Povinnosti podnikateľa spojené so zriadením prevádzkarne

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 10. 11. 2011
Aj keď je prevádzkareň zväčša vnímaná ako miesto podnikania, netreba sitieto dva pojmy zamieňať. Pri jej zriadení treba mať vždy na pamätiniekoľko základných povinností, ktorými sa dá predísť sankciám.
Povinnosti podnikateľa spojené so zriadením prevádzkarne

Zdroj: Shutterstock

Živnostenský zákon (t.j. zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v z.n.p.p. ďalej iba „zákon“) v ustanovení §17 definuje prevádzkareň ako priestor, v ktorom sa prevádzkuje živnosť. Jednoduchým výkladom tohto ustanovenia by sme mohli prísť k záveru, že aj miesto podnikania by mohlo spadať do tejto definície, no zákon vymedzuje prevádzkareň aj negatívne. Preto prevádzkarňou nie je priestor súvisiaci s prevádzkovaním živnosti ani technické a technologické zariadenie určené na prevádzkovanie živnosti alebo súvisiace s jej prevádzkovaním. Zákon demonštratívne vypočítava priestory súvisiace s prevádzkovaním živnosti, ide o:

  • priestory určené na uskladnenie surovín a tovaru,
  • stanovištia, odstavné plochy pre motorové vozidlá, garáže a priestory určené na zabezpečenie údržby a technickú kontrolu vozidiel,
  • miesto podnikania fyzickej osoby a sídlo právnickej osoby,
  • výstavné priestory a vzorkové predajne,
  • priestor na prijímanie zákaziek alebo tovaru a na jeho vydávanie.

Zákon ďalej uvádza aj technické a technologické zariadenia určené na prevádzkovanie živnosti alebo súvisiace s jej prevádzkovaním. Tieto sú:

  • stánky, pulty a prenosné predajné zariadenia na trhových miestach, ak sa na ich zriadenie nevyžaduje stavebné povolenie,
  • zariadenie a priestor na poskytovanie ľudovej technickej zábavy
  • motorové vozidlá a ich prípojné vozidlá, ktoré slúžia na prevádzkovanie živnosti,
  • pojazdné predajne,
  • zariadenia na poskytovanie reklamy,
  • predajné automaty.

V prípade, ak miesto podnikania, resp. sídlo umožňuje vykonávať živnosť priamo v týchto priestoroch nejde o prevádzkareň a povinnosti s ňou súvisiace nemusia podnikateľa trápiť. No na druhej strane, ak nie je možné vykonávať živnosť priamo v týchto priestoroch je prevádzkareň nevyhnutnosťou. V niektorých sporných prípadoch živnostenský úrad nedovolí vykonávať živnosť v mieste, resp. sídle podnikateľa a je potrebné zriadiť prevádzkareň.

Zákon upravuje aj združenú prevádzkareň, ktorou rozumie trvalo zriadený, spravidla uzavretý priestor, v ktorom sa prevádzkuje výrobná živnosť zahŕňajúca súbor činností spĺňajúcich znaky samostatných živností v prípade, ak pracovný, technický alebo technologický postup prác nadväzuje na seba alebo inak spolu súvisí na účel výroby finálneho produktu.

Aj keď zákon (a živnostenský úrad) predpokladá, že si podnikateľ zriadi prevádzkareň pri ohlasovaní živnosti, umožňuje mu aj jej neskoršie zriadenie. Na základe živnostenského oprávnenia možno živnosť prevádzkovať aj v neskoršie zriadených prevádzkarniach. Avšak túto skutočnosť musí podnikateľ oznámiť živnostenskému úradu najneskôr v deň zriadenia prevádzkarne.

Pokuta za nedodržanie zákona

Aby bol podnikateľ dostatočne „motivovaný“ na ohlásenie prevádzkarne živnostenskému úradu hrozí mu za nedodržanie tejto povinnosti pokuta až do výšky 1659 eur. V prípade, ak je porušenie spoľahlivo zistené a je ochotný pokutu zaplatiť môže mu kontrolór živnostenského úradu pri kontrole na mieste uložiť pokutu až do výšky 165 eur. Ak podnikateľ nemôže zaplatiť pokutu na mieste bude mu vydaný blok na nezaplatenú pokutu s poučením o spôsobe a lehote jej zaplatenia a následkoch jej nezaplatenia.

Povinnosť označiť prevádzkareň vzniká podnikateľovi najneskôr v deň začatia prevádzkovania živnosti, pričom spôsobom označenia určuje Obchodný zákonník a zákon o ochrane spotrebiteľa (t.j. zákon č. 250/2007 v z.n.p.p.). Podľa ustanovení Obchodného zákonníka musí byť prevádzkareň označená obchodným menom podnikateľa, ku ktorému sa môže pripojiť názov prevádzkarne alebo iné rozlišujúce označenie. Zákon o ochrane spotrebiteľa predpisuje aby bolo na vhodnom a trvale viditeľnom mieste prevádzkarne uvedené:

  • obchodné meno a sídlo predávajúceho alebo miesto podnikania fyzickej osoby,
  • meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne,
  • prevádzková doba určená pre spotrebiteľa,
  • kategória a trieda ubytovacieho zariadenia, ak ide o ubytovacie zariadenie.

Pri nedodržaní povinnosti riadneho označenia prevádzkarne hrozí podnikateľov pokuta do výšky 165 eur. Pri uložení tejto pokuty sa bude postupovať obdobne ako je to uvedené vyššie.

Ak podnikateľ zruší prevádzkareň musí túto skutočnosť oznámiť príslušnému živnostenskému úradu v lehote 15 dní. Ak by sa tak nestalo a kontrolóri živnostenského úradu by zistili, že prevádzkareň bola zrušená, tak živnostenský úrad adresu prevádzkarne v registri síce vymaže, no jedným dychom treba dodať, že za nedodržanie tejto oznamovacej povinnosti uloží podnikateľovi pokutu až do výšky 663 eur.

Ešte jednu dôležitú poznámku treba dodať na záver a to, že konanie o uložení vyššie spomenutých pokút môže živnostenský úrad začať do jedného roka odo dňa, keď sa o skutočnosti dozvedel, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď taká skutočnosť ešte trvala. V prípade, ak ide o nesplnenie povinnosti v lehote určenej zákonom, najneskôr do troch rokov odo dňa, keď uplynula lehota na splnenie povinnosti ním určenej.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok