Poplatky v materských školách: S čím treba počítať v novom školskom roku?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 21. 8. 2023
Nedávate dieťa do súkromnej škôlky, lebo to nedovolí váš rozpočet? Ani škôlky zriaďované samosprávou nie sú zadarmo. Koľko zaplatia za umiestnené dieťa rodičia v najväčších slovenských mestách? Kedy možno na poplatkoch ušetriť? A na základe čoho od vás škôlka vlastne jednotlivé poplatky požaduje?
Poplatky v materských školách: S čím treba počítať v novom školskom roku?

Zdroj: Shutterstock

Príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov 

V súvislosti s pobytom vašej ratolesti v materskej škole treba v prvom rade počítať s mesačnýmpríspevkom na čiastočnú úhradu výdavkov. 

Z hľadiska platenia príspevku možno materské školy rozdeliť nasledovne: 

1) V materských školách pri zdravotníckych zariadeniach sa príspevok neplatí. 

2) V materských školách zriadených orgánom miestnej štátnej správy v školstve (typicky materské školy pre deti s osobitnými potrebami) rodič (resp. iný zákonný zástupca) hradí mesačný príspevok, ktorého suma nesmie prevyšovať 7,5 % sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa podľa zákona o životnom minime – aktuálne toto minimum predstavuje čiastku 122,77 Eur mesačne; príspevok teda nesmie prevýšiť sumu 9,20 Eur. Finálnu výšku príspevku určuje riaditeľ školy.

3) V škôlkach zriadených obcou či krajom sa výška mesačnéhopríspevku na čiastočnú úhradu výdavkov (niekedy označovaného aj ako príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole) určuje v príslušnom všeobecne záväznom nariadení (ďalej len „VZN“). Príspevok sa stanoví jednotnou sumou pre všetky deti prijaté do škôlky a platí sa vopred najneskôr do 10. dňa v kalendárnom mesiaci. 

Podľa zákona sa príspevok neuhrádza:

- za dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,

- ak je dieťa členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi a rodič o to písomne požiada,

- za dieťa umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu. 

Ďalšie podmienky zníženia, zvýšenia či odpustenia príspevku si môže nad rámec zákona určiť aj zriaďovateľ. V prípade škôlok pod záštitou samosprávy treba tieto podmienky (vrátane možností oslobodenia či hradenia zníženého príspevku) hľadať práve vo VZN. Najčastejšie ide o prerušenie dochádzky na viac ako 30 dní, prípadne o prerušenie dochádzky počas letných prázdnin. 

Mesačný príspevok za pobyt v MŠ zriadených samosprávou v Bratislave 

Staré mesto: základná výška je 90 Eur; ak má rodič trvalý pobyt v mestskej časti k 1. 1. predchádzajúceho roka alebo je zamestnancom školy zriadenej mestskou časťou, príp. ak rodič v mestskej časti pobyt nemá a dieťa navštevuje triedu s iným ako slovenským vyučovacím jazykom, platí sa 55 Eur. Za 2. nezaopatrené dieťa v škôlke sa príspevok znižuje o 30 % (tzn. buď sa hradí 63 Eur alebo 38,50 Eur). Za 3. a ďalšie nezaopatrené dieťa sa príspevok znižuje o 50 % (hradí sa buď 45 Eur alebo 27,50 Eur). 

Ružinov: výška príspevku je 75 Eur. Ak má rodič v škôlke zriadenej mestskou časťou aj 2. nezaopatrené dieťa, na ktoré mesačne prispieva, znižuje sa výška príspevku na 52,50 Eur. Ak má rodič v škôlke zriadenej mestskou časťou aj 3. a ďalšie nezaopatrené dieťa, na ktoré mesačne prispieva, je výška príspevku 30 Eur. 

Nové mesto: výška príspevku je 75 Eur. 

Petržalka: platí sa 75 Eur; za 2. a každé ďalšie dieťa navštevujúce škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti uhrádza rodič príspevok 37,50 Eur. Do počtu sa nezapočítava dieťa plniace povinné predprimárne vzdelávanie, za ktoré sa príspevok neuhrádza. 

Karlova Ves: uhrádza sa 60 Eur. Príspevok možno znížiť pri súrodencoch žijúcich v spoločnej domácnosti, ak o to rodič požiada riaditeľa MŠ, a to o 50 % pri 2. súrodencovi, ktorý navštevuje rovnakú škôlku a o 100 % pri 3. súrodencovi, ak aj ostatní dvaja navštevujú tú istú škôlku. Do počtu sa nezapočítavajú súrodenci plniaci povinné predprimárne vzdelávanie. 

Dúbravka: príspevok je 60 Eur. 

Rača: cez školský rok je príspevok 57 Eur; za 3. a ďalšie dieťa navštevujúce škôlku či školu v zriaďovateľskej pôsobnosti Rače sa príspevok nehradí (do počtu sa nezapočítava predškolák). V júli a v auguste sa uhrádza príspevok 85 Eur mesačne. 

Podunajské Biskupice: Príspevok je 60 Eur; za každé nasledujúce dieťa sa hradí 40 Eur mesačne (do počtu sa nezapočítava predškolák). 

Vrakuňa: Hradí sa príspevok 50 Eur, za 2. a každé ďalšie dieťa navštevujúce škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa platí 25 Eur (nezapočítava sa predškolák). 

Devínska Nová Ves: Príspevok je 50 Eur; za 2. dieťa sa hradí 40 Eur a za 3. a každé ďalšie 30 Eur, pokiaľ všetky navštevujú škôlky v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. 

Lamač: Príspevok je 50 Eur; za 2. dieťa sa hradí 35 Eur a za 3. a každé ďalšie 25 Eur (nezapočítava sa predškolák). 

Devín: Príspevok je 65 Eur. 

Záhorská Bystrica: Od 1. 9. 2023 nadobúda účinnosť nové VZN – na jedno dieťa sa platí 75 Eur, na 2. dieťa 45 Eur, na 3. a každé ďalšie 30 Eur. Ak je rodič zamestnancom ZŠ a MŠ Hargašova 5 alebo Miestneho úradu MČ Bratislava – Záhorská Bystrica, platí len 10 Eur. 

Vajnory: Príspevok je stanovený ako 50 % sumy životného minima na nezaopatrené dieťa (aktuálne 61,40 Eur po zaokrúhlení); počas letných prázdnin 60 % (aktuálne 73,70 Eur po zaokrúhlení). 

Jarovce: Príspevok je 70 Eur. 

Rusovce: Príspevok je 75 Eur; za 2. dieťa sa hradí 50 Eur a za 3. a každé ďalšie 40 Eur; pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci platia 50 Eur za dieťa. 

Čunovo: Hradí sa 75 Eur, ak má rodič 2. dieťa v zariadení, na ktoré mesačne prispieva, je výška príspevku 25 Eur. 

Mesačný príspevok za pobyt v MŠ zriadených samosprávou v iných mestách SR 

Košice: Hradí sa príspevok 40 Eur. 

Prešov: Mesačný príspevok počas školského roka je stanovený ako 28 % sumy životného minima na jedno nezaopatrené dieťa (aktuálne teda 34 Eur po zaokrúhlení); počas letných prázdnin sa uhrádza za 1 deň pobytu 20 % z výšky bežného príspevku. 

Žilina: Hradí sa príspevok 25 Eur. 

Nitra: Príspevok je 30 Eur; za každé ďalšie dieťa z jednej domácnosti navštevujúce škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitry sa platí 25 Eur. 

Banská Bystrica: Platí sa 32 Eur. 

Martin: Platí sa 25 Eur. 

Trnava: Uhrádza sa 25 Eur. 

Trenčín: Príspevok je 30 Eur. 

Ďalšie platby súvisiace s pobytom dieťaťa v škôlke 

Okrem príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy hradeného na mesačnej báze treba samozrejme počítať s platbami za stravu. Aj tieto možno v prípade škôlok zriadených obcou či mestom vyvodiť z príslušného VZN (spravidla ide o VZN, ktoré upravuje aj príspevok na pobyt dieťaťa v MŠ). 

Okrem toho sa môžu pri materských školách vytvárať občianske združenia rodičov detí, ktoré sa snažia pomôcť s nákupmi pomôcok, materiálneho vybavenia či s financovaním výchovných koncertov a iných zaujímavých akcií. Okrem toho, že zbierajú 2 % dane, môžu si (napríklad na rodičovskom združení, ktoré sa koná na začiatku roka) odhlasovať sumu, ktorú sú rodičia (nad rámec štandardných mesačných platieb) ochotní zaplatiť združeniu. Toto následne použije peniaze v prospech detí zvyčajne podľa dohody s riaditeľom škôlky.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok