Ako sa finančne pripraviť na príchod nového člena rodiny?

Redakcia | rubrika: FINMARKET | 21. 11. 2022
Narodenie bábätka je nielen radosť, ale s ňou prichádza aj zodpovednosť. Je nutné finančne zabezpečiť nového člena rodiny, vytvoriť mu zázemie a myslieť aj na budúcnosť v podobe štúdia, či samostatného bývania. A to všetko pri rastúcej inflácii a klesajúcich príjmoch rodičov, ktoré materská dovolenka nutne prináša. Ako sa na túto situáciu pripraviť, aby finančná strata nebolela a radosť z novej rodiny bola o to väčšia?
Ako sa finančne pripraviť na príchod nového člena rodiny?

Zdroj: Shutterstock

Tvorte rezervu dopredu

Plánované rodičovstvo dáva partnerom možnosť, aby sa na príchod vysnívaného potomka pripravili nielen kariérne, psychicky, ale aj finančne. Ideálna situácia je, ak majú partneri vytvorenú finančnú rezervu, s ktorou môžu ihneď financovať výdavky ako nákup oblečenia, výbavičky, výber vhodného zariadenia do detskej izby, či financovanie jasličiek a školy, neskôr ďalšieho štúdia.

Náklady priamo po narodení, s ktorými je na začiatok potrebné počítať, sa pohybujú bezproblémovo v úrovniach od 1 000 eur do 1 500 eur, niekedy aj viac. Následné zabezpečenie oblečenia a plienok tiež významne zaťaží rodinný rozpočet.

Ak príde tehotenstvo neplánovane, bude nutné prekopať rodinný rozpočet. Nemálo dvojíc v tomto období života siahne aj po pôžičke. Avšak aj tu je možné výrazne ušetriť napríklad tým, že si vezmete úver od banky, ktorá poskytuje celú škálu služieb a vlastným klientom umožní čerpať benefity a zľavy.

Keďže prichádza nový člen rodiny, je vhodné práve vytvoriť kombináciu nových produktov pre dieťa tak, aby prinášalo finančnú úsporu ako jemu, tak napríklad aj rodičom.  

„Množstvo klientov bežne využíva viaceré bankové alebo poistné produkty v rôznych spoločnostiach a môže sa stať, že v konečnom dôsledku nevyužívajú žiadne výhody, avšak ak by mal všetky produkty pod jednou strechou, vie na tom ušetriť,“ hovorí Karol Radics, segmentový manažér z Tatra banky. Zamyslite sa preto, aké výhody a úľavy vám môže poskytnúť vaša banka a využite ich. 

Nepodceňte prvých 9 mesiacov

Po narodení dieťaťa výška príjmov radikálne neklesá a otvára možnosť systematicky pracovať na budovaní finančnej rezervy. Je nutné tento čas využiť zodpovedne.  Dĺžka poberania materského totiž nie je neobmedzená. Zákon ju stanovuje na 34 týždňov, pre osamelé ženy je to 37 týždňov a ženy, ktoré zároveň porodili dve a viac detí, majú nárok na 43 týždňov.

Výška materskej je u každého iná, ale počíta sa ako 75 % z hrubej mzdy. Príjem je teda minimálne o 25 % nižší, ale stále ostáva priestor aj na tvorbu rezervy. Tento čas by rodičia nemali podceniť, nakoľko po deviatich mesiacoch už mamičke prichádza len rodičovský príspevok, ktorý bol v roku 2022 vo výške 280,00 eur mesačne, prípadne 383,80, ak sa pred tým vyplácalo materské.

 Aj preto príchod dieťaťa znamená pre rodičov citeľný pokles príjmov. Ako uvádzajú  Matej Čerman a Daniel Dujava v analýze Inštitútu finančnej politiky: „Rozhodnutie mať deti sa prejavuje primárne na príjmoch matiek a vedie k rozdielom v zárobkoch medzi ženami a mužmi, ako aj medzi matkami a bezdetnými ženami.“

Dokonca aj  šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33% nižšie, než keby deti nemali.

„Príjmy matiek z práce po narodení prvého dieťaťa klesajú takmer na nulu a o šesť rokov neskôr sú nižšie o 55 % v porovnaní s úrovňou, ktorú by dosiahli, ak by sa ženy rozhodli deti nemať,“ tvrdí analýza. Tu je preto priestor, aby rodičia hľadali finančné rezervy a finančné kompenzácie, ktoré im pokles príjmov pomôžu zvládnuť.

Využite štátne príspevky 

Okrem materského, či rodičovského príspevku je vhodné využiť aj všetky finančné stimuly, ktoré dáva rodičom štát. Je dobré o nich vedieť a využiť hlavne:

  • príspevok pri narodení dieťaťa
  • príspevok na viac súčasne narodených detí 
  • prídavok na dieťa
  • príplatok k prídavku na dieťa
  • rodičovský príspevok
  • príspevok na starostlivosť o dieťa
  • daňový bonus na dieťa

Súčasne je správne si spraviť revíziu pravidelných mesačných platieb a finančných produktov.

„Je vhodné, keď sa klient pozerá na celý svoj finančný svet v kontexte celej rodiny . Práve to mu umožňuje získať čo najlepší prehľad o tom, ako je na tom, kde môže ušetriť, koľko má záväzkov a koľko ako jednotlivec alebo celá rodina sporia na bližšiu i vzdialenejšiu budúcnosť,“ hovorí Karol Radics.

„Klient má viaceré možnosti, ako využívať služby a produkty banky výhodnejšie, so zľavou alebo úplne bez poplatku. Na jednej strane ide o takzvané  programy odmeňovania, ktoré ovplyvňujú konečnú cenu účtu a na strane druhej ďalšie výhody a zľavy na ďalších produktoch,“ dodáva. 

Sledujte si výdavky na dieťa a ušetrite

Sledovanie mesačných výdavkov sa dá zefektívniť  aj využívaním kreditnej karty, z ktorej napríklad rodina platí výdavky za bežnú spotrebu domácnosti a dieťaťa. Takúto kartu môžete mať v Tatra banke bez poplatku, využívať môžete bezúročné obdobie a vďaka nej ušetríte aj poplatok za vedenie bežného účtu. Navyše ku kreditnej karte je možné využívať aj špeciálne zľavové akcie a získavať peniaze späť z nákupu s vernostným programom My Benefit.

„Pri kreditnej karte nie je žiadne obmedzenie z našej strany z hľadiska finančnej odmeny. Znamená to, že môžete získať skutočne aj niekoľko desiatok eur späť z nákupov alebo napríklad odmenu vo forme darčeka,“ hovorí Karol Radics.

Rovnako presne viete,  ktoré financie kam smerovali a viete v nich spraviť revíziu za produkty a služby, ktoré platíte a nevyužívate, alebo nájsť výhodnejšie riešenie.  

Dieťa vychovávajte k zodpovednosti už odmalička

Ani keď dieťa vyrastie z plienok, tak výdavky neklesajú. Práve naopak. Rast dieťaťa permanentne zvyšuje výdavky rodičov a preto je na to potrebné myslieť už od jeho narodenia. Tu však psychológovia upozorňujú na to, že je dôležité už od základnej školy viesť dieťa k vlastnej finančnej zodpovednosti. Aby peniaze nerozhadzovalo, ale si ich od začiatku vážilo. Ideálnou cestou je vlastné vreckové.

Vreckové môžete spočiatku chápať skôr ako učebnú pomôcku a neskôr získava aj praktickú funkciu. Detskí psychológovia tvrdia, že zmysel bude mať vreckové hlavne vtedy, keď rodičia určia jasné pravidlá jeho poskytovania aj míňania.

S pravidelným vreckovým sa odporúča začať vo veku 6 rokov, keď dieťa začne chodiť do školy. Odporúča sa začať na úrovni 3 až 5 EUR raz týždenne. Starším deťom vo veku 11 až 15 rokov je vhodné dávať vreckové v hodnote 10 až 15 EUR raz za dva týždne. Stredoškoláci a vysokoškoláci by podľa neho mali dostávať peniaze raz za mesiac, v adekvátnej výške, či navštevujú školu doma, alebo sú na internáte.

V tomto prípade je už správne, ak má dieťa aj svoj vlastný účet, vďaka ktorému môže samo využívať nielen sporenia, ktoré sa k účtu viažu, ale napríklad aj rôzne zľavy, či benefity, služby a poistenia, ktoré mu pomôžu aj v budúcnosti.

„Nejde zďaleka len o účet, ale o celú paletu produktov, ktoré vie klient získať výhodne, od narodenia až po dôchodok,“ hovorí Radics. Takto je možné viesť deti k zodpovednosti za svoje budúce rodinné financie aj dôchodok. Navyše v prípade využívania účtu opäť môže študent získať finančné benefity.

„Keď klient rieši všetko od bežného denného bankovníctva cez úvery, pôžičky na štúdium, či sporiace produkty pre seba alebo deti až po úrazové poistenie či sporenie na dôchodok, môže to získať s individuálnymi podmienkami. Navyše takto získava aj ďalšiu výhodu a to v podobe úspory času, ktorý by venoval vybavovaniu a takto ho môže venovať svojej rodine,“radí segmentový manažér.

Sporenie pre budúcnosť detí

Popri priamych výdavkoch na spotrebu je základom zabezpečenia detí do budúcnosti aj pravidelné sporenie.

Sporiť si môže začať  aj samo dieťa a vytvorí si tak zdravé finančné návyky pre budúcnosť.   V Tatra banke je takéto sporenie  automaticky otvorené aj k účtu dieťaťa.

Na vysokú školu myslite od perinky

Podľa analýz Tatra banky priemerné mesačné náklady študenta vysokej školy dennej formy štúdia bývajúceho na internáte predstavujú približne 273 EUR. Najväčšiu časť z rozpočtu, až 23 %, tvoria náklady na stravovanie. Druhou najväčšou položkou je ubytovanie, ktoré predstavuje v priemere 19 % mesačných nákladov. 

Mesačné náklady každého študenta sa samozrejme líšia v závislosti od mesta, v ktorom študuje. Ak študuje napríklad v zahraničí, náklady rastú exponenciálne. Vytváranie finančnej rezervy na štúdium by tak malo patriť k bežnej starostlivosti o dieťa. V Tatra banke pritom nájde klient teda celú paletu produktov od narodenia až po dôchodok. Ktoré, ak využíva dlhodobo a ako celok, môže ušetriť pre rodinný rozpočet značnú časť financií.

Články v rubrike FINMARKET pripravujeme v spolupráci s obchodnými partnermi a na mieru spoločnostiam, ktoré chcú zoznámiť čitateľov  so svojimi produktmi alebo službami.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok