Oplatí sa ešte sporiť peniaze na vkladnej knižke?

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 6. 2019
Vkladné knižky si pamätáme ešte z minulého storočia, keď boli obľúbeným spôsobom odkladania a šetrenia peňazí, najmä pre novonarodených členov rodiny. Postupom času boli vytlačené modernými, najmä elektronickými spôsobmi sporenia. Ako je to s nimi dnes?
Oplatí sa ešte sporiť peniaze na vkladnej knižke?

Zdroj: Shutterstock

Vkladná knižka je produkt, na ktorom si svoje peniaze sporíte fyzicky. Je cenným papierom a všetky operácie (vklady a výbery) sú do nej fyzicky aj zaznamenávané. Ak chcete na ňu vložiť peniaze, musíte prísť s hotovosťou na pobočku banky, rovnako aj výbery sa robia výhradne osobne. Uprednostňujú ju najmä konzervatívni sporitelia, ktorí práve elektronickým transakciám a elektronickej podobe peňazí nedôverujú.

Len v troch bankách na Slovensku

Väčšina slovenských bánk tento produkt postupne vyradila zo svojho portfólia. V súčasnosti je v ponuke už len v troch finančných inštitúciách: VÚB Banka, Poštová Banka a Slovenská sporiteľňa.

Vkladné knižky sa delia na 2 základné druhy:

  • Vkladné knižky bez viazanosti, kedy majiteľ má svoje úspory k dispozícii kedykoľvek potrebuje.
  • Vkladné knižky s výpovednou lehotou od 1 do  24 mesiacov, plánovaný výber musí majiteľ hlásiť vopred v závislosti od lehoty. Ak by ste si chceli peniaze vybrať skôr, banka si bude účtovať poplatky.

Z uvedených troch bánk, ktoré majú vkladnú knižku vo svojom portfóliu, ponúkajú VÚB Banka a Slovenská sporiteľňa oba typy vkladných knižiek, v portfóliu Poštovej banky sa nachádza len vkladná knižka s 3-mesačnou výpovednou lehotou. Samostatným produktom bánk je tzv. Detská vkladná knižka, ktorá prináša sporiteľom viaceré ponúkané výhody.

Pri všetkých typoch vkladných knižiek sa záujemca dozvie ďalšie údaje po prejavení záujmu zanechaním svojich kontaktných údajov. Poštová banka na svojej webovej stránke uvádza zhodnotenie úspor úrokovou sadzbou 0,30 % p.a., pri detskej vkladnej knižke ponúka navyše úrokovú prémiu + 0,35 % p.a., ak nebudú počas roka uskutočňované žiadne výbery.

Minimálna suma vkladu sa pohybuje od 6 do 10 eur.

Viac informácií o tom, ako a kedy založiť deťom sporenie, prinášame v samostatnom článku.

 

Nízke výnosy

Úrokové sadzby na vkladných knižkách, ktoré nepresahujú 1% hovoria o tom, že tento produkt je v porovnaní s inými, ako sú sporiaci účet či termínovaný vklad, nevýhodný. Ani z dlhodobého hľadiska vám nedokáže zhodnotiť peniaze o viac ako len pár eur.

Pravdou je, že aj napriek tomu má vkladná knižka ešte stále hŕstku priaznivcov, najmä z radov starších ľudí, ktorí jej rozumejú a dôverujú už z minulosti.

No postupom času je viac ako pravdepodobné, že záujem o vkladnú knižku bude stále viac klesať, čo spôsobí, že z ponuky finančného trhu úplne vymizne.

Prvá vkladná knižka? V Rakúsko-Uhorsku

Začiatky sporenia na Slovensku súviseli so vznikom prvých peňažných ústavov, najmä so vznikom Bratislavskej sporiteľne v roku 1841. Tak ako uvádza portál vofinanciach.sk, prvým vkladateľom sporiteľne bol gróf Jozef Zichy, syn predsedu správnej rady sporiteľne Františka Zichyho, ktorý vložil na svoju vkladnú knižku 20 zlatých.

Podľa prvých stanov prijímala Bratislavská sporiteľňa vklady len do výšky 2 000 zlatých. To malo zabraňovať tomu, aby sa zužoval priestor pre malých vkladateľov. V bilanciách slovenských bánk prevládali vklady na vkladné knižky, čo boli vlastne úspory širokých vrstiev vkladateľov.

Vkladná knižka prežila dve svetové vojny a obľube sa tešila aj počas socializmu, kedy nemala takmer žiadnu konkurenciu. Vkladné knižky v súčasnosti preferujú skôr konzervatívnejší klienti. 

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Máte alebo ste mali niekedy vkladnú knižku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok