Dôchodkové poistenie: mamičky a opatrovatelia sa tešia z príjemnej novinky

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 1. 2018
Menej administratívnych povinností platí od 1. januára 2018 pre štyri kategórie osôb, tzv. poistencov štátu.
Dôchodkové poistenie: mamičky a opatrovatelia sa tešia z príjemnej novinky

Zdroj: Shutterstock

Nemusia sa už prihlasovať na dôchodkové poistenie štátu a odhlasovať sa z neho. Novela zákona o sociálnom poistení platná od 1. januára 2018 odbremení od zbytočnej byrokracie. Mamičky na materskej dovolenke po novom už nebudú musieť hlásiť Sociálnej poisťovni, keď sa im skončí materská a prejdú na rodičovskú dovolenku, ako to bolo doteraz. Novela však uľahčí život aj opatrovateľom nevládnych ľudí a osobným asistentom, ktorí sa starajú o ľudí ZŤP.

Ušetrený čas, ale aj peniaze

Novinka neznamená len úsporu času a menej byrokracie, ale aj pomoc, ktorá súvisí s nárokom na budúci starobný dôchodok. Dnes by totiž mamičky, ktoré sa zabudli alebo nestihli prihlásiť do Sociálnej poisťovne, mohli mať po rokoch problém s chýbajúcimi odpracovanými rokmi.

Za ženu, ktorá sa rozhodne prejsť po materskej na rodičovskú dovolenku, platí naďalej dôchodkové poistenie štát. Ak to však neoznámi v Sociálnej poisťovni, prichádza o dni, ktoré by sa jej počítali do dôchodku. Až doteraz sa to nedalo spätne napraviť.

„Podľa našich odhadov takmer každá druhá žena na materskej to Sociálnej poisťovni neoznámi,“ upozornil hovorca poisťovne Peter Višváder. Novinky v zákone by sa mali dotknúť takmer 163-tisíc ľudí. Na čo všetko má matka nárok? Pozrite si kompletný prehľad k materskej dovolenke a všetky dôležité termíny pri vyplácaní dávok.

Zmena sa zaznamená automaticky

Prihlásenie a odhlásenie z registra za vyššie uvedené osoby urobí automaticky Sociálna poisťovňa (SP) na základe údajov, ktoré dostane z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Ide najmä o matky, resp. ďalšie osoby starajúce sa o deti do šiestich rokov veku s nárokom na rodičovský príspevok.

Týka sa to aj tých, ktorí sa starajú o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom od 6 do 18 rokov veku, ale aj o skupinu opatrovateľov, ktorí z úradov práce poberajú peňažný príspevok na opatrovanie.

Poslednou kategóriou sú osobní asistenti, ktorí majú podľa zmluvy vykonávať osobnú asistenciu osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne.

Poisťovňa bude tieto osoby sama evidovať na dôchodkové poistenie a vznik a zánik obdobia plateného štátom im bude po 1. januári 2018 oznamovať. Zároveň však odporúča tým, ktorí sa nazdávajú, že tiež patria do spomínaných kategórií a oznámenie nedostanú, aby sa obrátili na pobočku SP a preverili si svoju situáciu.

Pre niektoré osoby bez zmeny

Nutnosť podať prihlášku v pobočke Sociálnej poisťovne zostáva pre takú osobu, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov a nemá nárok na rodičovský príspevok z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Povinnosť podať odhlášku zostáva v prípade, ak osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a osoba starajúca sa o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom od 6 do 18 rokov skončí riadnu starostlivosť a odhlášku podáva v lehote do 8 dní od jej skončenia.

Ak sa poistenec štátu dobrovoľne rozhodne, že nechce byť dôchodkovo poistený, má možnosť podať z tohto poistenia odhlášku. Poistenie poistenca štátu mu zanikne najskôr odo dňa podania odhlášky. Novela zákona zároveň umožňuje poistencovi štátu po dobrovoľnom odhlásení sa z poistenia spätne sa na toto poistenie znova prihlásiť, najskôr odo dňa, od ktorého sa predtým odhlásil.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok

Najlepšie cestovné poistenie: Rebríček TOP produktov, aké na Slovensku máme

27. 6. 2024 | Redakcia

Najlepšie cestovné poistenie: Rebríček TOP produktov, aké na Slovensku máme

Vycestovať na dovolenku bez poistenia nie je veľmi múdre. Pobyt sa takto môže v prípade zdravotných problémov predražiť aj o tisícky eur. Finparáda zostavila nový rebríček cestovného... celý článok

Povodeň mi zničila dom. Teraz čo? Pozor na chyby pri nahlasovaní udalosti poisťovni

5. 6. 2024 | Redakcia

Povodeň mi zničila dom. Teraz čo? Pozor na chyby pri nahlasovaní udalosti poisťovni

Dunaj sa vylieva z koryta a bleskové povodne hrozia kdekoľvek a kedykoľvek. Poisťovne vedia škody sanovať, no ľudia ich veľakrát nahlasjujú nekompletne a najmä neskoro. Poradíme, ako... celý článok

Jedna búrka vás môže pripraviť o všetko. Slováci opakujú jednu chybu v poistení

23. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Jedna búrka vás môže pripraviť o všetko. Slováci opakujú jednu chybu v poistení

Slováci si často neuvedomujú, akú hodnotu má ich majetok. Preto sú ich domy veľakrát podpoistené. Ak príde prírodný živel a napríklad vytopí pivnicu či odnesie strechu, poisťovňa má... celý článok

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

22. 5. 2024 | Redakcia

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú... celý článok