Sociálne poistenie sa mení: O koľko dostanú invalidi viac?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 13. 7. 2023 | 2 komentáre
Väčší počet ľudí, ktorí poberajú invalidný dôchodok, nové diagnózy a ochorenia, ktoré určujú nárok na jeho poberanie, ako aj zvýšenie sumy samotného dôchodku – to sú dôsledky novely zákona, ktorú schválil parlament s platnosťou od 1. augusta 2023. Aké praktické dôsledky budú mať nové zmeny v zákone o sociálnom poistení a o koľko sa zvýšia príjmy poberateľov invalidného dôchodku? Viac sa o tom dozviete v našom článku.
Sociálne poistenie sa mení: O koľko dostanú invalidi viac?

Zdroj: Shutterstock

Čo mení novela zákona?

Hlavným faktorom pri určovaní nároku na invalidný dôchodok je, do akej miery ovplyvňuje ochorenie alebo iné zdravotné znevýhodnenie schopnosť vykonávať prácu. Táto hodnota je oficiálne označovaná ako miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a vyjadruje sa v percentách. Okrem nároku na invalidný dôchodok sa táto hodnota tiež používa pri výpočte mesačnej výšky dávky vyplácanú poberateľom.

V novele zákona schválenej parlamentom sa urobili rôzne zmeny týkajúce sa percentuálnej miery poklesu schopnosti pracovať. Preto od augusta dôjde k zmenám nielen v počte poberateľov invalidného dôchodku, ale aj v samotnej výške tejto dávky zo strany Sociálnej poisťovne. Ministerstvo práce tvrdí, že tieto zmeny budú mať pozitívny vplyv na invalidných dôchodcov.

„Úprava percentuálnej miery poklesu schopnosti pracovať v prípade niektorých ochorení umožní zaradiť nové typy ochorení, čo ovplyvní uznanie invalidity a vyššiu mieru poklesu schopnosti pracovať, a tým aj nárok na invalidný dôchodok a jeho výšku,“ vysvetľuje ministerstvo práce.

Zmeny v posudzovaní ochorení

Úprava niektorých ochorení z hľadiska percentuálnej miery poklesu schopnosti pracovať bude mať za následok najmä dve zmeny. Prvá z nich sa týka uznávania invalidity. Novela zákona umožní zaradiť nové ochorenia, na základe ktorých bude možné poberať invalidný dôchodok. Od augusta budú teda ľudia, ktorí predtým neboli považovaní za invalidov s nárokom na dôchodok, zaradení medzi poberateľov. 

Druhý významný dôsledok novely spočíva v zvyšovaní dávok pre invalidov, u ktorých je už dôchodok priznaný. Keď novela nadobudne platnosť, ovplyvní aj dôchodky priznané v minulosti. Ich výška sa preto prepočíta podľa nových ustanovení zákona o sociálnom poistení. Ak teda bolo invalidovi pôvodne priznané percento poklesu schopnosti pracovať, ktoré sa v dôsledku novely zvýši, aj jeho invalidný dôchodok vzrastie.

Koľko budú invalidi dostávať od augusta?

Zaujíma vás, ako sa zmeny v zákone prejavia vo výške vyplácaných dôchodkov? Tu je stručný prehľad poskytnutý Sociálnou poisťovnou:

  • V kategórii čiastočných invalidných dôchodcov (s mierou poklesu schopnosti vykonávania práce do 70 %) sa zmeny dotknú približne 5 300 ľudí. Očakáva sa, že ich priemerný dôchodok sa zvýši o 22 eur mesačne.
  • 16 100 penzistov, ktorí momentálne patria do kategórie čiastočných invalidov, sa stanú poberateľmi plného invalidného dôchodku. Ich miera poklesu schopnosti pracovať sa teda presunie z hodnoty „pod 70 %“ na „nad 70 %“. Títo invalidní dôchodcovia sa v priemere môžu tešiť na zvýšenie svojho dôchodku o 182 eur mesačne.
  • Predpokladá sa, že každý rok pribudne 476 nových čiastočných invalidných dôchodcov (s mierou poklesu schopnosti pracovať „do 70 %“) s predpokladanou mesačnou penziou vo výške približne 240 eur.
  • Odhaduje sa, že počet poberateľov plného invalidného dôchodku sa zvýši o 1 436 ľudí, pričom priemerný prírastok v ich mesačnom dôchodku bude 247 eur.

Prečo prišla novela týkajúca sa invalidných dôchodkov?

Novela zákona týkajúca sa invalidných dôchodkov nevznikla náhodne ako nápad na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím. Je to jeden zo spôsobov, ako ministerstvo práce plní záväzky vyplývajúce z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím, ktorý sa uskutočňuje od roku 2021 a plánuje sa až do roku 2030.

Hlavným cieľom aktuálnej novely je zabezpečiť, aby invalidné dôchodky skutočne zodpovedali závažnosti a dôsledkom zdravotných problémov. Ministerstvo práce pri aktualizácii zákona o sociálnom poistení spolupracovalo s odborníkmi z rezortu zdravotníctva, posudkovými lekármi sociálneho poistenia a špecialistami z medicínskych odborov.

Od 1. augusta 2023 sa posúdi percentuálna miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť na základe najnovších poznatkov medicíny. Týmto spôsobom by mali uznanie nároku a výška invalidných dôchodkov presnejšie odrážať zdravotné znevýhodnenie jednotlivca. Taktiež sa rozšíri skupina ochorení, pre ktoré bude možné poberať invalidný dôchodok.

Sociálna poisťovňa má dva roky

Od augusta začne prehodnocovanie nárokov na invalidný dôchodok, prípadne jeho výšky, podľa nových pravidiel. „Sociálna poisťovňa bude mať dva roky od účinnosti novely na rozhodnutie o všetkých invalidných dôchodkoch, na ktoré sa úprava percentuálnej miery poklesu schopnosti pracovať vzťahuje,“ informuje ministerstvo práce.

Podľa hovorcu Sociálnej poisťovne, Martina Kontúra, sa približne štvrtina všetkých posudzovaných prípadov stihne vyriešiť ešte v roku 2023. V roku 2024 by poisťovňa chcela posúdiť ďalších 50 % prípadov. Zvyšná štvrtina by teda mala zostať na rok 2025. Samozrejme, Sociálna poisťovňa bude informovať poistencov o všetkých zmenách.

Anketa

Dotkne sa novela zákona aj vás?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 2 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok