Poistite sa pred prípadným nesplácaním hypotéky!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 6. 5. 2013
Ak si beriete hypotekárny úver, mali by ste zvážiť, čo budete robiť v prípade, že sa vyskytnú neočakávané udalosti alebo vám vypadne príjem. Pre takýto prípad si môže zvoliť poistenie schopnosti splácať úver.
Poistite sa pred prípadným nesplácaním hypotéky!

Zdroj: Shutterstock

Život každého z nás závisí často na mnohých nepredvídaných okolnostiach. Každý deň sme vystavení nielen rizikám úrazu pri dopravných nehodách, na ulici, pri športe a v práci, ale aj hrozbám v podobe rôznych civilizačných a nákazlivých chorôb. Nehovoriac o aktuálnej neistej situácii na trhu práce.

Každý sa tak jedného dňa môže dostať do situácie, kedy nebude schopný splácať hypotekárny úver. Ak si beriete hypotéku, je na mieste zamyslieť sa nad tým, ako ochrániť seba a svojich blízkych pred následkami neočakávaných udalostí, kvôli ktorým by ste mohli prísť o svoj pravidelný príjem, a tak aj o schopnosť hypotekárny úver riadne splácať.


Poistenie schopnosti splácať hypotekárny úver
Hypotekárny úver je dlhodobý úver s lehotou splatnosti minimálne 4 a maximálne zväčša 30 rokov. Počas tohto dlhého obdobia sa môže vyskytnúť mnoho nepredvídateľných a neočakávaných životných udalostí, kvôli ktorým by ste mohli prísť o pravidelný príjem, napríklad ostanete práce neschopným, stratíte zamestnanie, stanete sa invalidným alebo z dôvodu úmrtia. Banky pre takýto prípad ponúkajú špeciálny produkt poistenia schopnosti splácať hypotekárny úver. Môžete si ho zriadiť v banke, ktorá spolupracuje so svojou partnerskou poisťovňou, alebo aj individuálne. Poistenie schopnosti splácania hypotekárneho úveru viazané na konkrétny úver a tak v prípade, že by ste prišli o schopnosť splácať hypotéku z dôvodu úmrtia, choroby, úrazu, invalidity či straty zamestnania, poisťovňa podľa okolností vyplatí banke celý úver alebo splátky hypotéky.


Cena poistenia
Cena poistenia schopnosti splácať úver sa stanovuje individuálne v závislosti na veku dlžníka, dĺžky doby splácania a tiež aj na rozsahu poistného krytia. Pri poistení schopnosti splácať úver však (na rozdiel od kapitálového alebo investičného životného poistenia) platíte iba poistné krytie, a teda neobsahuje sporiacu zložku.

Poistenie schopnosti splácať hypotéku je viazané na úver
Poistenie hypotéky vám pomôže prípadnú nepríjemnú situáciu riešiť tým, že vám zaistí splácanie úveru v prípade dlhodobej pracovnej neschopnosti, straty zamestnania, invalidity či úmrtia. Poistenie schopnosti splácať hypotekárny úver je viazané na konkrétny úver, a teda v prípade problémov vyplatí splátky úveru, prípadne celý úver. Ak však chcete zaistiť pre seba a svojich blízkych ochranu pred výpadkom príjmu v prípade nepredvídateľných udalostí (tými, ktoré súvisia s finančnými potrebami domácnosti a nie samotnou nehnuteľnosťou), je vhodné zriadiť si pre tieto účely životné poistenie.

Životné poistenie
Životné poistenie pre prípad smrti alebo dožitia je klasickou formou zabezpečenia vás a vašich blízkych. Jeho nespornou výhodou je aj ochrana pred finančnými dôsledkami závažných životných situácií, akými sú úraz alebo vážne ochorenia. Výhodou tiež je, že obsahuje sporiacu zložku. Uzatvorením poistnej zmluvy sa zaväzujete, že budete pravidelne platiť poistné a poisťovňa vám ponúkne finančnú podporu v prípade zranenia, pracovnej neschopnosti alebo dokonca smrti. Životné poistenie však nie je viazané na konkrétny hypotekárny úver, na rozdiel od poistenia schopnosti splácať hypotekárny úver. Na výber máte buď kapitálové alebo investičné životné poistenie:


A) Kapitálové životné poistenie predstavuje formu poistenia spojenú so zhodnocovaní prostriedkov, čiže sporením. Poisťovňa vám v prípade kapitálového životného poistenia vypláca určité podiely z výnosov, ktoré získava z kapitálu vybratom na poistnom.

B) Charakter investičného životného poistenia je od kapitálového poistenia úplne iný, aj keď na prvý pohľad vyzerá takmer identicky. Rozdiel spočíva hlavne v tom, že vám poisťovňa ponúka možnosť časť svojich prostriedkov zhodnocovať prostredníctvom investovania.


Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

hypotéka, Poistenie, Úver

Toto ste už čítali?

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

28. 4. 2024 | Redakcia

Poisťovňa Pillow hlási po prvý raz zisk. Predbehli sme slávnu Lemonade, chvália sa

Pillow pôsobí na českom trhu štyri roky a v roku 2023 prvýkrát vstúpila aj na Slovensko. V najnovšej správe o hospodárskych výsledkoch sa porovnáva so známou poisťovňou Lemonade.

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

28. 4. 2024 | Barbora Magočová

Poisťovňa nemusí vždy uhradiť celú škodu. Kedy môže znížiť poistné plnenie?

Dali ste sa poistiť, aby ste mohli pokojne spávať? Ak počítate s tým, že z plnenia od poisťovne pokryjete všetky nečakané výdavky z dôvodu najrôznejších škodových udalostí, môžete zažiť... celý článok

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.