je vyplatená do 48 hodín. V prípade úmrtia pri dopravnej nehode je plnenie 2-násobné a pri diagnostikovaní 37 ochorení je plnenie dokonca 3-násobné. Poisťovňa kryje aj úrazy spôsobené nevoľnosťou a mikrospánkom.

Z inovácií môžu klienti využívať klientsky portál, Asistenčné služby Premium – využitie 4-krát počas trvania jednej poistnej udalosti, pre 5 poistných udalostí počas roka, telefonická konzultácia s lekárom. 

Na tretie miesto sa prebojovala NN Životná poisťovňa - NN Partner

NN Životná poisťovňa sa zameriava v rámci rizikového životného poistenia NN Partner okrem klasických poistení na rôzne kombinácie poistenia smrti a invalidity a má najširšiu ponuku kritických chorôb rozšírenú o cestovateľské choroby, aj keď k nim uplatňuje čiastkové poistné plnenie. Na jednej zmluve môže byť poistených až 7 osôb, ktoré nemusia byť v príbuzenskom vzťahu a ponúka 21 kombinácií poistení pre dospelých a 8 pre deti.  V prípade úmrtia následkom dopravnej nehody poisťovňa vypláca jednorazovo 40 000 €. V prípade diagnostikovania terminálneho štádia choroby je plnenie vo výške 150 % poistnej sumy.

K poisteniu navyše ponúka bezplatné lekárske benefity, ako je lekár na telefóne, konzultácie so špecialistami, prednostné MRI vyšetrenie a druhý lekársky názor, www.nn.diagnose.me, online prístup k poisteniu WebKlient. Výhodou je tiež zrušená čakacia doba na väčšinu diagnóz s výnimkou rakoviny (3 mesiace) a na invaliditu. 

A čo na to návštevníci Finparády.sk?

Vyjadrite pomocou smajlíkov svoju spokojnosť či nespokojnosť s ponukou banky, poisťovne. Hodnotiť môžete na Prehľad najlepšie hodnotených produktov podľa používateľov na Finparáde.sk >>> 

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

banka, bežné účty, financie

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok