Podvodníci okrádajú penzistov doma aj cez internet. Pozrite si, na čo si dať pozor

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 11. 2021
Často sa stáva, že starší ľudia majú tendenciu odkladať si väčšie sumy peňazí doma. Nezriedka aj niekoľko stoviek či tisíc eur. Podvodníci s touto možnosťou počítajú.
Podvodníci okrádajú penzistov doma aj cez internet. Pozrite si, na čo si dať pozor

Zdroj: Shutterstock

V roku 2018 starší ľudia tvorili takmer štvrtinu slovenskej populácie. V roku 2050 bude na Slovensku starších ako 60 rokov viac než tretina všetkých obyvateľov. Seniori tiež patria medzi najzraniteľnejšie skupiny pri rozhodovaní o vlastných financiách a stávajú sa tiež terčom podvodníkov.

Seniori sa často nechajú presvedčiť na rôzne produkty, ktoré sú z finančného hľadiska absolútne nevýhodné a často aj nepotrebné,“ konštatuje Lenka Kalafut Lendacká, hovorkyňa Poštovej banky.

Týka sa to tak materiálnych, ako aj finančných produktov. Starší ľudia sa totiž stávajú dôverčivejšími a keďže majú už nižšie výdavky ako mladšia generácia, majú väčší disponibilný objem peňazí.

Menej hotovosti

Často sa stáva, že starší ľudia majú tendenciu odkladať si väčšie sumy peňazí doma. Nezriedka aj niekoľko stoviek či tisíc eur. Podvodníci s touto možnosťou počítajú. Preto neraz sledujeme prípady, keď sú dôchodcovia okradnutí priamo vo svojom dome či byte bez toho, aby bolo použité násilie.

Podvodníci sa pod rôznymi zámienkami dostanú dnu a kým jeden z nich zabáva obeť, druhý pod nevinou zámienkou opustí miestnosť a prehľadá obydlie. Podľa L. K. Lendackej je lepšie vybrať si vhodný osobný účet a k tomu sporiaci účet či vhodné investičné sporenie.

Výber finančných produktov treba dobre zvážiť a voliť také, ktoré najviac vyhovujú potrebám daného človeka. V prípade, že je skôr konzervatívny či menej aktívny, treba siahnuť po takých produktoch, ktoré nebudú zbytočne zaťažovať peňaženku vyššími poplatkami.

Tip: Dôchodkový vek od januára 2021: Pozrite si, ako sa zmenila tabuľka (+príklady)

Nákup cez internet či podomový predaj

Ako sa vyhnúť nebezpečným podvodným a zavádzajúcim stránkam? Často ide o ponuky, ktoré sú až príliš výhodné a preto sú obzvlášť lákavé. Takéto stránky buď vymámia dopredu peniaze, ale žiadny tovar nezašlú. Alebo je tovar úplne iný, nezodpovedá kvalita a podobne.

„Pred takouto kúpou by si mali vopred overiť, či nejde o podvodnú stránku, alebo sa poradiť so skúsenejším členom rodiny a vyhnúť sa tak sklamaniu a strate peňazí. Ideálne je objednávať z overených stránok, resp. na základe odporúčaní,“ radí hovorkyňa Poštovej banky.

Špeciálnou kategóriou sú podomoví predajcovia. Zvyknú vyvíjať nátlak práve na starších ľudí, pretože vedia, že majú peniaze a skôr podľahnú tlaku ako mladší. Ľudia by si mali kúpu premyslieť a vypýtať si telefónne číslo na predajcu. Zákon im umožňuje aj odstúpiť od zmluvy, zvyčajne do siedmich dní.

Ďalšou kategóriou je phishing, čo je spôsob, ako podvodníci získavajú citlivé informácie v prostredí internetu. Veľmi často oslovujú svoje obete SMS alebo emailom, ktorých znenie je čoraz sofistikovanejšie a často označené logom známej firmy, pričom pôsobia veľmi dôveryhodne. 

10 pravidiel úspešného boja s podvodníkmi

  • Vôbec nereagujte na podozrivo vyzerajúce maily, správy či telefonáty. Jednoducho ich zmažte.
  • Svoje bezpečnostné heslá, PIN-y či kódy nikdy nikomu nediktujte a neposielajte. Tieto citlivé údaje od vás vaša banka nikdy nežiada cez e-mail, SMS či v telefonáte (heslá, kódy, PIN-y, 3D secure kódy).
  • Dajte si čas a ponuku si premyslite, nikdy nepodľahnite naliehaniu.
  • Podozrivú ponuku si overte na webovej stránke danej spoločnosti.
  • V prípade pochybností kontaktujte infolinky spoločností s cieľom overenia pravdivosti informácie, kontakty vždy hľadajte na oficiálnych stránkach spoločností.
  • Nevolajte na telefónne čísla uvedené v podvodnej komunikácii – môžu byť spoplatnené.
  • Akékoľvek podozrenie na zneužitie karty hláste banke – čím skôr, tým lepšie.
  • Pri platbe kartou si vždy ešte predtým, ako platbu potvrdíte, skontrolujte výšku platenej sumy aj v SMS s jednorazovým kódom pre 3D Secure.
  • Nebojte sa podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, kontaktujte Slovenskú obchodnú inšpekciu.
  • Pravidelne si meňte heslo do IB a nepoužívajte rovnaké heslo vo viacerých aplikáciách (v internetbankingu, na facebooku, v obľúbenom eshope a pod.).

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

25. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

Kúpele na Slovensku sú dlhodobo obľúbeným miestom pre zotavenie a liečbu rôznych ochorení, no čoskoro sa pacienti budú musieť pripraviť na zmeny v poplatkoch. Rokovania so zdravotnými... celý článok

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

Od 1. augusta 2024 bude platiť nová jednodňová diaľničná známka, ktorá umožní vodičom využívať diaľnice za jednorazový poplatok 5,40 eura. Táto známka bude platiť od polnoci do polnoci... celý článok

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

23. 7. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

Parlament nedávno schválil vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel, ktorý prináša zásadné zmeny. Okrem zvýšenia pokút pre vodičov bez poistenia sa po prvýkrát... celý článok

Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

18. 7. 2024 | Barbora Magočová

Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

Natrhať si na turistike pár húb, čučoriedok či lesných jahôd môže znieť ako neškodná činnosť. No platí to len dovtedy, kým sa nenacházate vo vyššom stupni ochrany a zbierate len rastliny... celý článok