7 tipov, ako v domácnosti usporiť za energie

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 7. 10. 2022
S rastúcimi cenami energií stúpa záujem o úspornejší chod domácnosti. V snahe ušetriť na účtoch za elektrinu a plyn sa mnohí preto zamýšľajú nad spôsobmi, ako minimalizovať ich spotrebu. V našom článku sa dozviete 7 tipov, ako môžete aj vy ušetriť za energie.
7 tipov, ako v domácnosti usporiť za energie

Zdroj: Shutterstock

1. Starajte sa o chladničku

Chcete zistiť, kde sa dá na energiách ušetriť najviac? V tom prípade sa treba pozrieť na zariadenia, ktoré sú v neustálej prevádzke. Možno ich nájdete viacero, no energeticky najnáročnejšia bude takmer určite chladnička.

Chladnička funguje nonstop a na vykonávanie svojej úlohy využíva v porovnaní s inými spotrebičmi veľké množstvo elektriny. Chladničky z energetickej triedy C sa spotrebou pohybujú medzi 160 – 170 kWh za rok. Aby ste rovnakú spotrebu dosiahli s priemerným televízorom, museli by ste ho mať zapnutý 7,5 hodiny každý deň v roku.

Aby mala chladnička nižšiu spotrebu energie:

  • umiestnite ju čo najďalej od zdrojov tepla,
  • otvárajte ju na čo najkratší čas,
  • potraviny, ktoré do nej vkladáte, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Perte na nižších teplotách

Práčka síce nie je stále zapnutá ako chladnička, ale vo väčšine domácností sa používa minimálne na týždennej báze. Ohrev vody je vo všeobecnosti energeticky náročný proces. Mnohí ľudia si pritom myslia, že s teplotou vody počas prania stúpa čistota oblečenia. Týmto pravidlom sa určite nechcete riadiť, ak je vaším cieľom úspora energií.

Treba si uvedomiť, že jeden prací cyklus spotrebuje niečo medzi 30 a 80 litrami teplej vody. Pri takom objeme urobí ohrev o 10 °C výrazný rozdiel. Keby ste namiesto 40 °C prali iba na 30 °C, spotreba elektriny pri praní klesne o 30 – 40 %, čo rozhodne nie je málo.

Dávajte si však pozor na to, aby nižšia teplota prania nešla na úkor hygieny. Dôležité je najmä využiť celú kapacitu a neprať 4-krát za týždeň s poloprázdnym bubnom práčky, lebo chcete stále nosiť svoje dve obľúbené tričká.

3. Nastavte si termostaty

V zimnom období ide najväčšia časť spotrebovanej energie v domácnosti do kúrenia. Ak teda chcete usporiť, správne nastavenie termostatov by malo byť hlavnou prioritou. Izbová teplota sa má pohybovať medzi 20 a 22 °C. Myslite pritom na fakt, že zníženie intenzity vykurovania z 21 °C na 20 °C podľa meraní ušetrí okolo 5 % energie. Samozrejme, toto číslo sa bude líšiť v závislosti od konkrétnej budovy či spôsobu kúrenia.

Ak chcete sporenie na kúrení posunúť ešte o krok ďalej, zvážte investíciu do smart termostatov. Dokážu napríklad stlmiť kúrenie, keď ste v práci alebo detekovať otvorené okno a upozorniť vás na stratu tepla. Vďaka nim dokážete na kúrení usporiť aj 20 % energie.

4. Vymeňte staré okná

Realizácia tohto tipu nie je otázkou jedného dňa. Ak však dlhší čas zvažujete výmenu okien alebo plánujete väčšiu rekonštrukciu bytu, tento krok je z hľadiska úspory energie veľmi dobrou investíciou.

Len ťažko sa dá určiť, koľko vám nové okná ušetria na energiách. Závisí to od veľkého počtu faktorov, ako napríklad:

  • stav pôvodných okien,
  • typ a kvalita nových okien,
  • veľkosť plochy okien,
  • napojenie okien na stavebnú konštrukciu,
  • poloha, na ktorú stranu je okno orientované.

V reklamných materiáloch nájdete údaje o 30 – 40 % úspore energií na vykurovaní po výmene okien. Tieto údaje však treba brať s rezervou. Reálne odhady by sa mohli pohybovať niekde medzi 15 – 25 %. To je však stále výrazná zmena k lepšiemu, najmä ak v danej nehnuteľnosti plánujete žiť dlhodobo.

5. Vetrajte s rozumom

Jedna vec je vymeniť staré okná za novšie a kvalitnejšie, druhá vec je vedieť ich správne používať. Ak je vaším cieľom úspora energií, k vetraniu by ste mali pristupovať zodpovedne. Znamená to:

  • nepoužívať vetračku,
  • vetrať nárazovo, teda krátko a viacerými oknami naraz,
  • intenzívne vetranie opakovať aspoň 3-krát denne.

6. Skúste variť úspornejšie

Asi vás neprekvapí, že varenie a vysoká spotreba energie idú ruka v ruke. Mnohých však prekvapí, aké detaily dokážu efektivitu varenia posunúť na novú úroveň. Skúste sa pri najbližšom varení držať týchto rád:

  • Zvoľte správnu veľkosť hrnca – ak varíte na plyne alebo sklokeramickej varnej doske, prispôsobte priemer hrnca horáku alebo platničke. Teplo tak nebude unikať popri okrajoch hrnca.
  • Použite pokrievku – bez pokrievky môže byť varenie až 3-krát viac energeticky náročné. Opäť je to o zbytočnom úniku tepla do okolia, v tomto prípade priamo z hrnca.

7. Vyťahujte káble zo zásuviek

Málokto si uvedomuje, že spotrebiče míňajú elektrinu, aj keď sú vypnuté. Zariadenie musí zostať v pohotovostnom režime, aby vedelo reagovať na prípadné zapnutie. Preto je dobré čo najviac spotrebičov úplne odpájať z elektriny.

Aby bol tento proces jednoduchý, odporúča sa používať predlžovačky s vypínačom. Na jednom mieste tak budete mať zapojené zariadenia, ktorým neškodí opakované odpájanie z elektriny. Vďaka tomu vám večer pred spánkom alebo pri odchode do práce stačí stlačiť jedno tlačidlo namiesto vypájania desiatich káblov.

Možno si hovoríte, že vypnuté zariadenie spotrebuje iba zanedbateľné množstvo energie. Avšak v dnešnej dobe má každá domácnosť desiatky trvale zapojených spotrebičov. Podľa výskumov laboratória špecificky zameraného na túto problematiku môžu vypnuté zariadenia tvoriť až 10 % celkovej spotreby energie moderných domácností.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok