Sporenie v banke: prehľad najvýhodnejších sporiacich účtov 2019

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 9. 2019
Sporiaci účet je jednou z najrozšírenejších foriem investovania bežných spotrebiteľov. Posledné údaje hovoria, že viac ako polovica Slovákov vlastní sporiaci účet. Poďme sa teda pozrieť na ponuku slovenských bánk.
Sporenie v banke: prehľad najvýhodnejších sporiacich účtov 2019

Zdroj: Shutterstock

Slováci síce patria medzi národy s najvyšším dlhmi, no vieme si aj odkladať. Potvrdzujú to aj posledné štatistiky NBS. Tie hovoria, že v priemere majú Slováci našetrených na sporiacich účtov viac než 4-tisíc eur.

Slováci odkladajú peniaze na sporiace účty aj napriek faktu, že úrokové sadzby nie sú až tak zaujímavé. Ak sa teda spoliehate len na sporiaci účet, svoje peniaze kvôli nezhodnotíte.

Tri druhy sporenia

Na Slovensku možno sporiť formou sporiaceho účtu, termínovaného vkladu či vkladnej knižky.

Pri vkladnej knižke ide o to, či je bez viazanosti alebo s výpovednou lehotou. Vo všeobecnosti je to však stabilný produkt a banka musí chrániť váš vklad do výšky 100 000 eur. Vkladná knižka však ponúka veľmi nízke úroky a v porovnaní s termínovanými vkladmi je na tom horšie.

Sporiaci účet býva často bezplatný podúčet, ktorý si môžete otvoriť k vášmu bežnému účtu. S peniazmi môžete disponovať kedykoľvek, ponúka vyššie sadzby ako vkladná knižka a všetky operácie v rámci účtu sú bezplatné. Negatívom je, že úrokmi nie je tak zaujímavý ako napríklad termínovaný vklad.

Termínovaný vklad predstavuje najvýhodnejšiu investičnú alternatívu v rámci bankových produktov na Slovensku. Vždy sa vymedzuje na určité obdobie, napr. 1 až 5 rokov. Úrokovú sadzbu si zaistíte na začiatku sporenia, banka musí váš vklad chrániť do výšky 100 00 eur, rovnako ako pri vkladnej knižke. Nevýhodou je, že banky regulujú maximálnu výšku vkladu a s peniazmi počas doby sporenia nemôžete disponovať.

 

Najvýhodnejšie sporenie v banke

S veľmi atraktívnym úrokom láka už dlhšie obdobie Prima banka. Sporenie k osobnému účtu či študentskému účtu má 5% ročný úrok, bez poplatku a bez výpovednej lehoty. Pravidelné mesačné sporenie v desiatkach eur môže byť pri takomto vysokom zhodnotení naozaj výhodné. Poplatok za predčasný výber neplatíte.

O niečo nižší ale na slovenské pomery stále veľmi atraktívny úrok ponúka aj Poštová banka. Tzv. Dobre sporenie istota na vzdelanie umožňuje šetriť študentom s úrokom 3,5% ročne. Dobré sporenie Istota pre ostatných sporiteľov má ročný úrok 1,25%. Ide však o sporenie s viazanosťou na 10 rokov a pri predčasnom výbere platíte poplatok vo výške 5% z celkovej sumy.

Privatbanka ponúka úrokovú sadzbu vo výške 0,40%. Nesmiete však sporiť sumu vyššiu ako 30 000 eur.

O niečo nižší úrok ponúka mBank, 0,30% ročne. Sporiaci účet je určený najmä na pravidelné sporenie drobných súm z odchádzajúcich platieb, platieb debetnými a kreditnými kartami a výberov hotovosti.

Sporenie s úrokom 0,20% ročne ponúka Raiffeisen bank. Je bez výpovednej lehoty i bez poplatku za predčasný výber. Nasporené peniaze sú tak okamžite k dispozícii.

Ostatné banky ponúkajú úrok od 0,10% do 0,01%. Ide o klasické sporiace produkty s nízkou úrokovou sadzbou na ktorých sa peniaze nezhodnocujú. Slúžia len ako podúčet v rámci bežného účtu.

V mnohých bankách možno získať výhodnejší úrok pri používaní ďalších bankových produktov, tieto špecifické prípady sme do porovnania nezahrnuli.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok