Kde získať výpis z obchodného registra a kedy sa vám zíde?

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 6. 2022
Výpis z obchodného registra je dokument, s ktorým sa stretol alebo ešte len stretne asi každý podnikateľ. Predkladá sa pri rôznych právnych úkonoch spojených s vykonávaním podnikateľskej činnosti. Na aké účely ho môžete potrebovať? Prečo je potrebné za výpis platiť, keď je dostupný aj zadarmo online? Ako ho vlastne získať? Odpovede na tieto otázky sa dočítate v našom článku.
Kde získať výpis z obchodného registra a kedy sa vám zíde?

Zdroj: Shutterstock

Obchodný register a výpis z neho

Asi si viete predstaviť, aký chaos by v našom systéme nastal bez jednotnej databázy s údajmi o podnikateľoch. Práve preto existuje obchodný register. Ide o zoznam, do ktorého sú povinne zapisované informácie o:

  • akciových spoločnostiach,
  • spoločnostiach s ručením obmedzeným,
  • komanditných spoločnostiach,
  • verejných obchodných spoločnostiach,
  • družstvách,
  • ďalších právnických osobách, ktoré to majú prikázané zákonom.

Pri rôznych obchodných a právnych úkonoch, s ktorými sa ako podnikateľ takmer určite stretnete, môže byť potrebné preukázanie údajov o vašej spoločnosti. Práve na tento účel slúži výpis z obchodného registra. Ide o úradnú listinu verejného charakteru, ktorej dĺžka závisí od konkrétnej spoločnosti. Najčastejšie však ide o 2 a viac strán.

Vo výpise musia byť uvedené všetky základné údaje o vašom podniku. Zároveň platí, že sú v ňom uvedené pravdivé a aktuálne informácie ku dňu vyhotovenia výpisu. Za zhodu zápisov v obchodnom registri s výpismi z obchodného registra je zodpovedný registrový súd.

Obsah výpisu z obchodného registra

Údaje, ktoré nájdete vo výpise o vašej spoločnosti sú presne stanovené zákonom v závislosti od faktorov, ako je právna forma, predmet činnosti podnikania či mnoho ďalších.

  • identifikačné číslo,
  • názov a sídlo subjektu,
  • právna forma,
  • predmet činnosti (podnikania),
  • označenie štatutárneho orgánu – konateľa, jeho osobné údaje a spôsob jeho konania v mene spoločnosti,
  • deň zápisu do obchodného registra,
  • údaj, či je spoločnosť v likvidácii a označenie osoby, ktorá vykonáva likvidáciu,
  • označenie prokuristu s uvedením dňa, kedy bol do funkcie ustanovený, spôsob jeho konania,
  • pri s.r.o. je údajom označenie výšky základného imania, výška vkladu každého spoločníka a rozsah jeho splatenia, a tiež mená a bydliská spoločníkov spoločnosti, prípadne mená a priezviská členov dozornej rady,
  • pri a.s. je údajom výška základného imania, počet akcií, ich menovitá hodnota, druh akcie a jej podoba, a tiež mená a priezviská členov dozornej rady,
  • pri k.s. je údajom označenie komplementára a komanditistu, výška vkladu každého komanditistu a rozsah jeho splatenia, označenie spoločníkov,
  • pri v.o.s. je údajom označenie spoločníkov menom, priezviskom a bydliskom.

Kedy je požadovaný výpis z obchodného registra?

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že vždy, keď je z nejakého dôvodu potrebné oficiálne overenie aktuálne platných informácií o spoločnosti. Pri právnych úkonoch býva výpis z obchodného registra často vyžadovaný na potvrdenie osoby štatutárneho orgánu a jej oprávnenia konať v mene danej spoločnosti. Okrem toho môžu výpis z obchodného registra požadovať napríklad:

  • daňový úrad,
  • Sociálna poisťovňa,
  • zdravotná poisťovňa,
  • banky.

Oficiálny vs. informatívny výpis

K údajom z obchodného registra sa môžete dostať dvoma spôsobmi. Prvý z nich je web orsr.sk, kde si viete rýchlo a zadarmo vyhľadať základné informácie o vybranej spoločnosti. Ide však iba o informatívny výpis, v ktorom nie je garantované, že zobrazované údaje sú v danom momente skutočne platné. Tento typ výpisu z obchodného registra sa preto nemôže použiť na právne úkony.

Informatívny výpis je užitočný, ak si potrebujete rýchlo overiť základné informácie o spoločnosti, napríklad pri písaní zmluvy. Ak ho však chcete používať na rôzne právne alebo obchodné účely, budete potrebovať oficiálny výpis z obchodného registra, ktorý musí obsahovať iba údaje platné v momente vyhotovenia.

Ako získať oficiálny výpis?

Na získanie oficiálneho výpisu z obchodného registra máte tieto možnosti:

  • Elektronicky cez slovensko.sk – pokiaľ máte občiansky preukaz s čipom, čítačku čipových kariet a skúsenosti s využívaním služieb portálu slovensko.sk, ste v najlepšej situácii. Vyhotovenie oficiálneho výpisu z obchodného registra v elektronickej forme je totiž bezplatné.
  • Notár – výhodou tejto alternatívy je, že môžete zájsť ku ktorémukoľvek notárovi na Slovensku, kde sa dá často vyhnúť čakaniu v rade. Cena sa odvíja od počtu strán. Výsledná suma je: 1,33 € za každú stranu + 0,7 € za prevádzkovanie informačného systému + 20 % DPH zo súčtu predchádzajúcich dvoch čísel. Za 2-stranový výpis zaplatíte 4,03 €, ale 4-stranový bude stáť 7,22 €.
  • Slovenská pošta – asi najčastejšie využívanou možnosťou je vyhotovenie výpisu z obchodného registra na ktorejkoľvek pobočke Slovenskej pošty. Cena je 4,50 € za jeden výpis, pričom sa neprihliada na počet strán.
  • Registrový súd – každý okresný súd vedie obchodný register pre spoločnosti zo svojej oblasti, a teda môže vydávať oficiálne výpisy. Je tu však problém, že súdne vyhotovenie výpisu o subjekte je viazané na miesto jeho registrácie (to znamená, že v Trnave nedostanete výpis o firme z Prešova). Okrem toho je táto možnosť spoplatnená súdnym poplatkom vo výške 6,50 €, takže je výhodnejšie ísť na poštu.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok