Ako znížiť zbytočné výdavky? Dobrý rodinný rozpočet dokáže zázraky

Redakcia | rubrika: Článok | 24. 3. 2020
Množstvo Slovákov nemá žiadne finančné rezervy, niektorí ich majú len na pár týždňov. Pozrite si rady odborníka, ako znížiť výdavky a náklady v domácnosti a prežiť výpadok príjmov.
Ako znížiť zbytočné výdavky? Dobrý rodinný rozpočet dokáže zázraky

Zdroj: Shutterstock

Rodinné rozpočty bývajú zvyčajne poriadne „napnuté“. Ľudia navyše majú často zbytočné výdavky a „idú od výplaty do výplaty“. Potvrdzuje aj prieskum, ktorý si nechala urobiť spoločnosť Home Credit. Ten ukázal, že až sedem z desiatich Slovákov priznáva míňanie peňazí na veci a služby, ktoré nepotrebujú. Vhodné je si preto urobiť poriadok v domácich financiách a v konečnom dôsledku nejaké peniaze ušetriť. Prečítajte si rady odborníka, ako si urobiť poriadok vo financiách doma.            

1. Spočítajte si a sledujte predpokladané príjmy a výdavky

Mnoho ľudí minie značnú časť svojich peňazí hneď po výplate a na konci mesiaca im potom často neostávajú financie na nevyhnutné položky. Ideálne je snažiť sa udržať si predpokladané mesačné príjmy a výdavky minimálne v rovnováhe. 

„Odhadované predpoklady a realita sa však v konečnom zúčtovaní veľmi často líšia. Sledujte preto v priebehu mesiaca skutočné príjmy a výdavky. Urobte si tabuľku,  napríklad v exceli, kam podľa možností každý deň budete zapisovať vaše výdavky. Automatický súčet vám potom napovie, ako na tom ste a či si môžete dovoliť väčšie výdavky či investície, alebo si naopak musíte utiahnuť opasok,“ radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský. Finančné vyhodnotenie vám navyše pomôže s odhadom finančnej situácie aj do budúcnosti.

 

2. Odkladajte si peniaze vždy, keď sa to dá 

Neočakávané výdavky nás dokážu nezriedka prekvapiť v najmenej vhodnom čase. Preto je dobré si z každej výplaty odkladať vopred stanovenú čiastku, napríklad 5 percent, do fondu na horšie časy. „Keď sa vám potom pokazí chladnička či práčka a budete akútne potrebovať novú, siahnete po odložených peniazoch a uhradíte z nich prinajmenšom aspoň časť z jej nadobúdacej ceny. Ak s peniazmi už teraz nevychádzate a myslíte si, že nič odkladať nemôžete, skúste si znovu prejsť detailne všetky položky, za ktoré míňate peniaze. Vždy sa dá nájsť ešte nejaká rezerva, kde sa dá ešte niečo ušetriť. Určite si nejaké obdobie, napríklad 3 mesiace, počas ktorých sa budete snažiť byť maximálne zodpovedný vo vzťahu k vašim peniazom,“ hovorí Zborovský.  Na nákupoch starostlivo zvažujte, či daný tovar naozaj potrebujete a či jeho kúpou neohrozíte splnenie svojich finančných cieľov. 

3. Zlaďte si v rodine priority a naplánujte dlhodobé ciele 

Priority jednotlivých členov rodiny bývajú nezriedka diametrálne odlišné. Pre niekoho sú v živote najpodstatnejšie investície trebárs do bývania, iní zase radšej investujú do seba. „Ideálne je spoločne si sadnúť a stanoviť si priority aj za cenu ústupkov zo svojho pohodlia a záujmov. Zoraďte si ich a začleňte do rodinného rozpočtu. Lepšie to zvládnete, ak si predovšetkým finančne najnáročnejšie úlohy rozdelíte do niekoľkých menších čiastkových cieľov. Je jednoduchšie šetriť postupne a tak napĺňať konečný cieľ,“ radí ombudsman. 

4. Povinné výdavky zaplaťte čo najskôr 

Niektoré výdavky sa naozaj neoplatí odkladať. Splátka hypotéky, úverov, úhrada energií, ​​poistného alebo faktúr za telefón či internet jednoducho nepočkajú. Nastavte si na takéto platby trvalý príkaz alebo inkaso. Úhrady z vášho účtu odídu automaticky a vy tak získate prehľad o tom, koľko peňazí vám ešte ostalo. Tie si potom môžete rozdeliť podľa aktuálnych cieľov a ak sa vám bude dariť, môžete si kúpiť niečo navyše. „Nezabudnite, že trvalý príkaz alebo inkaso majú ešte jednu obrovskú výhodu. Dôležité výdavky už nemusíte nosiť v hlave a vyhnete sa nepríjemnému rande s upomienkou, ktorá vás stojí zbytočne ďalšie výdavky spojené s penále,“ približuje ombudsman.   

5. Revidujte poskytovateľov všetkých vašich služieb 

Nemalú sumu z vašej výplaty zhltnú každý mesiac už spomínané účty za elektrinu, televíziu a za ďalšie služby.  Prejdite si ponuky rôznych spoločností a presvedčte sa, že máte naozaj ten najvýhodnejší produkt. Vďaka tomu môžete ušetriť v rodinnom rozpočte aj niekoľko desiatok eur mesačne. Rovnako dokážete usporiť aj správnou voľbou finančnej inštitúcie, v ktorej máte úver alebo naopak uložené svoje úspory. Neplaťte zbytočne poplatky za služby, ktoré konkurencia ponúka zadarmo, napríklad za vedenie účtu alebo kreditnú kartu, vďaka ktorej navyše môžete  dostávať percentá z nákupu späť na účet.

„Ak používate kreditku, sledujte si, aké dlhé máte bezúročné obdobie a pokiaľ sa do neho zmestíte, nič nepreplácate na úrokoch. Úver poskytovaný z kreditnej karty býva totiž spravidla vo všeobecnosti jedným z najdrahších. Zároveň si zistite, aké asistenčné služby ponúka vaša kreditka, môže vám to tiež ušetriť peniaze, napríklad pri poruche auta,“ dodáva Miroslav Zborovský z Home Creditu.

Anketa

U koho si požičiavate najviac/najčastejšie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok