Odkedy a kto nemusí platiť koncesionárske poplatky?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 18. 1. 2023
Koncesionárske poplatky by sa mali podľa nového zákona o dani z osobitnej stavby prestať platiť v júli tohto roka. To, či sa tak stane, sa odvíja od rokovania parlamentu. Ak by sa však koncesie zrušili, RTVS bude financovaná formou štátneho príspevku, ktorého výška bude v roku 2023 predstavovať takmer 42 miliónov eur.
Odkedy a kto nemusí platiť koncesionárske poplatky?

Zdroj: Shutterstock

Čo sú koncesionárske poplatky?

Koncesionárske poplatky už roky slúžia na financovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu Slovenska (RTVS). Tieto poplatky platia domácnosti, ktoré sú evidované ako odberatelia elektriny a zamestnávatelia, ktorí majú viac ako troch zamestnancov nehľadiac na to, či sa televízia, alebo rozhlas na pracovisku, prípadne v domácnosti používa.

Povinnosť platiť koncesionárske poplatky platí v rámci domácností pre každého, kto vlastní nehnuteľnosť, novostavbu alebo býva v prenájme. Ak však vlastníte viac nehnuteľností, platíte vždy len jeden poplatok.

Aktuálna výška koncesionárskych poplatkov pre domácnosti je 4,64 eur mesačne. Výška poplatkov pre zamestnávateľa sa odvíja od počtu zamestnancov. Zatiaľ čo tí, ktorí zamestnávajú od 3 do 9 zamestnancov platia rovnaký poplatok ako domácnosti, spoločnosti zamestnávajúce 1 000 a viac zamestnancov platia mesačne až 464,71 eur.

Nový odberateľ sa musí na platenie poplatkov prihlásiť na webovej stránke RTVS. Povinnosť na zaplatenie prvej úhrady vzniká vždy od prvého dňa nasledujúceho mesiaca, odkedy ste sa prihlásili ako odberateľ elektriny.

Od koncesionárskych poplatkov boli doteraz oslobodené niektoré skupiny občanov, a to:

  • dôchodcovia poberajúci starobný, invalidný, vdovský či sirotský dôchodok, ktorí:
    • nemajú pravidelný príjem zo zárobkovej činnosti,
    • nežijú v domácnosti s inou osobou s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti,
  • príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi,
  • ŤZP.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov ešte nie je isté

Zrušenie koncesionárskych poplatkov je možné, no ešte stále nie isté. Zákon o dani z osobitnej stavby, ktorého súčasťou je aj zrušenie koncesií, prezidentka SR vetovala. Výhrady nemala k poplatkom, ale k samotnej dani z osobitnej stavby.

Celý zákon sa preto znova vrátil do parlamentu, kde sa musí ešte raz prerokovať. Ak teda poslanci znova zahlasujú za zrušenie koncesionárskych poplatkov, tak už tento rok sa ich budeme môcť zbaviť.

Za zrušenie koncesionárskych poplatkov bojovala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) dlhé roky. Novinka v zákone tak potešila mnohých. Potvrdzuje to aj Jozef Špirko, viceprezident RÚZ: „Za zrušenie koncesionárskych poplatkov Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) dlhodobo bojovala. Bola to totiž len ďalšia forma skrytého zdaňovania zamestnávateľov, administratívne náročná a neefektívna.”

Odkedy bude platiť zrušenie koncesionárskych poplatkov?

Ak zákon o dani z osobitnej stavby prejde a poslanci prelomia prezidentkino veto, zrušenie koncesionárskych poplatkov bude platné od 1. júla 2023. Tento termín dáva možnosť ministerstvu kultúry pripraviť sa na zmenu a realizovať všetky legislatívne kroky.

Financie, ktoré doteraz RTVS získavala od domácností a zamestnávateľov, získa od štátu. Štátny príspevok dosiahne v roku 2023 výšku takmer 42 miliónov eur. Ide o sumu, ktorú by RTVS vyzbierala z koncesionárskych poplatkov. To však nie je všetko. RTVS získa od štátu ďalších 23 miliónov eur vďaka Zmluve so štátom a 8 miliónov eur, ktoré budú predstavovať kompenzáciu za ľudí oslobodených od platenia koncesionárskych poplatkov.

Vedenie ministerstva kultúry je pripravené predložiť v týchto dňoch analýzy, na základe ktorých by sa mohol rozpočet pre RTVS v roku 2023 ešte zvýšiť, čím by sa mala odstrániť možná podfinancovanosť, ktorá trápi verejnoprávnu televíziu a rozhlas už roky.

„V roku 2024 bude predstavovať tento štátny príspevok minimálne 83 miliónov eur a RTVS tiež bude môcť počítať s ďalšími desiatkami miliónmi eur vďaka už spomínanej Zmluve so štátom ako aj kompenzáciám,” píše rezort kultúry na svojej webovej stránke.

Financovanie nesmie ohroziť nezávislosť RTVS

V rámci riešenia financovania RTVS musel parlament zvoliť taký spôsob, ktorý neohrozí jej nezávislosť. Generálny riaditeľ verejnoprávneho rozhlasu a televízie Ľuboš Machaj navrhol ako jednu z možností prijať financovanie verejnoprávneho média ústavným zákonom. To však Boris Kollár vylúčil.

„Predsa kvôli RTVS nebudeme robiť ústavný zákon. Neurobme z toho trhací kalendár. Myslím si, že to by si žiadny politik nezobral na krk, aby takéto médium, akým je RTVS, začal takýmto spôsobom manipulovať,” povedal.

Ministerstvo kultúry SR nakoniec súhlasilo s návrhom SaS, ktorým bol valorizačný mechanizmus. Na základe neho sa bude príspevok každoročne navyšovať.

„Veríme tak, že sa podarí zachovať verejnoprávny charakter tejto inštitúcie aj v ďalších rokoch bez ohľadu na to, kto bude pri moci,” uvádza ministerstvo kultúry na svojej webovej stránke a zároveň dodáva: „Vedenie rezortu kultúry je rozhodnuté prísť s takým legislatívnym návrhom a systémom financovania, ktorý rozptýli možné obavy zo zasahovania politikov do fungovania RTVS. Nezávislosť a sloboda novinárov pri informovaní zostáva pre nás prioritou aj v novom roku bez ohľadu na spôsob financovania verejnoprávneho média.”

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok