Živnostník si môže svoje príjmy znížiť o výdavky na stravné. Možné to je maximálne do výšky 5,10 eur.
Táto suma je platná od júla 2019. O zvýšení sumy stravného musí rozhodnúť vláda. V programovom vyhlásení vlády však stojí zrušenie gastrolískov. Taktiež je "na stole" novela Zákonníka práca, ktorá síce zrušenie gastrolístkov nezavádza, no umožňuje, aby sa zamestnanci rozhodli, či chcú dostať stravné lístky alebo hotovosť.
Ako si môže živnostník uplatniť stravné
Živnostník si môže uznať stravné za dni kedy pracoval (nie za pracovné dni). Ak pracuje cez víkend, môže si uplatniť stravné aj na víkendové dni. Dôležité však je, aby vedel preukázať, že pracuje aj cez víkend, prípadne počas sviatku.
Ako si živnostník uplatní výdavky na stravu
Daňový výdavok si živnostník uplatní buď:
- dokladom o nákupe stravných lístkov
- faktúrou zo stravovacieho zariadenia (reštaurácie)
- pokladničným bločkom o zakúpení jedla
Ako sa uvádza hodnota gastrolístkov do daňových výdavkov
Živnostník si môže uplatniť maximálne 5,10 eur na jeden odpracovaný deň. Na hodnotu obedu sa neprihliada. Ako účtovať ak je hodnota gastrolístka vyššia/nižšia než 5,10 eur?
V prípade vyššiej hodnoty gastrolístka ako 5,10 eur (napr. 5,50) patrí do daňových výdavkov stravné len vo výške 5,10 eur a rozdiel sa zaradí medzi nedaňové výdavky.
Ak je hodnota gastrolístka nižšia ako 5,10 eur (napr. 4,80) patrí do daňových výdavkov len suma gastrolístku. V našom prípade 4,80 eur. K tejto situácii najčastejšie dochádza v čase kedy sa mení maximálna hodnota stravného. Živnostník si gastrolístky musí nakúpiť dopredu. Nemôže si ich uplatniť spätne. Do daňových výdavkov patria gastrolístky odo dňa ich kúpy.
Obedy na faktúru či v hotovosti
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že nakupovanie gastrolístkov je zbytočná komplikácia. No s nákupom obedu na faktúru či evidovaním pokladničných bločkov za hotové musíte sledovať hodnotu jednotlivých obedov.
Ak je hodnota obedu vyššia než 5,10 eur, patrí živnostníkovy do daňových výdavkov len suma 5,10 eur. Suma obedu nad sa radí k nedaňovým výdavkom.
Ak je hodnota obedu nižšia ako 5,10 eur, uvedie sa v daňových výdavkoch skutočná hodnota obeda. Ak sa živnostník pravidelne stravuje v reštaurácii, kde stojí "obedové meníčko" napr. 4,50, vyplatí sa mu nakupovať gastrolístky.
Stravné na pracovnej ceste
Živnostníci majú nárok aj na stravné v prípade pracovnej cesty. Výška stravného závisí od počtu hodin strávených na služobnej ceste.
Počet hodin strávených na služobnej ceste | na Slovensku |
menej ako 5 hodín | bez nároku na Stravné |
5 až 12 hodín | 5,10 eur |
12 až 18 hodín | 7,60 eur |
viac ako 18 hodín | 11,60 eur |
Sadzby stravného na zahraničnej ceste sú odlišné pre každú krajinu. Stravné na zahraničnej pracovnej ceste, ktorá je dlhšia ako 12 hodín je napr. v Belgicku, vo Francúzsku či v Nemecku 45 eur, vo Fínsku 50 eur a v Českej republike 600 českých korún.
Výšku zahraničného stravného si môžete vypočítať na našej kalkulačke Kalkulačka: Stravné na zahraničnej ceste
Ak je živnostník zároveň aj zamestnaný, nemôže si uplatniť stravné za dni, kedy je v zamestnaní.
Miroslava Hrášková
V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.