Zlúčením úverov mesačne ušetríme priemerne 80 eur, častejšie konsolidujú ženy

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 8. 2020
Slováci sú z roka na rok finančne gramotnejší a mnohí si tak už vedia urobiť poriadok s peniazmi. Ukazuje to najnovší prieskum na reprezentatívnej vzorke našincov.
Zlúčením úverov mesačne ušetríme priemerne 80 eur, častejšie konsolidujú ženy

Zdroj: Shutterstock

Slováci sú z roka na rok finančne gramotnejší a mnohí si tak už vedia urobiť poriadok s peniazmi. Ženy na Slovenku aj v tomto ohľade majú o niečo väčší poriadok ako muži, sú totiž o krok vpredu v konsolidácii svojich financií. To znamená, že si častejšie všetky pôžičky konsolidujú, teda zlúčia do jednej. Muži zase viac preferujú samostatné úvery. Priemerne si Slováci zlučujú do jedného dva až tri úvery. Mesačne tak ušetria v priemere takmer 80 eur. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Home Credit. 

Spojiť možno viac-menej všetky úvery

Množstvo Slovákov dnes spláca viacero menších či väčších pôžičiek, pričom každá splátka im pritom nezriedka odchádza do inej finančnej inštitúcie, s rozdielnou úrokovou sadzbou a v rôznych termínoch. Dá sa to však zjednodušiť a ešte na tom aj ušetriť peniaze a energiu. „Spojenie akýchkoľvek pôžičiek do jedného úveru, čiže ich konsolidácia, je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako ušetriť nielen na úrokoch ale aj poplatkoch za viaceré úvery. Nebudete už potom musieť uhrádzať  viaceré mesačné splátky, ani poplatky za vedenie účtov vo viacerých bankách. Splácať budete len jeden úver, čím sa dá spravidla dostať aj k nižšej úrokovej sadzbe a tým aj k menšej mesačnej splátke,“ radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.  

Nezanedbateľnou výhodou konsolidácie je jednoduchosť. Ide o jeden úver s jednou splátkou, nemusíte sledovať viac úverov. Stačí si stráži len jeden termín splatnosti. Spojiť možno úvery, kreditné karty, kontokorent aj lízing a často aj mikroúvery. Bežne sa už aj konsolidované úvery poisťujú pre prípady náhlej nemožnosti splácať v čase choroby, úrazu alebo straty zamestnania. Typický klient konsolidácie má 2 menšie spotrebiteľské úvery rádovo v stovkách eur,  jeden väčší úver na bývanie alebo na auto, 1 až 2 kreditné karty a k tomu mikropôžičku. "Nie je však výnimkou, že konsolidujeme až 10 úverov, v priemere sú to však 2 až 3 úvery," dodáva Zborovský.

 

Ženy majú väčší poriadok aj vo financiách ako muži 

Je bežné, že si ľudia berú rôzne druhy úverov a môžu sa občas dostať do situácie, že z akéhokoľvek dôvodu nemajú dostatok peňazí na mesačnú splátku, zmení sa im príjem alebo si len neustrážia všetky termíny splátok.

Konsolidácia je optimalizovaný úver, ktorý môže pomôcť v prípade náhlych problémov so splácaním, ale je stále častejšie využívaný v prípade, keď si ľudia chcú ušetriť mesačné splátky. "Dlhodobo sledujeme, že v žiadostiach o konsolidácie majú na Slovensku a podobne aj v Českej republike prevahu ženy," uvádza hovorkyňa spoločnosti Home Credit pre Slovensko a Českú republiku Linda Bilal.

Hlavnou výhodou konsolidácie sú každopádne ušetrené peniaze, a to každý mesiac. "Klienti v priemere šetria takmer 80 eur mesačne, samozrejme to závisí od výšky splátky, ktorú si určia. Od roku 2012 využilo konsolidáciu na  Slovensku takmer 10 tisíc klientov, v Českej republike ich bolo už vyše 20 tisíc," dodáva Linda Bilal. "Naši klienti si berú hotovostný úver v priemernej výške 2 600 eur a splácajú ho 5 rokov, v prípade konsolidácie je priemerná suma o 8 700 eur vyššia a dĺžka splácania o 3 roky dlhšia," vysvetľuje Linda Bilal z Home Creditu.

Aj pri konsolidácii treba byť opatrný  

Konsolidácia je forma úveru, so všetkými pravidlami, výhodami a zodpovednosťou splácať a dodržiavať dohodnuté pravidlá. Základné pravidlo pri voľbe poskytovateľa konsolidácie je nahliadnuť na stránky Národnej banky Slovenska,  do zoznamu bankových a nebankových poskytovateľov spotrebiteľských úverov. Ak tam spoločnosť, od ktorej ste  dostali ponuku nenájdete, neodporúča sa brať ani úver ani riešiť konsolidáciu v takejto spoločnosti.

Pri novom úvere zvážte niekoľko faktorov

  1. Porovnávajte ponuky konkurencie
  2. Najdôležitejší parameter je RPMN
  3. Pozorne čítajte sankcie a výnimky
  4. Pozor na malé písmenká v zmluvách

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok