Slováci stávkujú ako o život, vlani prestávkovali 26 trinástych dôchodkov pre celé Slovensko

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 5. 2024
Na Slovensku boli automaty a lotérie obľúbené vždy, no po pandémii sa vyrojili aj online stávky a všetko sa zmenilo. V roku 2023 Slováci vložili do stávok rekordnú sumu, ktorá by zaplatila trináste dôchodky všetkým slovenským dôchodcom 26-krát.
Slováci stávkujú ako o život, vlani prestávkovali 26 trinástych dôchodkov pre celé Slovensko

Zdroj: Peniaze.sk/Datawrapper

Slováci v roku 2023 prestávkovali rekordnú, doslova šialenú sumu. Celkovo sme stavili 21 miliárd eur, pričom prehry tvorili 1,3 miliardy eur. Informuje o tom Inštitút finančnej politiky. Najväčší zlom nastal po pandémii, kedy narástla nielen obľuba hracích automatov, ale aj online stávok.

Hazard nebezpečne rastie

IFP poznamenáva, že od demonopolizácie online hazardu v roku 2019 a masívneho prechodu hráčov do online priestoru, podporeného dočasným zatvorením prevádzok počas pandémie, dramaticky vzrástol objem financií vložených do hrania hazardných hier. Napriek výraznému nárastu stávok sa prehrané finančné prostriedky dramaticky nezvýšili. Je to spôsobené tým, že miera prehier v online prostredí je výrazne nižšia a hráči môžu uskutočniť väčší počet stávok predtým, ako prídu o svoje peniaze. Hoci domácnosti neprehrávajú zo svojich príjmov výrazne viac ako v minulosti, častejšie hranie môže viesť k vzniku závislosti a patologickému hráčstvu.

 

Kým v roku 2019 dosahoval objem stávok 4,1 miliardy eur, v roku 2023 prekročil rekordných 21 miliárd eur. Najviac peňazí hráčov putovalo do hrania videolotérií (klasické hracie automaty v kasínach), internetových kasín a kurzových stávok, ktoré je možné uzatvárať v kamenných prevádzkach aj na internete.

Liberalizácia trhu s internetovými kasínami umožnila vstup novým subjektom, čo v roku 2023 vyústilo v ich dominanciu na trhu z hľadiska objemu stávok. Od roku 2019 stratil štátny TIPOS monopolné postavenie na trhu internetových kasín a súkromní prevádzkovatelia boli oprávnení získať licenciu aj na tento typ hazardnej hry. Nárast konkurencie v online priestore viedol k agresívnejšej reklame, čo sa odzrkadlilo aj na obrovskom náraste objemu stávok v internetových kasínach.

Čo nafukuje objem stávok

Enormný rast objemu stávok nie je spôsobený len peňažnými vkladmi hráčov. Online priestor v hazarde je charakterizovaný silnou konkurenciou medzi prevádzkovateľmi v jednotlivých segmentoch hazardných hier. Táto konkurencia tlačí na vyššiu výhernosť, čo je pomer medzi výhrami a stávkami, v porovnaní s kamennými prevádzkami a tradičnými kasínami. Výsledkom je vyššia pravdepodobnosť výhry v online prostredí, ktorá poskytuje dodatočné zdroje na reinvestovanie výhier hráčov do opätovného hrania hazardných hier.

Poskytovanie promo akcií, kde hráči môžu vyhrať bez vloženia vlastných prostriedkov, nafukuje objem stávok do hazardu. Prevádzkovatelia hazardných hier v rámci svojich promo akcií poskytujú hráčom voľné tikety a vklady, bonusové stávky či čiastočné kompenzácie prehier. Tieto nepeňažné bonusy umožňujú hráčom hrať a stávkovať nad rámec skutočne realizovaných peňažných vkladov, čo tiež nafukuje čísla o vkladoch do hier „z vreciek“ hráčov. Hazardné hry na internete všeobecne využívajú promo akcie vo veľkej miere. Momentálne však nedisponujeme údajmi, ktoré by nám umožnili bližšie kvantifikovať vplyv marketingových aktivít na prudký nárast stávok do hier.

Napriek obrovskému nárastu stávok, domácnosti neprehrávajú zo svojich príjmov výrazne viac ako v období pred pandémiou. Rovnako ako stávky, aj prehry v hazardných hrách za minulý rok stanovili nový rekord, dosahujúc 1,3 miliardy eur. Pre porovnanie, na prídavok na dieťa a rodičovský príspevok sa v minulom roku vyplatilo spolu 1,4 miliardy eur. Ide o financie z „vreciek“ hráčov, ktoré prehrali v legálnom hazarde na Slovensku.

Súčasne ide aj o hrubý príjem pre prevádzkovateľov hazardných hier s licenciou na Slovensku, z ktorého musia ešte uhradiť náklady na svoju prevádzku, reklamu, všetky odvody a dane. Nejde teda o ich čistý zisk. Napriek rekordnej sume prehier, domácnosti neprehrávajú v pomere k svojim disponibilným príjmom výrazne viac ako v minulosti. S rozmachom online hrania, ktorého podnikateľský model je postavený na častejšom „reinvestovaní“ výhier, však rastie riziko výskytu patologického hráčstva a závislostí.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

25. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Stane sa z liečebných kúpeľov luxus? Poplatky sa budú zvyšovať

Kúpele na Slovensku sú dlhodobo obľúbeným miestom pre zotavenie a liečbu rôznych ochorení, no čoskoro sa pacienti budú musieť pripraviť na zmeny v poplatkoch. Rokovania so zdravotnými... celý článok

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

Od 1. augusta 2024 bude platiť nová jednodňová diaľničná známka, ktorá umožní vodičom využívať diaľnice za jednorazový poplatok 5,40 eura. Táto známka bude platiť od polnoci do polnoci... celý článok

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

23. 7. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

Parlament nedávno schválil vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel, ktorý prináša zásadné zmeny. Okrem zvýšenia pokút pre vodičov bez poistenia sa po prvýkrát... celý článok

Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

18. 7. 2024 | Barbora Magočová

Na toto lákadlo dajte v lete pozor: okrem pokuty vám môže ísť aj o zdravie

Natrhať si na turistike pár húb, čučoriedok či lesných jahôd môže znieť ako neškodná činnosť. No platí to len dovtedy, kým sa nenacházate vo vyššom stupni ochrany a zbierate len rastliny... celý článok