Trápi vás duša? Nie ste v tom sami

PR článok | rubrika: PR článok | 16. 10. 2023
Odborníka na duševné zdravie vlani vyhľadal každý siedmy poistenec Dôvery. Aj vy bojujete s úzkosťou, hnevom či smútkom?
Trápi vás duša? Nie ste v tom sami

Zdroj: Depositphotos

Komerčná spolupráca

To, čo sme všetci tušili už dlhšie, naberá zreteľnejšie kontúry. Ľudí, ktorí majú psychické problémy, pribúda a potvrdzujú to už aj čísla.

Len zdravotná poisťovňa Dôvera vlani zachytila 240-tisíc prípadov, u ktorých lekár určil diagnózu spojenú s duševným zdravím. Oproti roku 2019 je to len v tejto poisťovni o 37-tisíc ľudí viac, v percentách ide o nárast o 19 percent.

Pomoc odborníkov poruke

Aj preto Dôvera pracuje na zvyšovaní dostupnosti odborníkov. Jej poistenci môžu získať 5 voucherov u psychológov a psychoterapuetov z platforiem Hedepy a Ksebe.  Ide o online konzultácie, každý voucher má hodnotu 10 eur.

„Ešte v tomto roku predstavíme ďalšiu novinku v oblasti podpory duševnej pohody. Nesmieme zabudnúť ani na edukačnú činnosť, ktorej sa venujeme prostredníctvom webových portálov akobuk.sk  a lekar.sk ,“ vysvetľuje hovorca Dôvery Matej Štepiansky.

Ženy častejšie ako muži

Pomoc psychiatra vyhľadáva viac žien než mužov. Najčastejšie ide o ženy nad 40 rokov. Najväčší nárast v návštevách v roku 2022 však vidíme vo vekovej skupine mladistvých medzi 15. a 19. rokom života.

Hoci ženy v štatistikách prevažujú, podľa lekárov sú v skutočnosti psychické problémy u mužov minimálne rovnako časté. Psychiatra ale vyhľadá máloktorý muž. Svoje problémy sa snažia riešiť skôr u lekárov internistov, gastroenterológov či neurológov.  

Muži, nebojte sa plakať

Psychológovia upozorňujú, že výchova detí v duchu „chlapi nikdy neplačú“,  môže v budúcnosti viesť u mužov k potláčaniu emócií. Po čase takíto muži prestanú vnímať svoje pocity, čo zvyšuje riziko vzniku porúch duševného zdravia. Navyše, muži často cítia spoločenský tlak a očakávania, že budú živiteľmi rodiny, zabezpečovateľmi jej potrieb a že v práci by mali byť na vedúcej pozícii. 

Antidepresíva najmä u dievčat

Po antidepresívach čoraz častejšie siahajú mladšie vekové skupiny, kde stúpla spotreba antidepresív  o viac ako polovicu. Vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov dokonca až o 107 %. Najviac sa na tomto náraste podieľajú práve dievčatá a ženy.

„Tri roky od vypuknutia pandémie pozorujeme výrazný nárast spotreby antidepresív a návštevnosti psychiatra. Na zvýšení spotreby antidepresív sa isto podieľa nielen pandémia, ale aj pokračovanie trendu nárastu spotreby antidepresív v posledných rokoch,“ uzavrel Štepiansky.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

zdravotná poisťovňa

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok