Vykurovacia sezóna je tu a sused vás obťažuje dymom. Ako to riešiť?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 2. 11. 2023
Ceny energií zostávajú naďalej vysoké; vykurovanie domácností rôznymi lacnejšími alternatívami preto asi len tak neskončí. Kúriť ale nemožno hocičím. Ak už teraz nemôžete riadne vetrať kvôli neustálym kúdolom dymu zo susedných domov, ponúka sa v tomto roku nové riešenie. Ako postupovať, aby ste opäť mohli dýchať čistejší vzduch?
Vykurovacia sezóna je tu a sused vás obťažuje dymom. Ako to riešiť?

Zdroj: Shutterstock

Znečisťovateľom hrozia kontroly v obydliach 

V polovici tohto roka nadobudol účinnosť nový zákon o ochrane ovzdušia. Právna úprava sa snaží reagovať na aktuálne výzvy a zabezpečiť znižovanie emisií. Necieli pritom len na väčších znečisťovateľov z oblasti priemyslu či dopravy. Dôvodová správa k zákonu už v úvode konštatuje, že veľkým problémom Slovenska sú aj emisie pochádzajúce z vykurovania domácností tuhým palivom. 

Riešením uvedeného problému by mal byť po novom mechanizmus efektívnejšej kontroly malých spaľovacích zariadení na tuhé alebo kvapalné palivá. Kontrola sa bude vykonávať na základe podnetov a inšpektori v rámci nej môžu vstúpiť dokonca aj do obydlí osôb podozrivých z neprípustného znečisťovania ovzdušia. 

Čo nie je dovolené spaľovať? 

V domácich kotloch či kachliach sa rozhodne nemôže kúriť čímkoľvek, čo horí a čoho sa človek potrebuje zbaviť. Výslovný zákaz platí napr. pre spaľovanie odpadu a paliva z neho vyrobeného (okrem povolených druhov druhotných palív). 

V zariadeniach s menovitých tepelným príkonom do 0,3 MW nemožno spaľovať hnedé uhlie energetické, lignit, uhoľné kaly, uhoľný prach, preplástky a druhotné palivá (zákaz sa nevzťahuje na spaľovanie biopalív a obnoviteľných plynov, ktorými sú bioplyn a vodík). Od 1. januára budúceho roka má platiť tiež zákaz spaľovania tuhých druhotných palív okrem druhotného paliva z odpadového dreva, ktoré bude zodpovedať kvalitatívnym požiadavkám podľa príslušnej vyhlášky. 

Znečisťovatelia najskôr dostanú šancu k náprave 

Ak sa domnievate, že váš sused používa zakázané palivo alebo pri vykurovaní porušuje iné povinnosti stanovené zákonom o ochrane ovzdušia, mala by pomôcť miestne príslušná obec. Práve jej legislatíva zveruje riešenie podnetov podávaných na základe dôvodného podozrenia, že prevádzkovateľ malého spaľovacieho zariadenia (s menovitým tepelným príkonom do 0,3 MW) na tuhé alebo kvapalné palivo koná protizákonne. Samotnú kontrolu na mieste vykoná na požiadanie obce Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo poverená odborne spôsobilá osoba (revízny technik). 

V prípade, že by mala kontrola malého spaľovacieho zariadenia prebiehať v obydlí určenom na trvalé bývanie alebo prechodné bývanie, bude riešenie podnetu prebiehať v dvojstupňovom procese

1) Pri prvom podnete obec prevádzkovateľovi spaľovacieho zariadenia do piatich pracovných dní zašle „len“ písomné upozornenie. V ňom bude vyrozumený, že je podozrivý z porušovania povinností podľa zákona o ochrane ovzdušia; okrem toho mu bude udelená výstraha, že pri opakovanom podnete u neho bude vykonaná kontrola. Obec ho ďalej v tejto súvislosti cielene poučí o škodlivosti nežiadúcich emisií na zdravie a životné prostredie. 

2) Pri opakovanom podnete už obec žiada Slovenskú inšpekciu životného prostredia o výkon kontroly na mieste v čo najskoršom čase a upozorní na to aj prevádzkovateľa spaľovacieho zariadenia. 

Pokiaľ nebude možné prevádzkovateľa spaľovacieho zariadenia stotožniť s konkrétnou fyzickou osobou, bude za prevádzkovateľa automaticky považovaný vlastník objektu. 

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Ako budú prebiehať kontroly? 

V rámci kontroly realizovanej na základe podnetu sa bude preverovať spôsob prevádzkovania spaľovacieho zariadenia a dodržovanie požiadaviek na tuhé či kvapalné palivo. Samotnej kontrole na mieste môže predchádzať zistenie aktuálneho stavu za použitia bezpilotných prostriedkov, na ktorých môžu byť umiestnené zariadenia na odber vzoriek alebo meranie spalín vypúšťaných z komína. 

Inšpektor či osoba poverená výkonom kontroly má právo vstúpiť pri výkone kontroly do obydlia; pri tejto príležitosti by však mala kontrolovanému predložiť k nahliadnutiu preukaz či poverenie. Kontrolór zároveň môže žiadať aj o súčinnosť Policajného zboru alebo obecnej polície. V prípade podozrenia na spaľovanie odpadu možno pri kontrole odobrať aj vzorky popola či stery zo spalinových ciest. 

Kontrolovaná osoba musí inšpekcii a poverenej osobe sprístupniť spaľovacie zariadenie, jeho príslušenstvo, komín a používané palivá. Konkrétnejšie podrobnosti ohľadom priebehu kontroly malých spaľovací zariadení na tuhé či kvapalné palivo by mali byť upravené v metodickom pokyne Ministerstva životného prostredia SR. 

Aké sankcie hrozia znečisťovateľom? 

Pokiaľ sa preukáže, že váš sused kúril niektorým zo zakázaných druhov palív, môže byť za tento priestupok potrestaný peňažnou pokutou až do výšky 5 000 Eur. Znížená sadzba pokuty vo výške do 500 Eur sa ukladá v prípade spaľovania hnedého uhlia energetického, lignitu, uhoľných kalov, uhoľného prachu, preplástkov a druhotných palív v spaľovacích zariadeniach s menovitým tepelným príkonom do 0,3 MW. Ak sa ukladá pokuta do 1 000 Eur, je možné ju riešiť aj v blokovom konaní. 

Aké sú ďalšie možnosti riešenia dymových imisií? 

Okrem kontroly podľa zákona o ochrane o ovzdušia môžete skúsiť vyriešiť váš problém s nadmerným dymom zo susedného domu aj podaním tzv. susedskej žaloby na civilný súd. Tento postup je prípustný napríklad vtedy, ak sa nepodarí preukázať, že by sused porušil konkrétne normy, ale napriek tomu možno jeho konanie posúdiť ako obťažujúce nad mieru primeranú pomerom. Bližšie: Obťažuje vás sused? Kam sa obrátiť pri riešení susedských sporov?

Anketa

Obťažuje vás dym susedov počas zimy?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

kontrola, sankcie, vykurovanie

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok