Noví živnostníci a odvodová povinnosť v roku 2022

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 4. 2022
Založili ste si v priebehu posledného roka živnosť a máte zmätok v tom, odkedy vám vzniká povinnosť platiť odvody? V tomto článku nájdete všetky informácie, ktoré noví živnostníci potrebujú k správnemu plateniu odvodov. Čítajte ďalej a dozviete sa, odkedy vám táto povinnosť vzniká alebo presný postup, ako si výšku odvodov vypočítať.
Noví živnostníci a odvodová povinnosť v roku 2022

Zdroj: Shutterstock

Čo patrí medzi odvody?

Vo všeobecnosti sa pod slovom „odvody“ myslia akékoľvek povinné platby. Avšak z hľadiska samostatne zárobkovo činných osôb, teda aj živnostníkov, označujú konkrétne preddavky do zdravotnej poisťovne a odvody do Sociálnej poisťovne. Ich výška závisí od mnohých faktorov – aktuálneho kalendárneho roku, trvania vašej živnosti, zárobku za uplynulý rok či mnohých ďalších.

Preddavky do zdravotnej poisťovne

Každý „čistý“ živnostník má povinnosť platenia preddavkov do zdravotnej poisťovne, v ktorej má uzatvorenú zmluvu. Za „čistého“ sa v tomto prípade považuje ten, kto má živnosť ako jediný príjem a nie je súčasne zamestnancom, študentom, dôchodcom či na materskej.

Vznik povinnosti

V prípade platenia preddavkov na zdravotné poistenie je rozhodujúci deň, od ktorého sa stávate samostatne zárobkovo činnou osobou. Vo väčšine prípadov ide o dátum ohlásenia živnosti. Vznik podnikania si však môžete nastaviť aj na iný, neskorší dátum. Vtedy vám povinnosť platby vzniká v deň, ktorý ste si pri ohlasovaní živnosti zvolili.

Výška preddavkov

Zákon určuje minimálnu sumu, ktorú musí živnostník mesačne posielať zdravotnej poisťovni. Spodná hranica je nastavená na 14 % z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý je definovaný ako 50 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky. Pre rok 2022 je to 566,50 €, a teda minimálnu výšku mesačných preddavkov určuje hranica 79,31 €. Výnimkou sú osoby so zdravotným postihnutím, pre ktoré je táto suma polovičná.

Preddavky si však netreba mýliť so samotným poistným. Celkové poistné sa na konci rozhodujúceho obdobia vypočíta ako 14 % z vášho vymeriavacieho základu. O presnej výške vás bude v dostatočnom predstihu informovať zdravotná poisťovňa.

Pravidelná platba preddavkov slúži na rozloženie kompletnej sumy poistného. Dôvodom je, že ak by si živnostník zle naplánoval odkladanie peňazí, jednorázová platba celého poistného by mohla byť náročná. Vy si však môžete mesačný preddavok navýšiť – prípadný preplatok vám poisťovňa vráti.

Splatnosť preddavkov

Preddavky do zdravotnej poisťovne sú splatné najneskôr do ôsmeho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Platíte ich teda každý mesiac na účet vašej poisťovne. Ak by vám to vyhovovalo viac, môžete sa s poisťovňou dohodnúť na platbe vopred. Nebudete tak platiť za uplynulý mesiac, ale predplatíte si akoby ten nasledujúci.

Odvody do Sociálnej poisťovne

Teraz prechádzame k časti, ktorá je pre nových živnostníkov príjemnejšia. Sociálne odvody sa platia v závislosti od príjmov dosiahnutých v predchádzajúcom roku. Ak ale živnostník iba začína s podnikaním, nedá sa ich výška vypočítať a teda ich nebude platiť.

Vznik povinnosti

Na to, aby vám vznikla povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne, musíte najprv zo živnosti dosiahnuť zákonom stanovenú hranicu príjmu. Ak ste za rok 2021 dosiahli príjem 6798 € alebo menej (bez odpočítania výdavkov), aj naďalej nemusíte platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

Ak ste však spomínanú hranicu prekročili, od 1. 7. 2022 vám na zoznam povinných platieb pribudne nový druh odvodov. Výnimkou je situácia, ak ste mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. V takom prípade vám povinnosť vzniká až 1. 10. 2022.

Výška odvodov

Do Sociálnej poisťovne budete v roku 2022 platiť 33,15 % z vymeriavacieho základu. Spodná hranica sa opäť vypočíta z minimálneho vymeriavacieho základu. Na odvodoch do Sociálnej poisťovne teda mesačne zaplatíte najmenej 187,78 €. V platbe je zahrnuté:

  • nemocenské poistenie (4,4 %),
  • starobné poistenie (18 %),
  • invalidné poistenie (6 %),
  • rezervný fond solidarity (4,75 %).

Živnostník si môže dobrovoľne platiť aj poistenie v nezamestnanosti. V takom prípade sa k platbe pripočítajú ďalšie 2 % z vymeriavacieho základu.

Sociálna poisťovňa vám oznámi presnú sumu vašich odvodov aj s vypočítaným vymeriavacím základom. Je povinná tak urobiť v lehote 20 dní od vzniku povinného poistenia. Ak by vám oznámenie neprišlo, v poisťovni sa aktívne zaujímajte o výšku povinnej platby. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam, ktoré súvisia s dlhom voči Sociálnej poisťovni.

Splatnosť odvodov

Pre živnostníkov je dátum splatnosti odvodov do Sociálnej poisťovne nastavený rovnako, ako pri preddavkoch do zdravotnej. To je pre platcov dobrá správa, lebo si nemusíte pamätať ďalší dôležitý dátum. Ide teda o ôsmy deň kalendárneho mesiaca s tým, že tiež sa platí za predchádzajúci mesiac.

Ak by ste sa s platbou odvodov do Sociálnej poisťovne omeškali, čaká vás penalizácia. Suma sa navyšuje o 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň odo dňa splatnosti do pripísania platby na účet Sociálnej poisťovne alebo splatenia dlhu v hotovosti.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok