Najväčšie úspechy Slovenska na MS v hokeji

Redakcia | rubrika: Článok | 1. 3. 2023
Slovensko možno nemá tak početnú hokejovú základňu ako Kanada či USA, no dokáže súperiť aj s najväčšími hokejovými veľmocami; a porážať ich. Pripomeňte si spolu s nami tie najväčšie hokejové úspechy malej krajiny s veľkým hokejovým srdcom.
Najväčšie úspechy Slovenska na MS v hokeji

Zdroj: Pixabay

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Göteborg (Švédsko) 2002

Na prvú lásku sa nezabúda, rovnako ako na prvé (a doteraz posledné) hokejové zlato z veľkej akcie. Došlo naň len pár mesiacov po pre hokejové Slovensko neúspešnej olympiáde v Salt Lake City. Z deviatich duelov na turnaji v Göteborgu sme prehrali jediný (v skupine s Fínskom). Dvakrát sme zdolali Švédov i Rusov (vrátane pamätného finále) a vo štvrťfinále aj Kanadu. V útoku hviezdil MVP šampionátu Miroslav Šatan s Petrom Bondrom a Žigom Pálffym, vzadu sa darilo Rišovi Lintnerovi, Dušanovi Milovi či Ľubovi Višňovskému a v bráne to vo väčšine zápasov istil Jano Lašák. Bola to výnimočná generácia hráčov, ktorá skrátka musela vyhrať niečo veľké.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Petrohrad (Rusko) 2000

Zlatému Göteborgu predchádzal strieborný Petrohrad 2000. Pre Slovensko to boli piate MS elitnej kategórie, pričom na predchádzajúcich štyroch nepostúpili naši hráči do play-off ani raz. V Rusku to teda bola premiéra ako hrom. Štvrťfinále s USA (4:1) a semifinále s Fínskom (3:1) sme zvládli skvele, padli sme až vo finále proti obhajcom titulu z Česka (3:5), ktorí v tom čase absolútne vládli hokejovému svetu. V našom tíme po celý turnaj vynikal Miro Šatan, autor desiatich slovenských gólov, výbornými výkonmi sa ale prezentoval aj Ján Pardavý, Ľubo Sekeráš, Rišo Kapuš a Peter Bartoš. Na záver len doplníme, že deväť hokejistov z tohto strieborného výberu bolo o dva roky neskôr aj pri historickom zlate.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Helsinki, Štokholm 2012

V rokoch 2000 a 2003 získalo Slovensko na majstrovstvách sveta kompletnú medailovú zbierku. Na ďalší cenný kov sme potom čakali dlhých deväť rokov; a dočkali sa ho na turnaji, ktorý si organizátorsky podelili Švédsko s Fínskom. Po úvodných dvoch tesných prehrách s tradične silnou Kanadou (2:3) a Fínskom (0:1) sme následne víťazne zvládli ďalších sedem duelov, vrátane play-off zápasov (opäť) s Kanadou (4:2) a Českom (3:1). Vo finále sme nestačili na Rusov (2:6), ktorých v tom čase ťahal najmä hviezdny prvý útok v zložení Ovečkin, Dacjuk, Syomin. Kostru nášho mužstva tvorili veteráni Šatan, Handzuš či Chára, popri ktorých pomaly vystrkoval rožky napríklad Tomáš Tatar...

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Fínsko 2003

Na turnaj sme vstupovali ako obhajcovia titulu majstrov sveta (doteraz prvý a posledný raz), čomu zodpovedala aj skvelými menami nabitá súpiska. V bráne Lašák so Staňom, vzadu Švehla, Lintner, Višňovský či Rado Suchý, no a vpredu hráči svetovej extratriedy ako kapitán Šatan, Bondra, Demitra, Nagy, Pálffy, Stumpel, Rišo Zedník, Zdeno Cíger... Prvé dve skupinové fázy a štvrťfinále proti Švajčiarsku sme preleteli bez prehry. Narazili sme až v semifinále proti neskorším vicemajstrom zo Švédska. V súboji o tretie miesto proti Česku sme napriek našej sile neboli favoritom; azda aj preto, že s týmto súperom sme dovtedy na MS nikdy nevyhrali. Táto séria sa však po výsledku 4:2 v náš prospech skončila v tom najlepšom možno čase.

Ako sa darilo slovenským hokejistom na majstrovstvách sveta v ostatných rokoch? Zoznam slovenských umiestnení v rokoch, ktoré neboli úspešné z hľadiska medailí, nájdete v tomto článku.

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok