Otvárajú sa malé obchody a trhoviská, uvoľnovanie opatrení začalo

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 4. 2020
Vláda schválila uvoľnovanie opatrení v štyroch fázach. Čo sa môže už od stredy 22. apríla?
Otvárajú sa malé obchody a trhoviská, uvoľnovanie opatrení začalo

Zdroj: Shutterstock

Uvoľnenie opatrení má zachrániť našu slovenskú ekonomiku. Kedže je vývoj epidémie relatívne pod kontrolou, rozhodla sa vláda aj o kontrolované uvoľňovanie opatrení zavedených na zabránenie šírenia covid-19. 1. fáza začína už v stredu 22. apríla.

Čo je povolené od stredy 22. apríla

Všetky malé obchodíky a predajne s rozlohou do 300 m2 a vonkajšie trhoviská už môžu v stredu otvoriť. Musia však byť zachované všetky hygienické zásady popísané v odstavci nižšie.

Reštaurácie a iné stravovacie zariadenia môžu poskytovať jedlo len cez predajné okienko. Reštaurácie v hoteloch, penziónoch a iných ubytovacích zariadeniach zostanú zatiaľ zatvorené. Môžu sa už ubytovávať hostia ale len na dlhšiu dobu a bez stravy.

Ak ste si plánovali kúpiť auto pred karanténou, teraz už opäť môžete navštíviť autosalón, autobazár či akúkoľvek predajňu automobilov.

Všetci športovci môžu navštíviť vonkajšie športoviská, avšak len pri bezkontaktnom športe. Osprchovať sa či ísť na WC však musia doma.

 

Aké prevádzky sú otvorené do teraz

Od 30. marca sú okrem potravín, drogérií a lekárni otvorené aj ďalšie predajne ako napr. stavebniny, železiarstva, zberné dvory, záhradníctva, galantérie, notári a advokáti. Celý zoznam si prečítate v článku: Ktoré obchody budú opäť otvorené.

Od 22. apríla sa mení aj nákupný čas pre dôchodcov. Ten sa bude týkať len pondelku až piatku v čase od 9.00 do 11.00 a týka sa všetkých uvoľnených prevádzok.

Taktiež naďalej platí, že je potrebné dodržovať dvojmetrový rozostup, zabezpečiť dezinfekciu rúk pre zákazníkov, mimo domov sa naďalej pohybovať s rúškom. Koncentrácia osôb v jednej prevádzke naraz môže byť najviac 1 človek na 25 m2.

Je potrebné priestory dostatočne vetrať a zabezpečiť sanitáciu kľučiek, madiel, nákupných košíkov a pod.

Ako budú prebiehať fázy postupného uvoľnovania pravidiel

Rozhodujúce sú stredy respektíve každá druhá.  Vždy však pred nadchádzajúcou fázou zasadne konzílium, ktoré potvrdí, či sa bude postupovať ďalej alebo nie. Rozhodujúci pre prechod do ďalšej fázy bude počet prírastkov chorých. Ak ich priemerný prírastok za sledované obdobie bude menej ako 100 denne, prejde sa do ďalšej fázy. Ak sa priemerný prírastok nakazených bude pohybovať medzi 100 až 150 neprejde sa do nasledujúce fázy. Ak by bol prírastok vyšší, urobí sa tzv. krok späť a niektoré uvoľnené opatrenia budú opäť nariadené.  Nasledujúci najoptimistickejší plán je preto takýto:

Streda 6. máj 2020 - 2. fáza

Otvoriť môžu:

  • Ubytovne, hotely, penzióny a pod.
    • Bude možné poskytovať aj krátkodobé ubytovanie s tým, že raňajky/obedy/večere bude možné poskytnúť ubytovaným len na izbu. Reštauračné zariadenie hotela, penziónu zostane zatiaľ zatvorené
    • Taktiež bude možné ubytovať len v takých izbách, ktoré sú vybavené WC a kúpeľnou
  • Kadreníctva, pedikúry a manikúry
  • Vonkajšie turistické atrakcie
  • Taxi služba
  • Detské kluby do 10 rokov
  • Bohoslužby a svadby

Podmienky za akých budú tieto služby možné sa ešte v priebehu nasledujúcich dní budú upresňovať, každopádne platí, že musia byť dodržiavané hygienické zásady.

Streda 20. máj 2020 - 3. fáza

Otvoria sa obchody a služby do 1 000 m2. Využívať sa budú môcť už vonkajšie terasy reštaurácií a barov. Zatiaľ len na suché procedúry už bude môžné využiť masážné salóny ako aj športové a rekondičné rehabilitácie.

Svoje brány už otvoria múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

Streda 3. jún 2020 - 4. fáza

Vo štvrtej fáze opäť začnú premietať kiná, divadlá, otvoriť by sa mali kúpaliská a obchodné centrá.

Do akej miery sa povolí konať hromadné podujatia či športové podujatia sa ešte upresní. V júni už bude možné využívať aj vnútorné športoviská.

Či všetci školáci alebo ako sa vrátia do škôl sa tiež ešte dozvieme. No skôr ako pred 3. júnom to určite nebude.  V Českej republike sa návrat školákov rozfázoval. Podrobnejšie sa o tom dočítate v článku Do škôl v ČR sa vrátia maturanti a deti z 1. stupňa ZŠ. Ostatní žiaci zostanú doma.

Aj keď sa na Slovensku začalo s uvoľňovaním opatrení neskôr ako v Českej republike, otvorenie divadiel, kín a všetkých nákupných centier sa uskutoční skôr.

Či sa spustí 4. fáza 3. júna alebo ešte neskôr je najviac otázne. Premiér sa vyjadroval v zmysle toho, že bude potrebná väčšia odvaha a neustály pozitívny vývoj vo zvládaní pandémie, aby sa otvorili všetky nasledujúce inštitúcie a povolilo sa konanie podujatí.

4 fázy na uvoľnenie opatrení

Zdroj: Úrad vlády SR/Finance.sk

Anketa

Suhlasíte s opatreniami, ktoré zavádza vláda na zmiernenie šírenia epidémie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok