Ako zmierniť dopady inflácie na rodinný rozpočet?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 18. 11. 2022
Inflácia v poslednej dobe dosahuje hodnoty, ktoré tu neboli už desiatky rokov. Spotrebiteľské ceny rastú vo všetkých oblastiach – od potravín cez elektrinu až po pohonné hmoty. Následky rekordne vysokej inflácie tak už pocítili prakticky všetky domácnosti na Slovensku. Čo môžete urobiť, aby bol jej efekt na váš rodinný rozpočet čo najmenší?
Ako zmierniť dopady inflácie na rodinný rozpočet?

Zdroj: Shutterstock

Ako narábať s rodinným rozpočtom?

Či už ste veľká rodina s viacerými deťmi, alebo manželský pár, existujú spôsoby, ako ochrániť rodinný rozpočet pred vplyvom inflácie. Tu je niekoľko tipov, ktorých by ste sa mali držať, aby ste aj v týchto finančne náročných časoch nemuseli žiť od výplaty k výplate.

Sledovanie rozpočtu

Finanční poradcovia často spomínajú, že mať prehľad vo vlastných financiách je kľúčom k efektívnemu narábaniu s peniazmi. Doteraz ste ich rady možno nepočúvali, lebo ste aj bez záznamov o príjmoch a výdavkoch dokázali na konci mesiaca nejaké peniaze z výplaty odložiť. Ak ste však ešte nezačali, teraz je ten správny čas na plnohodnotné sledovanie rodinného rozpočtu.

Je len na vás, či použijete jednu z mnohých aplikácií na sledovanie financií, Excelovú tabuľku, alebo klasickú metódu so zošitom a perom. Dôležité je, aby ste si pravidelne robili záznamy o všetkých pohyboch na vašich účtoch. Vďaka tomu odhalíte oblasti, do ktorých dávate najväčšie sumy. To vám umožní lepšie prehodnotiť nepotrebné výdavky a nastaviť rozpočet efektívnejším spôsobom.

Odstránenie nepotrebných výdavkov

Sledovaním výdavkov získate prehľad o jednotlivých položkách, ktoré najviac zaťažujú rozpočet vašej rodiny. Je veľmi pravdepodobné, že na prvých pozíciách bude bývanie, potraviny, pohonné hmoty, oblečenie či zábava. Samozrejme, niektoré z nich neposkytujú veľký priestor na zmeny, ale určite nájdete oblasti, kde viete ušetriť. Najčastejšie ide o:

  • Bývanie – náklady na bývanie patria k položkám, ktoré veľmi neovplyvníte. Avšak môžete sa zamyslieť nad spotrebou elektriny a plynu, prípadne nákupom šetrnejších spotrebičov.
  • Potraviny – pri tomto bode je asi najlepším odporúčaním nakupovanie podľa zoznamu. Vďaka tomu budete míňať iba na veci, ktoré reálne potrebujete. Ak do tejto kategórie pri sledovaní rozpočtu počítate aj jedlo v reštauráciách, skúste čo najviac variť doma.
  • Pohonné hmoty – keď jazdíte autom iba z dôvodu komfortu, skúste zvoliť iný spôsob prepravy. Ak musíte voziť deti do školy alebo nebývate v blízkosti práce, nemáte veľmi na výber. Pokiaľ ale máte v rodine viac áut, možno sa vám podarí aspoň v niektoré dni jazdiť spolu, čo dokáže ušetriť veľa benzínu a nafty.
  • Oblečenie – radi si občas doprajete nové tričko, topánky, kabelku či iné doplnky? Skúste sa zamyslieť nad tým, či ich naozaj potrebujete.
  • Zábava – trávenie voľného času nemusí byť drahé, chce to len trochu kreativity. Nepotrebujete kino, keď si môžete urobiť filmový večer doma s rodinou. Namiesto zábavných parkov alebo iných zážitkov, za ktoré treba platiť, zoberte rodinu na výlet do prírody alebo si doma zahrajte nejaké z vašich obľúbených hier.

Hľadajte lacnejšie alternatívy

Keď niečo musíte kupovať, ako napríklad potraviny, nábytok alebo oblečenie, skúste hľadať lacnejšie produkty. Realita je taká, že spotrebiteľ okrem tovaru často platí aj za značku. Nájdite alternatívy od iných značiek, ktoré sa predávajú za nižšiu cenu. Oblečenie a vybavenie do domácnosti môžete pokojne nakupovať vo výpredajoch, v second-hand obchodoch alebo v bazároch.

Zvážte ďalší príjem

Pokiaľ nestačí znižovanie výdavkov, možno bude potrebné zvýšiť príjmy. To ale nemusí hneď znamenať dve zamestnania a žiadny voľný čas. Dnes existuje množstvo spôsobov, ako môžete spojiť svoje záľuby so zárobkovou činnosťou. Opäť je to najmä na vašej kreativite, ale tu je niekoľko tipov:

  • fotenie alebo natáčanie videí,
  • pečenie zákuskov,
  • kreatívne písanie,
  • doučovanie.

Pravidlo 10-20-30-40

Keď už budete mať prehľad o rodinných financiách, je dobré si rozpočet vopred naplánovať. Finanční poradcovia pre väčšinu rodín odporúčajú pravidlo 10-20-30-40. Táto metóda má zabezpečiť jednak finančnú rovnováhu z krátkodobého hľadiska, ale aj to, aby inflácia nemala veľký vplyv na vaše dlhodobé ciele. Princíp je nasledovný:

  • 10 % z príjmu bude vaša rezerva – ide o peniaze, ktoré by ste mali mať stále dostupné, no využijete ich iba v prípade potreby (porucha v domácnosti, oprava auta po nehode…).
  • 20 % z príjmu investujte do dlhodobých aktív – mnohým ľuďom pripadá investovanie v čase vysokej inflácie a krízy ako nezmysel. Avšak treba myslieť aj na dlhodobé finančné ciele. Ak chcete mať o 30 rokov dosť peňazí na postavenie domu alebo život na dôchodku, tak je potrebné, aby ste sa držali svojej investičnej stratégie aj v náročnejšom období.
  • 30 % z príjmu využite na pravidelné mesačné výdavky – sú tým myslené najmä splátky úverov z minulosti. Taktiež urobte všetko pre to, aby ste sa vyhli ďalšiemu zadlžovaniu. Ak máte to šťastie, že nemusíte splácať hypotéku ani iný úver, môžete sem zaradiť napríklad náklady na bývanie, ktoré by inak patrili do zvyšných 40 %.
  • 40 % z príjmu by ste si mali vyhradiť na „prežitie“ mesiaca – do tejto kategórie patrí jedlo, benzín, lieky a potrebné oblečenie. Ak niečo zostane, tak aj zábava.

Výpočet inflácie

%

Ďalšie kalkulačky

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bývanie, inflácia, peniaze, rozpočet

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok