Podcast: Vianoce budú tento rok drahšie. Ako utrácať zmysluplne?

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 11. 2022
Už sa to na nás valí ako lavína. V obchodoch ešte len štartuje vianočný ošiaľ a už teraz vieme, že záver roka bude finančne poriadne náročný. Stále rastúca inflácia nám doslova vyberá peniaze z vreciek a ešte k tomu sa na nás chystá najväčší sviatok utrácania. Preto je na mieste si Vianoce užiť, ale neutrácať tak, aby sme nemali hlavu v smútku.
Podcast: Vianoce budú tento rok drahšie. Ako utrácať zmysluplne?

Zdroj: Shutterstock

Vianoce o štvrtinu drahšie ako vlani

Klasika na Vianočnom stole bude s minulým rokom podstatne drahšia. Aj viac ako 20 eur zaplatíme tento rok za vianočného kapra. Jedno kilo sa totiž môže vyšplhať až na úroveň 6 eur. Predpokladané ceny rýb zodpovedajú medziročnej inflácii vo výške 18 percent. Ak by sa niekto rozhodol meniť kvôli nákladom tradíciu, mäsová večera by vyšla ešte drahšie. Ceny mäsa podľa našich odhadov môžu byť v decembri vyššie aj o viac ako tretinu,“ vysvetľuje Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne. Vianočné sladkosti, kvôli rastu cien cukru, môžu zdražieť o 24 percent a viac si zaplatíme aj za ovocnú misu, zhuba o 20 percent.

„Pre väčšinu ľudí bude šetrenie na vianočných výdavkoch nevyhnutnosťou. Z prieskumu nám vyplynulo, že len dve percentá ľudí inflácia vôbec nezasiahla. Viac zasiahnutých či silne zasiahnutých sú až dve tretiny obyvateľstva,“ dodáva analytik.

„Čelíme bezprecedentným časom, inflácia zasahuje do fungovania domácností a má aj dopad na ich reálnu spotrebu,“ vysvetľuje Matej Horňák. Až 70 percent Slovákov sa preto chystá tento rok na Vianociach šetriť. Najviac na darčekoch, až 34 percent ľudí, menej plánujú míňať aj na jedlo či dovolenky. Šetrenie je však vždy lepšou voľbou, ako sviatky na úver.

Vianoce na úver sú zlé Vianoce

Úvery možno rozdeliť na dobré a zlé. Medzi tie dobré patrí napríklad hypotéka, ktorá vám usporí peniaze na nájom a umožní bývať. Alebo napríklad lízing na kúpu auta, ktorým môžete voziť dieťa do školy. No brať si úver na spotrebu je najhorší úver na svete, bez ohľadu na to, aké nízke úroky na ňom máte.

Aj v prípade, že si chcete dopriať pod stromček nové bývanie, je vhodné neutrácať nad svoje možnosti. 30 % obyvateľov Slovenska je podľa prieskumu ochotných zľaviť zo svojich pôvodných požiadaviek a zobrať si hypotéku na menšiu nehnuteľnosť, než pôvodne zamýšľali, prípadne zmeniť lokalitu za lacnejšiu.

 „Zaobstarať si menšie a lacnejšie štartovacie bývanie môže byť cesta pre mladých ľudí, ako si zabezpečiť vlastné bývanie. Vidíme aj to, že pomáhajú rodičia, či už s úsporami alebo poskytujú vlastné bývanie ako zábezpeku,“ dodáva Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. 

Napriek tomu existujú stále aj ľudia, ktorí nedokážu odolať zvýšenej spotrebe. Podľa Mareka Madra, psychológa z IPčko ide primárne o takých, ktorí nevyužívajú dostatočne kritické myslenie, sú obeťami hoaxov a manipulatívneho riešenia reklám, podliehajú sociálnemu porovnávaniu sa, opakujú nevhodný model svojej rodiny, majú konzumné správanie či nedostatočnú finančnú gramotnosť a schopnosť hospodáriť s finančnými prostriedkami.

 Odolať zbytočnému zadlžovaniu sa dá podľa psychológa okrem zvyšovania kritického myslenia aj plánovaním a zhodnotením si reálnych potrieb a v neposlednom rade hľadaním reálnych možností a podmienok, ako si v budúcnosti môcť dopriať sebe a rodine viac.

A ak si brať úver, tak len na veci, ktoré môžu pomôcť zlepšiť situáciu. Napríklad kúpou energeticky úspornejších spotrebičov či auta, alebo zaplatením si vzdelávacieho kurzu, ktorý môže dopomôcť k lepšie platenému zamestnaniu, radia odborníci.

Na Vianoce si jednoducho nepožičiavajte. Nepotrebujete sa dorovnať susedovi, nepotrebujete deťom vykúpiť pol hračkárstva. Nepotrebujete sa predbiehať a potom zvyšok roka premýšľať, ako úver splatíte. Vianoce sú predsa aj sviatkami pokoja, súdržnosti a lásky. Samozrejme, sú spojené aj s obdarovávaním, ale ak už utrácať na seba, či na iných, tak s rozvahou a len na to, čo skutočne chcete.  

Naučte sa utrácať správne

Práve utrácaniu peňazí je venovaný aj náš ďalší podcast. Súčasťou podcastu je krátke, ale účinné cvičenie.

Pomocou príjemnej meditácie váš Matúš Kuchálik povedie koučingovým spôsobom k správnemu používaniu peňazí.  Sami si pre seba zodpoviete, či utrácate vhodne, či plníte vlastné potreby a prečo vlastne utrácate. Iba tak dokážete nájsť tú správnu finančnú bilanciu.

Naučí vás používať pravidlo piatich sekúnd, počas ktorých sa zamyslíte, prečo utrácate a budete k sebe úprimný. Možno si uvedomíte, že väčšina výdajov, ktoré máte, nie sú ani výdaje, ktoré by ste sami chceli. Potom príde zmena a následne zmeníte aj svoje finančné návyky.

Naučíte sa utrácať v súlade s vašimi hodnotami. Ale o tom je už samotný podcast...

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok