Aj živnostník má nárok na gastrolístky: 5,10 eur denne

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 13. 10. 2020
Zamestnávatelia prispievajú svojim zamestnancom na stravu. Stravné si rovnakej výške ako zamestnanci si môžu uplatniť aj živnostníci. V súčasnosti až 5,10 eur.
Aj živnostník má nárok na gastrolístky: 5,10 eur denne

Zdroj: Shutterstock

Živnostník si môže svoje príjmy znížiť o výdavky na stravné. Možné to je maximálne do výšky 5,10 eur.

Táto suma je platná od júla 2019. O zvýšení sumy stravného musí rozhodnúť vláda.  V programovom vyhlásení vlády však stojí zrušenie gastrolískov.  Taktiež je "na stole" novela Zákonníka práca, ktorá síce zrušenie gastrolístkov nezavádza, no umožňuje, aby sa zamestnanci rozhodli, či chcú dostať stravné lístky alebo hotovosť.

Ako si môže živnostník uplatniť stravné

Živnostník si môže uznať stravné za dni kedy pracoval (nie za pracovné dni). Ak pracuje cez víkend, môže si uplatniť stravné aj na víkendové dni. Dôležité však je, aby vedel preukázať, že pracuje aj cez víkend, prípadne počas sviatku.

 

Ako si živnostník uplatní výdavky na stravu

Daňový výdavok si živnostník uplatní buď:

  • dokladom o nákupe stravných lístkov
  • faktúrou zo stravovacieho zariadenia (reštaurácie)
  • pokladničným bločkom o zakúpení jedla

Ako sa uvádza hodnota gastrolístkov do daňových výdavkov

Živnostník si môže uplatniť maximálne 5,10 eur na jeden odpracovaný deň.  Na hodnotu obedu sa neprihliada. Ako účtovať ak je hodnota gastrolístka vyššia/nižšia než 5,10 eur?

V prípade vyššiej hodnoty gastrolístka ako 5,10 eur (napr. 5,50) patrí do daňových výdavkov stravné len vo výške 5,10 eur a rozdiel sa zaradí medzi nedaňové výdavky.

Ak je hodnota gastrolístka nižšia ako 5,10 eur (napr. 4,80) patrí do daňových výdavkov len suma gastrolístku. V našom prípade 4,80 eur. K tejto situácii najčastejšie dochádza v čase kedy sa mení maximálna hodnota stravného. Živnostník si gastrolístky musí nakúpiť dopredu. Nemôže si ich uplatniť spätne. Do daňových výdavkov patria gastrolístky odo dňa ich kúpy.

Obedy na faktúru či v hotovosti

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nakupovanie gastrolístkov je zbytočná komplikácia. No s nákupom obedu na faktúru či evidovaním pokladničných bločkov za hotové musíte sledovať hodnotu jednotlivých obedov.

Ak je hodnota obedu vyššia než 5,10 eur, patrí živnostníkovy do daňových výdavkov len suma 5,10 eur. Suma obedu nad sa radí k nedaňovým výdavkom.  

Ak je hodnota obedu nižšia ako 5,10 eur, uvedie sa v daňových výdavkoch skutočná hodnota obeda. Ak sa živnostník pravidelne stravuje v reštaurácii, kde stojí "obedové meníčko" napr. 4,50, vyplatí sa mu nakupovať gastrolístky.

Stravné na pracovnej ceste

Živnostníci majú nárok aj na stravné v prípade pracovnej cesty. Výška stravného závisí od počtu hodin strávených na služobnej ceste.

Počet hodin strávených na služobnej ceste na Slovensku
menej ako 5 hodín bez nároku na Stravné
5 až 12 hodín 5,10 eur
12 až 18 hodín 7,60 eur
viac ako 18 hodín 11,60 eur

Sadzby stravného na zahraničnej ceste sú odlišné pre každú krajinu. Stravné na zahraničnej pracovnej ceste, ktorá je dlhšia ako 12 hodín je napr. v Belgicku, vo Francúzsku či v Nemecku 45 eur, vo Fínsku 50 eur a v Českej republike 600 českých korún.

Výšku zahraničného stravného si môžete vypočítať na našej kalkulačke  Kalkulačka: Stravné na zahraničnej ceste

Ak je živnostník zároveň aj zamestnaný, nemôže si uplatniť stravné za dni, kedy je v zamestnaní.

Anketa

Boli by ste za zrušenie stravných lístkov?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci objavili kľučku v transakčnej dani, peniaze si posielajú takmer zabudnutým spôsobom

14. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Slováci objavili kľučku v transakčnej dani, peniaze si posielajú takmer zabudnutým spôsobom

V snahe obísť traksakčnú daň sa niektorí podnikatelia vracajú k hotovostným transakciám, zatiaľ čo iní objavili staronovú možnosť: poštové poukážky. Slovenská pošta hlási zvýšený záujem... celý článok

Rodinná firma z Piešťan mení svet modernej stomatológie už viac ako 60 rokov

9. 4. 2025 | Redakcia

Rodinná firma z Piešťan mení svet modernej stomatológie už viac ako 60 rokov

Ak ste sa niekedy ocitli v zubárskom kresle v zahraničí, je tu šanca, že ste sedeli v slovenskom výrobku. Spoločnosť Diplomat Dental v Piešťanoch vyrába kreslá svetovej kvality. Nenechajte... celý článok

Aj menšinoví spoločníci s.r.o. môžu mať zásadný vplyv na chod firmy. V ktorých prípadoch?

7. 4. 2025 | Barbora Magočová

Aj menšinoví spoločníci s.r.o. môžu mať zásadný vplyv na chod firmy. V ktorých prípadoch?

V spoločnosti s ručením obmedzeným zvyčajne rozhoduje názor majoritných spoločníkov. Existujú však situácie, v ktorých im prevaha nepostačí. Niektoré vyplývajú zo zákona, iné si spoločníci... celý článok

Slovenskí podnikatelia zúria: Transakčná daň z nich za pár hodín vycicala stovky eur

3. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Slovenskí podnikatelia zúria: Transakčná daň z nich za pár hodín vycicala stovky eur

Transakčná daň na Slovensku spôsobila v podnikateľskom prostredí nebývalý chaos, pričom sociálne siete zaplavili príspevky od firiem sťažujúcich sa na nové poplatky. Banky začali strhávať... celý článok

Radšej cash, prosím. Obchodníci prosia Slovákov, aby im platili v hotovosti

3. 4. 2025 | Ivana Sladkovská

Radšej cash, prosím. Obchodníci prosia Slovákov, aby im platili v hotovosti

Slovenské obchody a reštaurácie čelia novej výzve v podobe dane z finančných transakcií, ktorá vstupuje do platnosti od 1. apríla 2025. Táto daň spôsobila, že podniky začali uprednostňovať... celý článok